Ankara’nın fosil ağaçları

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın fosil ağaçları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2020 23:57

Fosil ağaçlar açısından 18-23 milyon yıl öncesine ait geniş bir yelpaze bulunan Türkiye'de, taşlaşmış ağaç kalıntıları 160 milyon yıl önce yaşayan arokaryalara kadar uzanıyor.

Haberin Devamı

Oluşumu milyonlarca yılı bulan, geçmiş jeolojik zamanlardaki iklim ve bitki türleriyle ilgili bilgiler edinilebilen fosil ormanlar arasında Çamlıdere ve Beypazarı ilçelerinde de taşlaşmış ağaç örnekleri dikkat çekiyor. Tespit edilen bu fosil ağaçlar, günümüzde modern hale dönüşmüş çam, defnegiller, selvi, sekoya, sığla, söğüt, palmiye, kavak gibi türlerin atalarını oluşturuyor.

18-23 MİLYON YIL ÖNCESİNE AİT

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, Beypazarı’na bağlı Doğanyurt köyünde fosil orman türünde taşlaşmış ağaçların bulunduğu ifade ederek, köylülerin haber vermesi üzerine örnekler aldığını söyledi. Köyün yakınında patlatılmalı taş ocağı yapılacağını belirten Akkemik, “Bu hem köyün su kaynağına hem de buradaki 18-23 milyon yıl öncesine ait ağaç fosillerine zarar verecek” dedi. Türkiye’de fosillerle ilgili net bir yasa olmadığını belirten Akkemik, “Bunların toplanması konusunda kısıtlama getirilmesi, topluca bulunduğu alanlarda koruma önlemleri alınması lazım” diye konuştu. Çamlıdere'de fosil ağaçların bulunduğu yerin jeopark ilan edildiğini hatırlatan Akkemik, bir yamaç boyunca her taşın ağaç fosillerinden oluştuğunu dile getirerek, burada da sekoyaların görüldüğünü kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!