Asbestli borular yıl sonuna kadar değişecek

Güncelleme Tarihi:

Asbestli borular yıl sonuna kadar değişecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2021 10:14

Ankara’da asbestli boruların değiştirilmesine yönelik çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Çalışmalar bittiğinde 13 ilçede 40 yıldır kullanılan yaklaşık 220 kilometrelik hat asbestli borulardan temizlenecek.

Haberin Devamı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl temmuz ayında yapılan ihale doğrultusunda kentin içme suyunun taşındığı asbestli boruları değiştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden(ABB) yapılan açıklamaya göre, çalışma kapsamında, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen aynı zamanda kullanımı tüm dünyada yasaklanan asbestli borular, aşama aşama değiştiriliyor. Asbestli boruların yerine ekonomik ömrü uzun, dayanıklı ve insan sağlığına zararsız polietilen borular döşeniyor. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara genelinde içme suyunun taşındığı asbestli boruların değişimine yönelik projeleri yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk, 125 bin kişinin yaşadığı Polatlı'nın merkez mahallelerinde yaklaşık 12.5 kilometre, 48 bin 732 kişinin yaşadığı Beypazarı'nda 20 kilometre, 28 bin kişinin ikamet ettiği Nallıhan'da 17 kilometre, Çubuk'ta ise yaklaşık 17 kilometrelik asbestli borunun yenilendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

DAHA SAĞLIKLI SU VERİLECEK

Öztürk, Polatlı ve Beypazarı’ndaki yenileme ihale bedelinin 14 milyon 600 bin lira olduğunu, ihalenin süre uzatımlı iş bitim tarihinin ise 8 Ağustos 2021 olarak belirlendiğini kaydetti. İhale bedeli 9 milyon 793 bin lira olan ‘Nallıhan ve Ayaş’taki hatları yenileme işinin süresinin 270 gün olarak açıklandığını ifade eden Öztürk, “Nallıhan'da mevcut hatlar ne yazık ki sürekli arızaya yol açıyordu. Borular çürüdüğü için hatta kaçak su miktarı da fazlaydı. Yenilenen hatla hem ilçeye daha sağlıklı su verilecek hem de kaçak su kaybı önlenecek” diye konuştu. Nisan 2019 ve Haziran 2021 arasında ASKİ'nin Ankara genelinde 750 kilometre 369 metre atık su, 238 kilometre 993 metre yağmur suyu, 2 milyon 996 bin 311 metre de içme suyu yatırımı yaptığını belirten Öztürk, “Şereflikoçhisar'da yer alan 59 kilometre 138 metre asbestli hattın 53 kilometre 374 metresi, Evren'de ise 57 kilometre 131 metre asbestli hattın 34 kilometre 894 metresi yenilendi. Kalecik ilçesinde 4 kilometre 482 metrelik asbestli hattı değiştirmek için de çalışmalara başlayan ASKİ ekipleri, şu ana kadar bunun 4 kilometrelik kısmını tamamladı” bilgisini de verdi.

Haberin Devamı

220 KİLOMETRELİK HAT YENİLENMİŞ OLACAK

Yenilenen hatlarda çalışmalar tamamlandığında 13 ilçede 40 yıldır kullanılan yaklaşık 220 kilometrelik hat asbestli borulardan temizlenmiş olacak. ASKİ Genel Müdürlüğü’nün, asbestli boru değişimi için ayrıca ihaleye çıktığı Evren, Şereflikoçhisar, Haymana ve Elmadağ'da yaklaşık 141 kilometre borunun yenilenmesi planlanıyor. Çubuk, Akyurt ve Keçiören'de de asbestli boruların değişimi için harekete geçen ASKİ, ayrıca Temelli'deki asbestli pvc boruların sağlıklı duktil borularla değiştirilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.

YEDİ YENİ HALK EKMEK BÜFESİ

Asbestli borular yıl sonuna kadar değişecek

Haberin Devamı

ABB Halk Ekmek Fabrikası, 26 Temmuz-6 Ağustos 2021 tarihleri arasında Akyurt, Elmadağ, Kahramankazan, Mamak, Keçiören ve Yenimahalle’de yedisi ilk kez açılacak toplam 14 Halk Ekmek satış büfesi için başvuruları almaya başlayacak. Başvuruda bulunmak isteyenler, Gimat’taki Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü’ne bizzat başvuru yapabilecek. Başvurular alındıktan sonra 14 ekmek teknesinin tahsisi için ağustos ayı içerisinde noter çekilişi gerçekleştirecek olan Halk Ekmek Fabrikası, çekiliş tarihini “http://www.ankarahalkekmek.com.tr/” internet adresi üzerinden ilan edecek. Yeni Halk Ekmek satış büfelerinin eklenmesiyle birlikte Ankara’da hizmet verecek satış büfelerinin sayısı 419’a yükselmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!