Antika radyolara hayat veriyor

Güncelleme Tarihi:

Antika radyolara hayat veriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2019 09:27

İncesu’daki dükkânında hem çalışan hem de koleksiyonunu sergileyen 61 yaşındaki Tuncay Generaloğlu, tarihin yüküne direnen antika radyoları özenle tamir ediyor.

Haberin Devamı

Eskiyi sevdiğini ve herkesin yaptığı işlerden daha farklı bir işle uğraşma isteğiyle 1984’ten bu yana antika radyoları tamir ettiğini belirten Generaloğlu, “Çok iyi bir koleksiyonum var. Dükkanımdakilerin dışında yaklaşık 300 radyo ve gramofon, geçen sene Malatya’daki bir müzeye gitti. Şu an buradaki radyolar ise gönderdiklerimden sonra bana gelenler” diye konuştu. Tecrübesinin artmasıyla daha özel koleksiyonlara yöneldiğini ifade eden Generaloğlu, uzak mesafe ya da doğa şartlarının antika radyo tutkusunun önüne geçemeyeceğini vurguladı. Generaloğlu, “Eğer benim sevdiğim bir radyo ise sağlığım el verdiği sürece gider alırım. Mesela içeride bazı radyolar var. Bir gece telefon geldi ertesi sabah Hatay’daydım ama çok özel bir şeydi ve bir daha bulamazdım” dedi.

NAZİ ALMANYASI’NDAN GOEBBELS’İN ÇENESİ

Haberin Devamı

Generaloğlu, müzeye bağışladığı antika radyoların haricinde halen 200’ün üzerinde radyoyu koleksiyonunda bulundurduğunu dile getirdi. Koleksiyonundaki en değerli radyolardan birinin “Nazi dönemi” radyoları olduğunu aktaran Generaloğlu, Generaloğlu, Nazi Almanyası’nda propaganda amaçlı dağıtılan radyoların özel üretildiğini vurgulayarak, “O dönemde insanlardan radyoları toplayarak imha etmişler ve yerine bu radyoları dağıtmışlar. Nedeni, insanlara sadece Nazi propagandası yapabilmek. Bunu, zamanında Doğu Bloğu ülkelerde de yapmışlar. Bu radyonun antikacılar arasındaki ismi ise ‘Goebbels’in çenesi’dir. Goebbels, Hitler’in propaganda bakanıdır” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!