Ankara Kent Konseyi’ne Uluslararası Katılımcılık Ödülü

Güncelleme Tarihi:

Ankara Kent Konseyi’ne Uluslararası Katılımcılık Ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2020 23:29

Başkent’te ortak aklın oluşumuna etkin bir şekilde katkıda bulunmasını sağlaması sebebiyle IAF tarafından ‘Katılımcılık Etki Ödülü’ne layık görülen Ankara Kent Konseyi, 26 Ekim Pazartesi günü yapılacak çevrim içi törenle ödülünü alacak.

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi (AKK), Başkent’teki tüm kesimlerin Ankara’da ortak aklın oluşumuna etkin bir şekilde katkıda bulunmasını sağlaması sebebiyle Uluslararası Kolaylaştırıcılar Birliği (IAF) tarafından ‘Katılımcılık Etki Ödülü’ne layık görüldü. Ankara dışında 10 ülkeden 16 kurum ve kuruluşun da ödüle layık görüldüğü platformda AKK, Türkiye’den bu ödülü alan ilk kuruluş, uluslararası alanda ise böyle bir ödüle layık görülen ilk büyükşehir kent konseyi oldu. AKK Başkan Yardımcısı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, hem kent konseyi hem de ödüle ilişkin Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı.

Ankara Kent Konseyi’ne Uluslararası Katılımcılık Ödülü

AKK Başkan Yardımcısı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin de bu süreçte katılımcı yaklaşımların uygulanmasındaki rolü sebebiyle ‘Yılın Katılımcı Demokrasi Kolaylaştırıcısı’ ödülü aldı.

PAYDAŞLARI BİR ARAYA GETİREN YAKLAŞIM

Haberin Devamı

- Ankara’nın, Türkiye’deki diğer kent konseyleri arasındaki durumu nedir?

Türkiye’de bugüne kadar farklı yerel yönetimler ölçeklerinde kurulmuş 400 kadar kent konseyi bulunuyor. Kent konseyleri yerel yönetimlerin halkla katılımcı bir ilişki kurmasında kritik önem taşıyan gönüllülüğe dayalı kuruluşlar olarak 1990’lı yıllardan bu yana faaliyet göstermektedir. Özellikle 2019 Yerel Seçimleri’nden sonra büyükşehirlerde iktidarın değişimi ile en çok dikkati çeken kent konseyi olan Ankara Kent Konseyi, Başkent Ankara’da toplumun tüm kesimlerini ve siyasi tarafları bir araya getirme başarısıyla ve kısa zamanda elde ettiği sonuçlarla dikkat çekmeye başlamıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da tam desteği ve seçimlerde ifade ettiği katılımcılık ilkesi doğrultusunda kurulan Konsey, özellikle pandemi döneminde Ankara’da dayanışma süreçlerinde paydaşları bir araya getiren yaratıcı yaklaşımlarıyla da öne çıkmıştı. Ankara Kent Konseyi halen 500 kamu, özel sektör, sivil toplum ve üniversite paydaşı, 3 meclisi ve 21 çalışma grubu ile Başkent Ankara’da kentin yaşanabilir kılınması ve yerel politikaların ortak akılla geliştirilmesi konularında faaliyetlerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

-Katılımcılık Etki Ödülü nedir?

Katılımcılık Etki Ödülü, tüm dünyada kurum ve kuruluşlara ve onlara destek olan kolaylaştırıcılara, kullandıkları kolaylaştırıcılık yöntemleri, katılımcılık konusundaki hedeflerini gerçekleştirme düzeyleri, bu hedeflere erişimde kullandıkları yaratıcı ve yenilikçi yöntemler dikkate alınarak uzman bir heyet tarafından veriliyor. 2013’ten beri verilmekte olan ödülü bugüne kadar dünyanın pek çok farklı ülkesinden üniversiteler, yerel yönetimler, yurttaş inisiyatifleri, tanınmış özel sektör firmaları ve kamu kurumları almaya hak kazandı. Ödüle başvuru şartları arasında konusunun uzmanı bir kolaylaştırıcı ile çalışmış olmak ve katılımcı yaklaşımları olumlu yönde değişim için doğru şekilde kullanmış olmak yer alıyor.

