Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı geçen yıllarda, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nden ‘Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHUKAM)’ kurulmasını istedi. O dönem kurulan DEHUKAM, bir adım daha atarak ‘Deniz Hukuku İngilizce İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı’ açmak için harekete geçti. Akademik çalışmalar yapacak, deniz hukuku alanında akademisyenlerin ve uzmanların yetişmesini sağlayacak lisansüstü program 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlayacak.
Ankara Üniversitesi’nde görevli akademisyenler, Türkiye’de ‘deniz hukuku ve siyaseti’ alanlarında uzman personel eksikliğinin ciddi sorun olduğuna işaret etti. Akademisyenler, “Yüksek lisans programlarının olmaması, bu konuda öğretim üyesi yetişmemesine, öğretim üyesi yokluğu ise öğretim programlarının açılmasına engel teşkil ediyor” diye konuştu.
UZUN YILLARDIR PROBLEM VAR
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye’nin uzun yıllardan beri yaşadığı önemli deniz hukuku problemlerinin başında Ege Denizi’ndeki karasularının sınırı ve kıta sahanlığı sorunu ile Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının genişliği sorunu geliyor. Bunlara ilave olarak Türk boğazlarının önemli bir uluslararası geçiş yolu olması da deniz hukuku ve siyasetine duyulacak daimi ihtiyacı destekliyor.
OKYANUSLARA DA AÇILACAĞIZ
Merkezimiz, gelecek talepler doğrultusunda Kanal İstanbul gibi dünyanın konuştuğu projelerde hukuki ve bilimsel araştırmalar ile bilgileri paylaşacak. Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bugün de büyük bir dünya devleti olması nedeniyle deniz hukuku alanında çalışmalar Ege, Akdeniz ve Karadeniz ile sınırlı kalmayacak. Okyanuslar ve diğer denizlerde de bu konuda hukuki ve siyasi çalışmalar yapılacak.”
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YAPILACAK
Ankara Üniversitesi bünyesinde bu yıl açılacak yüksek lisans programı sayesinde:
* Deniz hukuku ve siyaseti alanlarında bilimsel araştırmalar yapılacak, problemler çözülecek.
* İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapılarak Türk deniz hukukunun ve siyasetinin gelişimine katkıda bulunulacak.
* Hukukî açıdan Türk iç ve dış deniz hukuku politikasına yön verilecek.
* Bu alandaki uzman personel ve eğitmen eksikliği giderilecek.
* Türk dış politikasına etki edecek düzeyde yetiştirilecek uzmanlar uluslararası toplantılara Türkiye adına etkin katılım sağlayacak.
* Deniz hukuku uyuşmazlıkları, uluslararası bilimsel toplantılar İngilizce üzerinden yürütüldüğü için program İngilizce verilecek.