Askıda müze

Güncelleme Tarihi:

Askıda müze
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2020 16:07

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, iş insanı Yüksel Erimtan’ın 60 yıl boyunca biriktirdiği eserleri ziyaretçilerle buluşturuyor. Eserler arasında dünyada sadece iki tane olduğu söylenen altın bir sikke de bulunuyor. ‘Askıda müze’ uygulamasıyla imkanı olmayan çocuklar da müzeyi gezme fırsatı buluyor.

Haberin Devamı

Ankara Kalesi’nde 12 Mart 2015 tarihinde kapılarını açan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, antik döneme ait yüzlerce esere ev sahipliği yapıyor. Pandemi nedeniyle yaklaşık üç ay kapalı kalan müze, 2 Haziran tarihinde tekrar ziyaretçi kabulüne başladı. Müze Müdürü Nazan Gezer, gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirterek, sergilerle birlikte düzenledikleri etkinliklerle Ankara’nın kültür hayatına katkı sağlamaya devam ettiklerini ifade etti. Gezer, müzede alınan önlemler ve önümüzdeki süreçte düzenlenecek olan etkinlikler hakkında şunları söyledi:

Askıda müze


ÇOCUKLARLA ‘ZAMAN KAPSÜLÜ ATÖLYESİ

“Personel olarak dönüşümlü çalışıyoruz. Girişlere ayakla basmalı dezenfektanlar koyduk, müzenin belirli yerlerinde de dezenfektanlar var. Mağazamızda hiçbir şey denetmiyoruz. Kafeyi biraz sınırladık, yemek yapmıyoruz. Dokunmatik ekranları çalıştırmıyoruz. Müzemiz pazartesi hariç her gün 11.00-17.00 arası açık. Pandemi nedeniyle birçok etkinliğimiz iptal oldu. Yeniden eğitimlere ve konserlerimize başladık. Çocuklarla Zoom üzerinden ‘Zaman Kapsülü Atölyesi’ gerçekleştirdik. Bunu düzenli olarak gerçekleştireceğiz.

Askıda müze


ARKA BAHÇEDE GÜN BATIMI KONSERLERİ

Açık hava konserlerine başladık. ‘Müzede Müzik Gün Batımı’ konser serisi olarak eylül sonuna kadar arka bahçede konserler düzenleyeceğiz. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa açtığımız ‘Bir Başkent Tasavvuru: Jaussely Ankara’sı’ sergisini Eylül ayı ortasına kadar uzattık. Eylül ayında Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü son sınıf öğrencilerinin bitirme tezi çalışmalarını burada sergileyeceğiz. Sonrasında İtalyan Büyükelçiliği ile birlikte Raffaello’nun sergisini Ankaralılarla buluşturacağız. ‘Müzede Müzik Salı Konserleri’ de kasımda başlayacak ve ayda bir kez olacak. Şirin Pancaroğlu arp resitali ile başlayacak.”

Askıda müze


DÜNYADA İKİ TANE VAR BİRİSİ BİZDE

Bu yıl ölçü ve tartı aletlerini sergileyecekleri yeni bir bölümü ziyarete açacaklarını anlatan Gezer, müzenin öne çıkan eserleriyle ilgili “Müzenin öne çıkanlarını broşür yaptık. Bir tane sikkemiz var. Dünyada iki tane olduğunu söyleniyor. Gümüşü Paris’teki Louvre Müzesi’nde, altını bizde. Roma Dönemi’ne ait. İki kralın aynı anda resmedildiği bir sikke. Müzeye girdiğinizde karşıdaki fresk Pompei’nin duvar freski. Onun içinde üç tane parça tamamlanmamış. Bu parçalara biz dijital ekran yerleştirdik ve hareket eden bir hale getirdik. Urartu kemerimiz var. Koleksiyonumuz milattan önce 3000 ile milattan sonra 300’e tarihleniyor. Çoğunlukla Roma dönemine ait eserler mevcut” bilgilerini verdi.

Askıda müze


İMKANI OLMAYAN ÖĞRENCİLERE MÜZE GEZİSİ

Pandemi sürecinde sanal müze uygulamasına geçtiklerini anlatan Gezer, ‘Askıda Müze’ uygulamasının büyük talep gördüğünü ve bu sayede imkanı olmayan çok sayıda öğrencinin müzeye geldiğini söyledi. Gezer, uygulamayla ilgili olarak “Çocuklar yıl içinde okullardan gelip müze eğitimi alıyor. Ankara’nın kırsalında olup hiçbir şekilde müzeye gelemeyen çocuklar var. Askıda müze projesi ile bu çocukları müzemize getiriyoruz. Müzeye gelenler ekstra bir kişinin daha ücretini öderse biz bunları biriktiriyoruz ve imkanı olmayan çocukları müzeye getiriyoruz. Mesela bir müze dostumuz var; anne babasının vefatından sonra mevlit okutmak yerine çocuklar için müze gezisi düzenlemişti” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!