Aşılansak bile gevşemek için çok erken

Güncelleme Tarihi:

Aşılansak bile gevşemek için çok erken
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2021 20:25

Ankara’daki aşılama oranları için ‘memnun edici seviyede’ diyen Bilim Kurulu Üyesi Sema Turan, bir de uyarı yaptı: “Aşılanan da hafif geçirse bile enfekte olabilir, aşısız birine bulaştırarak ciddi semptomlara sebep olabilir. Gevşemek için çok erken.”

Haberin Devamı

Başkent Ankara’da koronavirüs aşılama oranları sevindirirken bir yandan devam eden vaka artışları ise tedirgin ediyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 4-10 Eylül haftasında Ankara’da 100 bin kişide görülen vaka sayısı 282.6’ya ulaşırken, en az iki doz aşı olan kişilerin sayısı da yüzde 72’yi geçmiş durumda. Ankara’daki güncel koronavirüs tablosunu Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, “Aşılanmanın bireysel önlemleri bırakacağız anlamına gelmediğini bilmemiz gerekiyor. Aşılanan da hafif geçirse bile enfekte olabilir, en önemlisi de bu virüsü aşısız ya da aşı yanıtı düşük olan birine bulaştırarak ciddi semptomlara sebep olabilir” uyarısı yaptı. Ankara’daki aşılama oranlarının diğer illere göre memnun edici seviyelerde olduğunun altını çizen Turan’ın şöyle devam etti:

Aşılansak bile gevşemek için çok erken


TEDBİRLİ YAŞAMI DEVAM ETTİRMELİYİZ

“Aşılama konusunda Ankaralıların istekli olduğunu, verilerden anlayabiliyoruz. Ancak aşılı olsak bile bu virüsün yayılımını durdurmak için tedbirli yaşamı, yapabildiğimiz en üst seviyede devam ettirmemiz gerekiyor. Aynı isteği kurallı yaşam konusunda da göstermek gerek. Bu salgındaki en önemli fırsatımız aşılama ama sadece aşılamaya güvenerek gevşemek için çok erken.

HASTALIĞI TAŞIYABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNMELİYİZ

Aşısız insanlara veya risk grubundakilere bu hastalığı taşıyabileceğimizi düşünerek davranmalıyız. ‘Aşı olduk’ diye gevşemeyelim. Yoğun bakımda halen hasta görüyoruz. Büyük çoğunluğu aşısız kişiler. Bir kısmı ise iki doz Sinovac aşısından sonra hatırlatma dozunu yaptırmayan vatandaşlar. Çok az sayıda ise aşı yanıtı düşük olan vatandaşlar var.”

Aşılansak bile gevşemek için çok erken


HAFTALIK 16 BİN VAKA

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, dün itibarıyla Ankara’da en az bir doz aşı olan 18 yaş üstündeki kişilerin sayısı nüfusun yüzde 89’unu, iki doz aşı olanların sayısı ise yüzde 72’yi geçmiş durumda. 4-10 Eylül haftasında Ankara’da 100 bin kişide görülen vaka sayısı ise 282.6. Bu oran yaklaşık olarak haftada 16 bin vaka görüldüğüne işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!