Baklavada iç hilesi

Güncelleme Tarihi:

Baklavada iç hilesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2021 00:36

Koronavirüs salgını ile birlikte, gıda ürünlerine yönelik talebin artmasıyla beraber, hile ve tağşişli ürünlerde de artış görüldü. Hilenin en çok başvurulduğu ürünlerden baklavada ise ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine renklendirilmiş yer fıstığı veya bezelye karışımı kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bazı işletmeler gıda ürünlerindeki maliyeti düşürmek ve kârı arttırmak amacıyla hile yöntemlerine başvuruyor, toplum sağlığını olumsuz etkiliyor. Baklavanın içeriğini değiştiren işletmeler, kilosu 55 ila 70 TL arasında değişen ceviz içi yerine kilosu 15 TL’yi bulan ay çekirdeği içi kullanan işletmeler, Antep fıstığı yerine renklendirilmiş yer fıstığı veya bezelye karışımı kullanarak işin içine hile karıştırıyor. Ürünlere hile ve tağşiş yapanların bir kanunu olmadığını söyleyen Ankara Ticaret Odası Pastacılar, Çikolata ve Tatlıcılar Komitesi Başkanı Hamza Daşdan, “Tarım Bakanlığı tarafından bir cezası yok. Bunun bir yaptırımı olması gerekiyor” dedi. Müşterinin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Daşdan, şunları söyledi:

Baklavada iç hilesi


YAPTIRIMI OLMASI GEREKİYOR

“Baklavaların birçoğunda, özellikle market kanalında baklavalar 15-20 TL’ye satılıyor. Bazı işletmeler ceviz yerine ay çekirdeği kullanıyorlar. Ay çekirdeği de ceviz tadına yakın bir tat. Fıstıkta ise renklendirilmiş yer fıstığı veya bezelye karışımı yapıyorlar. Ama ay çekirdeği kadar yoğun değil. Tüketici fiyat konusunda dikkat etmeli. ‘Baklavanın ucuzu yok mu’ diye sordukları zaman esnaf böyle bir yola giriyor. Toptan üretim yapanlar, süper marketlere, gross marketlere ay çekirdekli baklava gönderiyorlar. Burada vatandaşın bilinçli olması lazım. Vatandaşımız, tereyağının kilosu 65 lira, fıstığın kilosu 140 lira, unun bir çuvalı 250 lira olmuşken böyle bir dönemde 15 liraya baklava alıp da bunu evine götürüp yiyebiliyorsa eğer, bunun glikoz olduğu, içinde ceviz olmadığını ya da fıstık olmadığını bilmesi lazım. Tarım Bakanlığı tarafından bir cezası yok. Bunun bir yaptırımı olması gerekiyor. Burada vatandaşın seçici, bilinçli olması lazım.

Baklavada iç hilesi


TEREYAĞI YERİNE MARGARİN

Vatandaş istiyor ki ‘15-20 TL’ye baklava alayım.’ İyi bir cevizli baklava kilosunun fiyatı 55 ila 70 TL arasında değişiyor. Fıstıklı baklavanın kilosu ise 70 ila 90 TL arasında değişiyor. İnsanlar güzel ve sağlıklı bir baklava yemek istiyorlarsa eğer bildiği noktalardan kaliteli ürünleri almayı tercih etmeleri lazım. Tüketici, baklavanın ay çekirdekli olduğunu aslında anlayabilir ama sorgulamaz. Mesela ay çekirdekli baklava da ay çekirdeğinin sivri tarafı vardır. Bunu baklavanın içinde görebilir. Ama bunun için mutfakla aranızın çok iyi olması ya da gurme olmanız lazım. Tereyağı yerine de margarin kullanılıyor. Bu baklavalar büyük marketler aracılığıyla üreticiden tüketiciye sunuluyor. Müşterimizin bilinçlenmesi lazım. Ucuz baklava almaması lazım. 20 TL’ye baklava olmaz, bu baklava değildir, başka bir şeydir. Islatılmış, glikozlanmış hamurdur, ay çekirdeklidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!