Arterlerde 800 totem kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Arterlerde 800 totem kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2021 16:22

ABB, kentin arterlerinde Ticari Tabela Yönetmeliği’ne uygun olmayan 800 totemi kaldırdı. Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, “İnsanlara kaldırmaları için süre veriyoruz, yüzde 90’ını vatandaş kendisi kaldırdı” dedi.

Haberin Devamı

Kentin arterlerinde görüntü kirliliği oluşturan ve Ticari Tabela Yönetmeliği’ne uygun olmayan totemlere yönelik çalışma başlatan Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaklaşık üç yılda 800 totemi kaldırdı. Esnafı ikna ederek totemlerin kaldırılmasını sağladıklarını anlatan Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, çalışmayla ilgili şunları söyledi:

Arterlerde 800 totem kaldırıldı


ÇAĞDAŞ GÖRÜNÜME KAVUŞTURMAK MÜMKÜN

“Bu şehir bu totem keşmekeşiyle ne Kahire, Beyrut, Şam gibi mezbelelik, ne de Londra, Paris, Roma gibi bir Avrupa başkenti olmuş. İkisinin ortasında bir yerde duruyor. Bu iş eğer böyle devam ederse bir Ortadoğu şehrine döneceğimiz kesin. Totemler birbirini de örtüyor, önlem alınmadığında ‘benimki daha yüksek olsun’a dönüyor. ‘Lambalı olsun, gece de aydınlatsın’ isteniyor. Esnafı üzmeden, kırmadan, dökmeden birkaç yıl içinde toparlarsak modern çağdaş bir başkent görünümüne kavuşturmak mümkün. Biz bu prensiple hareket ettik.

Arterlerde 800 totem kaldırıldı


YASAL OLMAYANA İZİN VERİLEMEZ

Totemleri önce bulvarlardan temizliyoruz. Ankara’da binlerce totem var. Bunu rastgele yaparsak olmaz. Sırayla gittik, ‘benim totemimi kaldırmayın’ diyenlere hemen yan tarafında kaldırdıklarımızı örnek gösterdik. Bu konuda bir Ticari Tabela Yönetmeliği var. Geçmişte sözde izin vermişler ama yasal olmayan bir şeye izin verilemez. Yönetmeliğe aykırı olanlara kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. İnsanlara kaldırmaları için süre veriyoruz. Kırıp dökmüyoruz, ikna ediyoruz, en önemlisi de bu. 800’e yakın totem kaldırdık. Yüzde 90’ını vatandaş kendisi kaldırdı. Firmalarla hiçbir sorun yaşamadık. Ben itiraz edenlerle bizzat görüştüğümde Şam, Kahire, Roma fotoğraflarını sonra da Ankara’yı gösteriyorum, söylediğimiz noktaya gelerek ikna oluyorlar.

TURAN GÜNEŞ BİTİNCE ÇAYYOLU BAŞLAYACAK

Öncelikli bölgeleri belirledik. İstanbul Yolu’na Çiftlik Kavşağı’ndan başladık çevre yoluna kadar sağlı sollu kaldırdık. Eskişehir Yolu’nda Söğütözü’nden başladık, çevre yoluna kadar gittik. Bağlıca Bulvarı’ndan yine çevre yoluna kadar çalışma yaptık. Konya Yolu’nda Gölbaşı’na kadar, Turgut Özal Bulvarı’nda İskitler’e kadar gittik. Havalimanı Yolu’nda Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı, Samsun Yolu, yine çevre yoluna kadar gittik. Turan Güneş Bulvarı’nda bir taraf bitti diğer tarafta da az bir kısım kaldı. Turan Güneş’i bitirince Çayyolu’na başlayacağız. Ara sokaklarda zaten totem yapmıyorlar. Totemleri ana bulvarlarda bitirdik sayılır. Amacımız kenti görünür kılarak modern çağdaş bir başkent görünümüne kavuşturmak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!