ASKİ çamurdan elektrik üretiyor

Güncelleme Tarihi:

ASKİ çamurdan elektrik üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2019 09:13

Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki ham çamuru değerlendiren ASKİ Genel Müdürlüğü, kojenerasyon santralinde elektrik ve ısı enerjisi üretiyor. Üretilen elektrik, tesisin yüzde 85’lik ihtiyacını karşılarken ısı enerjisi ile de farklı birimlerin ısınma ihtiyaçları karşılanıyor.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nde elde edilen ham çamurdan elektrik ve ısı enerjisi üretiyor. Üretilen elektrik ile tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 85‘i, ısı enerjisi ile de idari bina, işletme birimleri, yemekhane ve lojmanların ısınma ihtiyaçları karşılanıyor. Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nde organik içeriği yüzde 60–65 olan atık sudan elde edilen ham çamur, yoğunlaştırma havuzlarında bekletilerek yoğunlaştırılıyor. Daha sonra çürütücü tanklardaki işlemle metan gazı elde ediliyor.

22 MİLYON KW ELEKTRİK ÜRETİLDİ

Bu yöntemle bir günde üretilen ortalama 60 bin metreküp metan gazı, tanklarda depolanıyor. Depolanan metan gazının iki adet 1.6 megavat kapasiteli kojenerasyon (elektrik ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesini sağlayan teknoloji) santralinde yanması ile elektrik enerjisi ve ısı enerjisi üretiliyor. Tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan uygulama sayesinde elektrik tasarrufu sağlanıyor. Ağustos 2018 itibarıyla devreye alınan kojenerasyon santralinde, toplam 22 Milyon kilovat (KW) elektrik enerjisi üretildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!