ATO ticaretin nefesini korudu

Güncelleme Tarihi:

ATO ticaretin nefesini korudu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2021 00:01

160 bini aşkın üyesi ve 67 meslek komitesi bulunan ATO, pandemi süreci boyunca bir yandan ticaretin güç kaybetmemesi için mücadele ederken, bir yandan da ticari faaliyetlerin minimum riskle gerçekleştirilmesi için projeler geliştirdi. ATO Başkan Gürsel Baran, “Üyelerimizle diyalog kurarak, onların nabızlarını tutup, gerekli adımları atmaya çalıştık” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) pandemi sürecinin başından bu yana hem ticaretin güç kaybetmemesi hem de sektör çalışanlarının minimum koronavirüs bulaş riski altında faaliyetlerine devam edebilmesi için mücadele veriyor. Pandemi sürecindeki çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya değerlendiren ATO Başkanı Gürsel Baran, “Gerek virüsün yayılmasının önlenmesi gerek süreç içerisinde üyelerimizin hak ve menfaatlerinin korunması, gerekse fiilen katkı sağlanması gereken her konuda üzerimize düşeni yerine getirdik. Üyelerimizle diyalog kurarak, onların nabızlarını tutup, gerekli adımları atmaya çalıştık. Sektörün içinden gelen talep ve önerileri üzerinde çalışarak ilgili kurum ve kuruluşlara taşıdık” dedi. Başkan Baran, 1 yılı aşan pandemi sürecinde en büyük sorunu hizmet sektörünün yaşadığını gözlemediklerini belirterek sektöre destek çağrısını yineledi. 2021 boyunca da ATO’nun üyelerine desteklerinin süreceğinin altını çizen Baran, “Üyelerimizin pandemiyle gelişen sorunlarına çözüm bulmaya devam edeceğiz. Bunun yanında pandemiyle birlikte yön değiştiren ticari hayata üyelerimizin uyum sağlaması için e-ticaret ve e-ihracat çalışmaları da sürecek” bilgisini paylaştı. ATO Başkanı Gürsel Baran, pandemi sürecinde yapılan ve bunan sonra yapılması planlanan çalışmaları şu sözlerle anlattı:

ATO ticaretin nefesini korudu


SEKTÖRÜN TALEPLERİNİ İLETTİK

“Öncelikli olarak 67 meslek komitemize WhatsApp grubu oluşturup, resmi makamlarca tebliğ edilen her türlü bilgilendirmeyi paylaştık ve paylaşmayı da sürdürüyoruz. Üyelerimizden gelen talep ve önerileri toplamak amacıyla Meslek Komiteleri ve Komisyonlar Müdürlüğü’müz bünyesinde Üye Destek Masası oluşturduk. Gelen talep ve önerileri periyodik olarak derleyip TOBB’a, ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve ilgili bakanlarımızı ziyaret ederek sektörlerimizin sorunlarını yüz yüze de aktardık.

ATO ticaretin nefesini korudu


2 MİLYON TL BAĞIŞTA BULUNDUK

Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Biz Bize Yeteriz’ sloganıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası’na ATO olarak 2 milyon TL bağışta bulunduk. Üyelerimiz ve çalışanları için gıda kolisi ile maske dağıttık. Pandemiyle birlikte üyelerimize sunduğumuz hizmetleri mümkün olduğunca elektronik ortama taşımaya çalıştık. Oda Sicil Kayıt Sureti (Faaliyet Belgesi) ve İhale Durum Belgesi ile bu belgelerin İngilizcelerini web sitemiz üzerinden 7 gün 24 saat, e-imzalı olarak alınabilir hale getirdik. Bu belgeleri, 2021 sonuna kadar ücretsiz olarak vermeye devam edeceğiz.

ATO ticaretin nefesini korudu


E-TİCARET, E-İHRACAT SEFERBERLİĞİ

ATO olarak üyelerimizi, pandemi döneminde daha da önem kazanan dijital dünyaya uyumlandırarak, ticarette büyüyüp gelişmesi, yeni pazarlara açılmasını sağlamak için ‘E-Ticaret ve E-ihracat Seferberliği’ projesine başladık. ‘Sınırları aş milyonlara ulaş’ sloganıyla başlattığımız bu projeye başvuruda bulunan üyelerimiz için eğitim çalışmalarımız devam ediyor. İlk yıl bin üyemizi e-ihracatçı yapmayı ve 100 milyon TL’lik bir katma değer oluşturmayı hedefliyoruz.

ATO ticaretin nefesini korudu


FİNANSMAN İHTİYACINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Üyelerimizin finansman ihtiyacı için de çalışma yaptık. Nefes Kredisi’nin başlamasına ön ayak olduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı’mız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile Denizbank Genel Müdürü’müzün imzaladığı protokol ile Nefes Kredisi devreye girdi. Yaptığımız katkıyla 1 milyar 200 milyon TL’lik bir kredi hacmi oluşturduk. Nefes Kredisi’nden faydalanamayan ATO üyesi şahıs kuruluşları (Cirosu 3 milyon TL ve altında olan) için ‘İşe Devam Desteği-Küçük İşletme Can Suyu Kredisi’ni devreye soktuk. Daha sonra TOBB öncülüğünde Ziraat Bankası ile ‘Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi’, Türkiye Halk Bankası ile de ‘Paraf Ticari Kredi Kartı ile Güvenceli Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi’ için protokol imzaladık. Bu protokollerle de üyelerimize finansman ve tahsilat riski düşünmeden ticarete odaklanabilmelerine imkânı sağlamaya çalıştık.

