Atık ısıyla orkideler açıyor

Güncelleme Tarihi:

Atık ısıyla orkideler açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2019 14:33

Katı atık bertarafı alanında faaliyet gösteren ITC firması, seralarda çöpten elektrik üretimi sırasında ortaya çıkan atık ısıyla domates ve biber gibi sebzelerin yanında orkide üretimi yapıyor.

Haberin Devamı

Firma, Ankara'da Mamak çöplüğü olarak da anılan katı atık sahasında, çöpten elde ettiği metan gazıyla elektrik üretimi yaparken, bu kapsamda gaz motorlarının üretmiş olduğu atık ısı, seralarda kullanılıyor. Seracılıkta en büyük maliyetin ısınmaya gittiğine ve yaptıkları üretimde ısıtma maliyetinin sıfır olduğuna işaret eden ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, “Bu seraları ticari gelir elde etmek değil, farkındalık yaratmak amacıyla kurduk. Enerji verimliliğini ön plana çıkaran bütünleşik bir entegre tesisiz. Temiz çevre, temiz enerji, temiz tohum ve sağlıklı gıda ürünlerini üretme hedefindeyiz” dedi. 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisleri olduğunu belirten Öner, şunları söyledi:

50 TONLUK ÜRETİM

“Eskişehir, Konya ve Ankara’daki tesislerde, çöpten elde edilen ısıyla seralarda üretim yapıyoruz. Sadece Ankara'daki seralarda 50 ton ürün üretiyoruz. Diğer şehirlerde de kurmayı planladığımız seralarda muz gibi farklı çeşitleri üretmeyi hedefliyoruz.
Seralarda tarıma başladıktan sonra hastalıksız ve yerli tohum elde etmedeki sıkıntıları gördük. Bunun üzerine Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı kurduk. Bu laboratuvarda hem endemik bitki türlerini klonlama yoluyla çoğaltıyoruz hem de tamamen hastalıklardan arındırılmış tohum ve fide üretimi yapıyoruz. Üretilmesi zor olan bitki türlerini çoğaltıyoruz. Bu kapsamda, patates tohumu üretimi yanında, begonya, petunya, lavanta, orkide ve yaban mersini fideleri üretiyoruz. Ürettiğimiz fideler ve tohumlar, tamamen hastalıksız olarak üreticiye sunuluyor. Endemik bir tür olan salep orkidesini de bu kapsamda çoğaltıyoruz."

Haberin Devamı

HOLLANDA’YA GİDİYOR

Gelen talebe göre akvaryum bitkisi de ürettiklerini aktaran Öner, 15 çeşit akvaryum bitkisini Hollanda'ya ihraç ettiklerini söyledi. Ürettikleri hastalıksız tohumlardan elde edilen patateslerin, büyük bir firmanın cips üretimi için de kullanıldığını ifade eden Öner, laboratuvarda ürettikleri fideleri daha çok belediyelere sattıklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!