Ankaralı fırıncılardan ekmeğe 1 TL zam talebi

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı fırıncılardan ekmeğe 1 TL zam talebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2022 22:31

Ankara Fırıncılar Odası, ANKESOB’a resmi başvuru yaparak ‘ekmek fiyatının 3.25 TL olması’nı istedi. Oda Başkanı Gürsel Alnıaçık, “Fırıncılar daha fazla zarar etmesin” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Fırıncılar Odası, son zamanlarda fiyatların yükselişi, girdi ve hammadde fiyatlarının maliyetleri etkilediği gerekçesiyle, ekmek fiyatlarına zam istedi. 2.25 TL olan ekmeğin, 3.25 TL’ye yükseltilmesi için odanın Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’ne(ANKESOB) verdiği dilekçe üzerine Ankara İli Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu toplandı. Komisyonda, 200 gram normal ekmeğin 3.25 TL’den satışının teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni tarife Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun görüşünün alınmasından sonra ANKESOB Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanacak. Karar sonrası yeni tarifeyle ilgili Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bilgilendirme yapılacak. Artan maliyetlerin esnafı zor durumda bıraktığını belirten Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, özetle şunları aktardı:

Ankaralı fırıncılardan ekmeğe 1 TL zam talebi


GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

“Geçen sene kasım ayında girdi ve hammadde fiyatlarının artmasıyla birlikte ekmek fiyatlarına 50 kuruşluk güncelleme yapmak durumunda kalmıştık. Asgari ücretin yükselmesi ve elektriğe, doğalgaza, mazota gelen zamlarla birlikte girdi maliyetlerimiz arttı. Daha önce 50 kilogramlık unu 130 TL’ye alıyorduk. TMO bize 50 kilogram unu 210 TL’ye veriyor. Serbest piyasadan aldığımız 50 kilogramlık unu da 330-380 TL arasında satın alıyoruz. Mayaya yüzde 120 zam geldi. Hammaddeye gelen zamlarla birlikte bizim de zam talebimiz kaçınılmaz oldu. Ankara Fırıncılar Odası olarak müracaatımızı yaptık. Ay sonuna inşallah talebimiz çıkar, tarifemiz onaylanır. Esnaf zor durumda, fırıncılar daha fazla zarar etmesin. Eğer zam talebimiz kabul edilmezse ekmek üretemeyecek duruma geliriz, esnaf iflas eder.”

Ankaralı fırıncılardan ekmeğe 1 TL zam talebi


SİMİT MART AYINDA 4 TL OLACAK

Öte yandan Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın “3 TL’den satılan simidin fiyatının 4 TL’ye çıkartılması talebi”, ANKESOB tarafından mart ayına ertelendi. Oda Başkanı Savaş Delibaş, “Ocak ayında simide 4 TL’lik bir zam talebinde bulunduk. Bize şubat ayı için ‘3.5 TL teklif edin’ dediler. Fakat bu fiyat bizi korumadığı için biz de, ‘bir ay daha bekleyelim mart ayında 4 TL olsun’ dedik. Mart ayında simit fiyatı 4 TL olacak. Bizim zam talebimiz hammadde fiyatlarının artışından dolayı kaynaklanıyordu. Giderler çok arttı. Onlarda halkın alım gücünü düşünüyorlar. Komisyon ona göre bir inceleme yapıyor. Haklı bir zam olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!