Güncelleme Tarihi:

Dolmuşlardaki en büyük problemlerden biri olan ayakta yolcu taşıma sorunu, 60 yıl sonra çözüme kavuşturuldu. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, yaptıkları resmi girişimler sonucu araç tadilatı ve ruhsat değişikliğiyle beraber dolmuşların artık ayakta yolcu taşıyabileceklerini açıkladı. Sorunun 1965’ten bu yana süre geldiğine dikkat çeken Yılmazer, “Esnafımız da yolcumuz da artık sıkıntı yaşamayacak” dedi. Kızılay-Sokullu Hattı Durak Başkanı İbrahim Gökdemir ile birlikte Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Yılmazer, yeni gelişmeyi şöyle anlattı:
1965’TEN BU YANA SORUNDU
“Ayakta yolcu taşıma sorunu, 1965’ten bu yana tüm Türkiye’deki minibüslerin problemiydi. 60 yıldır odamızda başkanlık yapan her ismin de vaadiydi. Çok şükür sorunu çözmek 60 yıl sonra bize nasip oldu. Bunun için uzun süren bir çalışma yürüttük. Resmi girişimlerde bulunduk. Standartlara uygun bir çözüm getirdik. Minibüsler artık gerekli tadilat proje işlemlerini yaptırıp ‘ayakta yolcu taşınabilir’ ibareli ruhsatını aldıktan sonra yasal olarak ayakta yolcu taşıyabilecek. Minibüslerimiz trafik cezası nedeniyle ayakta yolcu almak istemiyordu. Yolcuları almayınca vatandaş da esnafımıza ve şoförlerimize tepki gösteriyordu. Gerçekten de çok büyük bir problemdi.
Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer ve Kızılay-Sokullu Hattı Durak Başkanı İbrahim Gökdemir, yeni düzenlemeyi Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz’a anlattı.
TADİLAT VE RUHSATA İŞLEME VAR
İlk araç tadilatı ve ruhsat değişikliğini de benim kendi minibüsümde yaptık. Örnek oldu. Ruhsatı da bu doğrultuda düzenlendi ve resmiyet kazandı. Şu anda bu aracımız yasal olarak ayakta yolcu alabiliyor. Benim kendi aracımda minibüs ruhsatı değişmeden koltuk söküm ve tadilatıyla aracın koltuklarını 10’a düşürdük. Bunu isteyen 13’e kadar da ayarlayabiliyor. Ayakta yolcularla beraber de şoför dahil engelli yolcu dahil toplam 17 kişi sayısı ruhsata işleniyor. Devamında minibüs muayeneden geçerek ruhsatlandırılıyor. Minibüsün içinde tutamaçlar da ayakta yolcuya göre ayarlanıyor.
Başkentte dolmuşlar ayakta yolcu alınca trafik çevirmesine girmemek için şoförler polisi gördüklerinde yolculara ‘çökün kalkın’ talebinde bulunabiliyordu.

ANKARA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU
Amacımız, Ankaralıları güvenilir ve konforlu şekilde işine, okuluna, evine getirip götürebilmek. Ankara’da şu anda 2 bin 231 minibüs faal çalışıyor. Hepsi artık tadilat ve ruhsat işlemlerinden sonra ayakta yolcu alabilecek. Yeni uygulamayla birlikte, minibüs kimliğimiz ve geçmişe dair tüm haklarımız aynen korundu. Tanımımızda herhangi bir değişiklik olmadı. Esnafımız da yolcumuz da artık sıkıntı yaşamayacak. Ankara’da odamız bu işte öncü oldu Türkiye’de sektörümüzün 60 yıllık sorununu çözdü. Türkiye’deki diğer illerdeki meslektaşlarımıza da kolaylık oldu. Ankara’ya ve esnafımıza hayırlı olsun.”

