Bakanlıktan bayramda beslenme tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan bayramda beslenme tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2021 00:24

Ramazan Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan Sağlık Bakanlığı, ramazan dolayısıyla beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin, bayram ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Koronavirüs’ün yayılımını önlemek için bu bayramda da evlerdeyiz. Evlerde geçireceğimiz bayram süreciyle ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan da beslenme konusunda önemli uyarı ve öneriler geldi. Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyaran bakanlık, ramazan dolayısıyla beslenme düzenindeki değişikliklerin, bayram ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğini hatırlattı. İşte Ramazan Bayramı için beslenme önerileri:

MİKTARI ANİDEN ARTTIRMAYIN

-Ramazanın sonlanmasıyla tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalı.
-Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanılabilir. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tüketilmemeli.
-Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmeli.
-Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmalı.
-Tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi, kan şekerini kontrol altında tutacağından ve tokluk hissi vereceğinden önemli.

ŞERBETLİ YERİNE SÜTLÜ TATLILAR

-Ara öğünlerde taze meyve, ceviz, badem, fındık ya da az şekerli komposto, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir.
-Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler, şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto veya hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edilebilir.
-Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmeli. Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesini de engeller.

GÜNDE EN AZ 2-2.5 LİTRE SIVI ŞART

-Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermeli.
-Sıvı ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-2.5 litre sıvı alınmalı, su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli komposto veya hoşaf gibi sıvı gıdalar gün içinde tüketilmeli.
-Tüm bireyler, özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanlar çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemeli. 

GECE YEME ALIŞKANLIĞININ ÖNÜNE GEÇİN

Haberin Devamı

Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemenin, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemesi gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı, uyku ve aktivite ile ilgili de “Bayram süreciyle birlikte kişiler ramazan öncesi uyku düzenlerine dönmeli, böylece gece yeme alışkanlığının önüne geçilmelidir. Ramazan boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla arttırılması, evde kalındığı süre içerisinde de fiziksel aktivite uygulamalarının yapılması yararlı olacaktır” hatırlatmasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!