TALEPLERİN ÇÖZÜME KATKI SAĞLADIK

ATO üyesi sigorta acenteleri ile sigorta eksperlerine sektöre özel uygun koşullarda finansman sağlamaya yönelik Halkbank ile iş birliği protokolü gerçekleştirdik. Türkiye Halk Bankası ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında, ATO’nun Seyahat Acentesi, Motorlu Kara Taşıtları Kiralama, Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı ile ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri Meslek komitelerimizin de faydalanacağı destek paketi imzalandı. Pandemi sürecinde tüm sektörlerimizle, önlemlerimizi alarak gerek yüz yüze, çoğunlukla da online toplantılar yaparak sorunlarını öğrendik. O süreç içerisinde mücbir sebep kapsamının genişletilmesi, kısa çalışma ödeneği şartlarının kolaylaştırılması, elektrik, su ve doğalgaz faturalarının düşürülmesi ve taksitlendirilmesi gibi talepler vardı. Bu talepleri çeşitli mecralarda dile getirerek çözüm üretilmesine katkı sağladık.

KANTİNCİLERİN KİRA SORUNUNA ÇÖZÜM

Üniversite içi kantin işletmecileri, kira sıkıntısı yaşıyordu. ATO’nun girişimleriyle Türkiye genelinde faaliyet gösteren, yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiği 9 bin kantin işletmesi için çözüm arayışına girdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü Sayın Tufan Büyükuzun ve üniversite rektörlerimizi ziyaret ederek, kira sorunlarının çözümüne katkı sağladık. Hazine taşınmazları üzerinde kiracı olan tüm işletmelerin (turizm tesisleri, kantinler dâhil olmak üzere) kira ödemeleri 1 yıl süreyle ertelendi.

DIŞ TİCARET ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜK

Ankara Esenboğa’dan yurtdışına direkt uçuşlar gündemimizde. Pandemi sonrasında harekete geçecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ankara’nın sağlık turizminde gelişmesine katkı sağlamak için ‘HİSER’ olarak bilinen Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi’ne start verdik. Bu kapsamda 22 üye işletmemizle üç yıl süren bir çalışma gerçekleştireceğiz. Pandemi de olsa dış ticareti geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyordu. Bu kapsamda, Avusturya, Nijerya, Seyşeller, Filipinler, Moldova, Brezilya, Malta, Zimbabve, Macaristan, Bosna Hersek, Finlandiya, Portekiz, Bangladeş ve Arnavutluk büyükelçileri, Burkina Faso ve Kudüs Ticaret odaları ile görüşmeler yaptık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ticaret ve sanayi odalarını konuk ettik. Sırbistan ile İş Birliği Fırsatları Semineri, Macaristan Enerji Sektörü seminerleri, Rusya Gıda Sektörü eşleştirme toplantısı, Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi Bilgilendirme semineri organize ettik. Yine üyelerimizi dış ticarete yönlendirmek için Ticaret Bakanlığı’mız, TOBB ve TİM ile birlikte Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri gerçekleştirdik.”

ATO ticaretin nefesini korudu


EN BÜYÜK SIKINTIYI HİZMET SEKTÖRÜ ÇEKİYOR

Pandemi sürecinde en çok hizmet sektörünün sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Baran, “İlimizde yaklaşık 15 bin işletme zor günler geçiriyor. İlk kısıtlama kararı geçtiğimiz yıl 16 Mart’ta alınmıştı. 1 Haziran itibariyle yeme-içme sektörü yeniden faaliyetlerine başlamış ancak vaka sayılarındaki artış nedeniyle kasım ayında yeniden gel- al ve paket servisle sınırlandırılmıştı. İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile hizmetleri gel-al ve paket servis ile sınırlandırılan yeme içme sektörünün HES kodu ile yeniden faaliyete geçme talebini her fırsatta hem yetkililere hem kamuoyuna aktardık” diye konuştu.

ATO ticaretin nefesini korudu


SORUNLAR İÇİN İSTİŞAREDE BULUNDUK

Baran, “Zincir marketlere pandemi kısıtlamaları sona erinceye kadar, hafta sonu gıda dışı ürün satmayın çağrısında bulunduk. Pandemi kısıtlamalarından etkilenen sektörler arasında yer alan çiçekçilik sektörünün pazar gününe denk gelen 14 Şubat’ta kısıtlamalardan muaf olması yönündeki taleplerimizin İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından uygun bulunması sonucunda, çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz o hafta sonu sınırlamalardan muaf tutuldu. Sektör temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda, pandemi kısıtlamaları nedeniyle ciro kaybı yaşayan çiçekçilik ve peyzaj sektörünün sorunları ile alım garantili sözleşmeli üretim konularında istişarede bulunduk” dedi.

2021 GİRİŞİM HEDEFLERİ İSE ŞÖYLE

Pandemiden mağdur olan üyeler için 2021’de girişimlerin devam edeceğinin altını çizen Baran planlarını ise, “67 meslek komitemiz üzerinden sektörlerimizi yakından takip ederek, ihtiyaçlarına göre ilgili kurum ve kuruluşlarla diyalog halinde oluyoruz, olmayı da sürdüreceğiz. Üyelerimizin finansman ihtiyacına çözüm üretebilmek için yeni iş birliklerini hayata geçirmek istiyoruz. Üyelerimizin yeni pazarlara açılması, iş imkânlarını genişletebilmelerine yönelik HİSER projesi gibi çalışmalara devam edeceğiz. Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nin inşaat çalışmalarına devam edeceğiz. Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yılı nedeniyle bir dizi etkinlik hayata geçireceğiz. Yerel üretimlerin katma değer kazanması için ‘coğrafi işaret tescili’ konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. e-ticaret ve e-ihracat konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” sözleriyle anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!