Aroması da kazancı da yüksek

Güncelleme Tarihi:

Aroması da kazancı da yüksek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2021 00:39

Kalecik’te ‘tıbbi aromatik bitkiler’ üretmeyi ve işlemeyi hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Duhan Kalkan, şu örneği verdi: “Bir kilo domates 0.80 cent ise bir kilo gözyaşı damlası bitkisi 360 bin dolar. Domatesi, biberi herkes üretiyor. Bizim amacımız Kalecikli hemşehrilerimizin katma değeri yüksek ürün üreterek kazanması.”

Haberin Devamı

Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan, ilçede tıbbi aromatik bitkiler üreteceklerini ve tarımsal organize sanayi bölgesi kurarak bu bitkileri işlemeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Kalkan, projenin ayrıntılarını Hürriyet Ankara’ya anlattı: “Kalecik, tarımsal anlamda üreten bir ilçe. Çok verimli topraklarımız var. Ankara’nın en yüksek noktalarından birisi olan İdris Dağı Kalecik’te ve rakım bin 995. Kızılırmak Vadisi ise 600 rakımdan başlıyor. Üzümümüz zaten dünyaca ünlü, ayrıca domatesten ayvaya kadar her türlü meyve sebze yetiştirilebiliyor. Rakımı yüksek noktalarımızda fındık, düşük noktalarda çam fıstığı var. 32 kilometre sınırlarımızdan geçen Kızılırmak ile iki de büyük baraj gölümüz bulunuyor. Her ürünle Ankara’nın meyve-sebze deposu olmaya adayız. Tarımı profesyonelleştirerek yapmaya çalışıyoruz.

Aroması da kazancı da yüksek


DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLE KAZANACAKLAR

Ana hedefimiz, kapsamlı tarımsal organize sanayi bölgesi(OSB) kurmak. Tarımsal OSB Ankara’da yok. Buradaki ana hedef ise tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve işletilmesi. Tıbbi aromatik bitkiler son dönemde çok revaçta. Günümüz tıbbında kullanılan pek çok ilaç bitkilerden elde ediliyor. Kozmetik sanayiinde yoğun olarak kullanılıyor. Ihlamurdan gözyaşı damlası bitkisine, kekikten hünnapa, ada çayından defneye, lavantaya kadar ürünler var. Örnek veriyorum, bir kilo domates 0.80 cent ise bir kilo gözyaşı damlası bitkisi 360 bin dolar. Domatesi, biberi herkes üretiyor. Bizim amacımız Kalecikli hemşehrilerimizin katma değeri yüksek ürün üreterek kazanması. Bu işten vatandaş da para kazansın. Derdimiz bu.

Aroması da kazancı da yüksek


İLAÇ FİRMALARININ HAM MADDE KAYNAĞI

Ankara Üniversitesi’nin burada meslek yüksek okulu var. Tarımla alakalı bölümler hep burada. Onlarla da birlikte çalışıyoruz. Eğer yapabilirsek Türkiye’nin özellikle tıbbi aromatik bitkilerde ithalatını düşürme, yerli ve milli politikalara hizmet etme imkânı buluruz. İlaç firmalarının ham madde kaynağı olan bu ürünleri niye yurt dışından alalım ki. Başkent olarak biz gönderelim. Ankara Vali’miz Vasip Şahin, Ankara Ticaret Odası Başkanı’mız Gürsel Baran’la görüştük, bakanlıklarla görüştük, hepsinden destek sözü aldık. Sektörlerle, ilaç firmalarıyla da görüşeceğiz. Tarımsal OSB yapıldığında çok ciddi bir istihdam yapacak. OSB’nin yeri de hazır. Tarımsal OSB’yle Ankara’ya farklı bir değer kazandırmış olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!