‘Antibiyotik leblebi değildir’

Güncelleme Tarihi:

‘Antibiyotik  leblebi değildir’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2018 10:58

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde antibiyotik direnç sorununun en fazla olduğu ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, dernek olarak bu yıl ‘AntibiyotiklerLeblebi Değildir’ temasını seçtiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Balık “Bu sloganı kullanarak, herkesi doktora danışmandan gereksiz ve gelişi güzel antibiyotik kullanımını önlemeye dönük aktif çabaya davet ediyoruz” dedi. 12-18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini belirten Balık şöyle konuştu: “Türkiye’de aile hekimliği reçetelerinin yarısında antibiyotik yer almaktadır. Yapılan araştırmalar antibiyotiklerin yüzde 50’ye yakın oranlarda yanlış yada gereksiz kullanıldığını göstermektedir. Türkiye Avrupa ülkeleri içinde antibiyotik direnç sorununun en fazla olduğu ülkelerden biridir. Yapılan çalışmalar ülkemizde evlerde saklanan ve reçetede belirtildiği gibi kullanılmadığı için arta kalan ilaçların toplamının 1 milyar TL’yi geçtiği ve bunların içinde antibiyotiklerin ilk sırayı aldığını göstermektedir. ‘Sıfır Atık’ kampanyasına ilaç da eklenmelidir. Bunun için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin, himaye ve katkılarının çok değerli olacağını düşünüyoruz. Antibiyotikler yerinde kullanılmadığında ciddi yan etkilere de sebep olurlar. Yani leblebi gibi zararsız değildirler.”

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİ

“Antibiyotik direnci dünyanın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir. Antibiyotik direncine bağlı olarak Avrupa da yılda 25 bin ölüm meydana geliyor. Dirençli bakterilere karşı, 30 yıldır yeni bir antibiyotik grubu geliştirilememiştir. Boğaz ağrısı ve sinüzitlerin sadece %10-20 si antibiyotik tedavisi gerektirir. Halbuki bu şikayetlerin çoğuna antibiyotik reçetelenmektedir. Türkiye de aile hekimliği reçetelerinin yarısında antibiyotik yer almaktadır. Yapılan araştırmalar antibiyotiklerin %50 ye yakın oranlarda yanlış yada gereksiz kullanıldığını göstermektedir. Türkiye Avrupa ülkeleri içinde antibiyotik direnç sorununun en fazla olduğu ülkelerden biridir. Antibiyotik direncine bağlı ekonomik kayıp sadece Avrupa da 1.5 milyar Euro. Avrupa da antibiyotik direncini önlemek için ‘Antibiyotik Koruyucusu ol’ aktivitesi başlatılmıştır;herkes, kendisini, ailesini, arkadaşlarını antibiyotik direncinin yayılmasına karşı koruyabilmesi için, birer antibiyotik koruyucusu olmaya davet edilmiştir. Eğer antibiyotikler yanlış ve gereksiz yere aşırı kullanılırsa bakteriler, antibiyotiklere karşı direnç geliştirir ve daha sonra bu dirençli bakteriler sadece antibiyotiği yanlış kullanan kişide değil, yayılarak başka kişilerde hatta başka ülkelerdeki insanlara da ve hatta hayvanlara da o antibiyotiğin işe yaramaz hale gelmesine sebep olur. Bakteriler, direnç geliştirdiklerinde, benzetmek gerekirse hiçbir silah ile yok edilemeyen, uzay filmlerindeki hilkat garibesi canavarlara dönüşmektedir. Yani hiçbir antibiyotikle yok edilemeyen ‘canavarlaşmış’ bakterilerin sayısı her geçen gün artmaktadır! Yapılan çalışmalar ülkemizde evlerde saklanan ve reçetede belirtildiği gibi kullanılmadığı için arta kalan ilaçların toplamının 1 milyar TL yi geçtiği ve bunların içinde antibiyotiklerin ilk sırayı aldığını göstermektedir. Halbuki antibiyotik tedavisi, şikayetler geçse bile sonuna kadar devam edilmelidir, yani antibiyotiklerin artması ve evde saklanması normal değildir, artan yada kullanılmayan antibiyotiği sonra tekrar kullanmak, başkasına vermek ve hatta çöpe atmak doğru değildir; doğa kirlenmesi yanında ciddi ekonomik kayıp sebebidir. ‘Sıfır Atık’ kampanyasına ilaç da eklenmelidir. Bunun için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin, himaye ve katkılarının çok değerli olacağını düşünüyoruz. Antibiyotikleri asla başka kişilere önermemek, evdeki antibiyotiğini başkalarına vermemek gerekir. Antibiyotikler sadece ve sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

YANLIŞ KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ

Antibiyotikler, 1930 larda, antibiyotiklerin ilk devreye girdiği yıllarda, menenjit zatürre gibi sadece ciddi enfeksiyonlardan ölümleri engellememiş, küçük operasyonlar, yaralanmalara bağlı gelişen enfeksiyonlar sonucu milyonlarca ölümü de önlemiştir. Ama antibiyotiklerin yıllar içerisinde yanlış kullanımının artmasıyla gelişen direnç sorunu insanlığı yine antibiyotik öncesi döneme girme riskini ortaya koymaktadır. Direnç trendi böyle devam ederse 20-30 yıl içinde, yılda 10 milyondan fazla kişi dirençli bakteri enfeksiyonlarına bağlı (elde tedavi edebilecek antibiyotik kalmayacağından) ölecektir. Bunun önüne geçmek için, tüm dünya da her bireyin, antibiyotik direnç savaşçısı olması gerekir. Dünya antibiyotik farkındalık haftası nedeni ile, tüm toplumumuza çağrıda bulunuyoruz. Antibiyotikler yerinde kullanılmadığında ciddi yan etkilere de sebep olurlar. Yani leblebi gibi zararsız değildirler! Burdan çağrışımla akılda kalacağını ve dikkat çekici olacağını düşünerek, ‘Antibiyotikler Leblebi Değildir’ sloganını dernek olrak bu yılın teması seçtik. Bu sloganı kullanarak, herkesi doktora danışmandan gereksiz ve gelişi güzel antibiyotik kullanımını önlemeye dönük aktif çabaya davet ediyoruz. Lütfen herkes doktora danışmadan antibiyotik kullanmak isteyeni ‘Antibiyotik Leblebi Değildir’ sloganı ile uyarsın! Bu kampanyanın yeterli ve kalıcı etki oluşturabilmesi, tüm topluma yayılabilmesi ve kabul görmesi için, toplumca tanınan, politikacı, sanatçı, sporcu vb.kişilerin, kampanyamıza destek vermelerini bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!