Ankara sanatçı için besleyici bir şehir

Güncelleme Tarihi:

Ankara sanatçı için besleyici bir şehir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 23:34

Ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Ukraynalı ressam Pavel Melnikov, hayatını Ankara’da sürdürüyor. Zamanının büyük bir kısmını resim yaparak geçiren Melnikov, “Ankara, sanatçı için besleyici ve huzur verici bir şehir” diyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaş başlattığı 24 Şubat’ta Kiev’de bulunan Ukraynalı ressam Pavel Melnikov, 2 ayı aşkın bir süredir eşiyle birlikte Ankara’da yaşıyor. Çalışmalarını başkentte sürdüren sanatçı, “Ankara, sanatçı için besleyici ve huzur verici bir şehir” dedi. Melnikov, Kiev’den Ankara’ya uzanan hikayesini, “Biz 9 Mart’ta Ukrayna’dan ayrıldık. Kiev, o dönem çok fazla zarar görmedi ama patlamaları duyuyorduk. Eşim, oğlum, gelinim ve torunumuzla birlikte araba ile yola koyulduk. Buça gibi Kiev’den bazı çıkış noktaları kapalıydı. Ukrayna’nın yarısını dolaşmak zorunda kaldık, araba ile Romanya üzerinden Türkiye’ye geldik. Bazı bölgelerde 100 kilometrelik mesafeyi 8 saatte geçtik. Yolculuğumuz toplam 7 gün sürdü. Oğlum yaşı nedeniyle ülkeden çıkış yapamadı. O yüzden onlar Lviv’de kaldı. Ben, eşim ve 3 kedimizle birlikte Ankara’ya geldik” sözleriyle anlattı. Başkente 8 yıl önce müzayede için geldiğini belirten Pavel Melnikov şöyle devam etti:

BURADAYIM VE MUTLUYUM

“Bilim Ağacı Vakfı’nın kurucusu iş adamı Mustafa Atilla yakın dostum. Evinin kapılarını açtı ve atölye imkânı sundu. Vaktimin büyük kısmını resim yaparak geçiriyorum. Ankara’da, moral olarak çok iyi hissediyorum. Başka ülkelere de gidebilirdim ama buradayım ve mutluyum. Ressam için bulunduğu ortam ve ruh hali çok önemli. Ukrayna ve Rusya’da sanat galerileri şehir merkezlerinde. Ankara’da ise merkezin biraz dışında kalan Yıldızevler semtinden yoğunlaştığını görüyorum. Bu garip bir durum. Ankara Kalesi’ni gezme fırsatım oldu. “

SAVAŞ RESME BAKIŞIMI DEĞİŞTİRMEDİ

Çalışmalarının orta çağ dönemine benzetildiğini ancak çağdaş resimler yaptığını aktaran ressam Melnikov, “Savaş resme bakışımı değiştirmedi ya da anlatmaya çalıştığım hikayeleri etkilemedi. Bu konuda çalışan çok sayıda arkadaşım var ama savaş benim konum değil” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!