Haberin Devamı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, ATIK YÖNETİMİ, 100. YIL

- Ankara Kent Konseyi bu ödüle neden aday gösterildi?

Ankara Kent Konseyi bu ödüle aday olurken bugüne kadar büyükşehir ölçeğinde kurulmuş en geniş katılımlı kent konseylerinden birisini oldukça kısa zamanda, etkin kolaylaştırıcılık, eşgüdüm ve iş birliği yöntemleri kullanarak, neredeyse hiç kaynak kullanmadan kurmayı başardığı; kent konseyi faaliyetlerinde yerel yönetimlerle yerel politikaların belirlenmesi konusunda etkin iş birliği yapmayı başardığı ve kentte bulunan çok geniş bir kamu, özel sektör, sivil toplum ve üniversite paydaşları kitlesini gönüllülük temelinde bir araya getirdiğini gerekçe olarak sundu. Kent konseyinin aldığı iklim değişikliği, cumhuriyetin 100’üncü yılları, atık yönetimi gibi evrensel konuların Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile karara bağlanmış olması da bu konuda örnek olarak gösterildi.

Haberin Devamı

YEREL DEMOKRASİ İTİBARI ARTACAK

- Ödülün faydası ne olacak?

Ödülün Türkiye’ye ve Ankara’ya önemli faydaları olacak. Öncelikle, tüm dünyada Türkiye’nin yerel demokrasi konusundaki itibarının artması ve uluslararası araştırmalara konu edilmesi mümkün olacak. Ödül değerlendirme sürecinde bile Balkanlar, Avrupa, Güney Doğu Asya’dan uzmanlar Ankara Kent Konseyi’nin deneyimini dinlemek için temaslara başladılar. Ankara deneyiminin aktarılmasının yanı sıra artık bu konudaki uluslararası platformlara katılım hakkı kazanma, proje ve araştırma fonlarından yararlanma konusunda da avantaj kazanacak.

KATILIMCILIK BAŞKENT’İN YENİ GÜÇLÜ YANI

Türkiye’den ilk defa hem de bir kent konseyinin böyle bir ödül alması kent konseylerinin yerel yönetimler açısından daha fazla dikkate alınmasına yardımcı olacak. Her şeyden öte katılımcılık konusunda iyi bir karnesi bulunmayan Ankara’nın böyle bir ödül alması Ankaralılar açısından gurur vesilesi olacak. Katılımcılığın Başkent Ankara’nın yeni güçlü yanı olduğu düşüncesi kent kimliği ve kültürünün yeniden ele alınmasına vesile olacak.

IAF NEDİR?

Dünyanın 65 ülkesinde çalışmakta olan moderatör ve kolaylaştırıcıların üye olduğu uluslararası bir organizasyon olan Uluslararası Kolaylaştırıcılar Birliği (IAF); birlik, kapsayıcılık, açıklık, küresel perspektif, profesyonellik, liderlik ve mükemmellik ilkelerini benimsiyor. İnsani etkileşimin gücüyle demokratik ve kurumsal gelişimin potansiyelini savunuyor.

Ankara Kent Konseyi’ne Uluslararası Katılımcılık Ödülü

IAF Türkiye, şimdiye kadar AKK deneyiminin Türkiye’deki üyelere aktarılması için çevrim içi yayınlar düzenledi, tanıtım için bir dakikalık video hazırlayarak uluslararası camianın dikkatine sundu.

26 EKİM GÜNÜ SAAT 17.00’DE ÇEVRİM İÇİ TÖREN

Normalde Kanada’nın Toronto kentinde yapılan ödül töreni pandemi sebebiyle bu yıl, çevrim içi olarak 26 Ekim’de Türkiye saatiyle saat 17.00’de gerçekleştirilecek. Sanal ortamda katılmak isteyen herkese açık olacak tören öncesi, Türkiye’nin de içinde bulunduğu yaklaşık 100 ülkeden uzmanlar 25 Ekim’e kadar katılımcılık ve kolaylaştırıcılık konusunda etkinlikler düzenleyecekler.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!