Ankara tiftiği tescil edildi

Güncelleme Tarihi:

Ankara tiftiği tescil edildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2021 22:07

Ankara tiftiği coğrafi işaret işareti aldı. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Ankara tiftiğini uluslararası arenada koruma altına almak için önümüzdeki süreçte Avrupa Birliği’ne de tescil başvurumuzu yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara tiftiğini coğrafi işaret olarak tescil etti. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu’nun katılımıyla ATO Hizmet Binası’nda Ankara Tiftiği Coğrafi İşaret Lansmanı yapıldı. Ankara’nın adını taşıyan hiçbir ürünün, şehrin ekonomik ve toplumsal yaşamında oluşturduğu tarihsel etkiler bakımından Ankara tiftiği kadar önemli olmadığını söyleyen ATO Başkanı Gürsel Baran, şu bilgileri verdi:

Ankara tiftiği tescil edildi


ANKARA’YA ÖNEMLİ DEĞERLER KAZANDIRDI

“İpek yolu güzergâhında bulunan Ankara’da üretilen tiftik ipliği ve kumaşların yani ‘Engürü Sofu’ son 300 yılda Ankara’ya çok önemli değerler kazandırdı. Veteriner, araştırmacı İhsan Abidin Akıncı’nın çalışmalarında, 1655’lerde Ankara’da 13 bin 555 tezgâhın olduğu ve bu tezgâhlarda üretilen 20 bin top sof kumaşının Avrupa’ya ihraç edildiği bilgisi yer alıyor. Sanayi devrimiyle birlikte tekstil sektöründe yapay lif gibi malzemelerin ağırlık kazanmasıyla tiftik önemini kaybetti, bu süreçte Ankara keçisi, İngilizler ve Amerikalılar tarafından Türkiye dışına çıkarılarak Güney Afrika ve Amerika’da da yetiştirilmeye başlandı. Son yıllarda doğal ürünlere talebin artmasıyla Ankara keçisi ve tiftiği yeniden önem kazandı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE DE BAŞVURUMUZU YAPACAĞIZ

İlk başvurusunu 2016’da gerçekleştirdiğimiz Ankara tiftiği, Türk Patent Enstitüsü tarafından 16 Temmuz 2021’de tescil edildi. ATO olarak, tiftiğimize sahip çıkmak ve Ankara tiftiğini uluslararası arenada koruma altına almak için önümüzdeki süreçte Avrupa Birliği’ne de tescil başvurumuzu yapacağız. Böylece tiftiğin, Türkiye’nin Avrupa tarafından tescillenmiş sekizinci ürünü olacağına inanıyoruz. Bugün Güdül, Beypazarı, Ayaş ve Kızılcahamam başta olmak üzere Ankara keçisinden yaklaşık 300 ton yün elde ediliyor. Bu yeterli değil. Bunu artırmak için ciddi bir gayretimiz var. Tescille beraber bu ürünü kıymetlendirdiğimizde, ürüne olan ilginin artacağına inanıyoruz.”

LOGOYU HAK EDEN ÜRÜN ÇOK

Türkiye’de logoyu hak eden ama henüz logosu olmayan ürünlerin bulunduğuna değinen Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, “Bu ürünleri rakiplerinden ayrıştırmak ve kırsal kalkınma için önemli bir fırsat yakaladık. Bununla ilgili topyekûn bilincin yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi. AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da akademisyenler, STK’ler ve yetiştiricilerle yaptıkları çalışmalarda, devlet desteklerinin kritik olduğunu gördüklerini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı bu kapsamda 2020’den itibaren mevcut desteklere ek olarak Ankaralı tiftik yetiştiricilerine hayvan başına 20 lira destek vermeye başladı. Açılan dokuma tezgâhlarıyla da kırsal kalkınma projesini adım adım hayata geçirme imkânı bulduk” diye konuştu. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan, Türkiye’de 882 adet tescili tamamlanmış, 700 adet de başvurusu yapılmış coğrafi işaret bulunduğunu dile getirerek, “İşlemler tamamlandığında toplamda bin 500 coğrafi işaret tesciline ulaşacağız” ifadesini kullandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!