Ankara Emlakçılar Odası’ndan ilginç öneri: 'Evsiz öğrencilere evimizi açalım'

Güncelleme Tarihi:

Ankara Emlakçılar Odası’ndan ilginç öneri: Evsiz öğrencilere evimizi açalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2021 23:39

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat, başkentte öğrencilerin kiralayabileceği evlerin yüzde 100’ünün dolduğunu söyledi ve “Yurtsuz ve evsiz kalan öğrenci çocuklarımıza destek olmak amacıyla hepimiz imkânlarımız çerçevesinde evimizi açalım” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat, Ankara’da öğrencilerin kiralaması için uygun dairelerin fiyatlarında yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla birlikte yüzde 50 ila yüzde 100 oranında artış yaşandığına dikkat çekti. “Fiyat artışlarının yanında öğrencilerimiz şu anda kiralık ev bulmakta zorluk yaşıyor” diyen Rıfat, “Yurtsuz ve evsiz kalan öğrenci çocuklarımıza destek olmak amacıyla hepimiz imkânlarımız çerçevesinde evimizi açalım” ifadelerini kullandı. Rıfat, başkentteki kiralık evlerle ilgili son durumu Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi:

Ankara Emlakçılar Odası’ndan ilginç öneri: Evsiz öğrencilere evimizi açalım


ÜNİVERSİTE YAKINLARINDA YÜZDE 100 ARTIŞ YAŞANDI

“Yüz yüze eğitimin başlaması kiralara artış olarak yansıdı. Ankara gibi öğrenciler yoğun olduğu şehirlerde bu durum çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Kenar semtlere gittiğimiz zaman bin 500 lira civarında olan kiralar, üniversitelerin bulunduğu noktalara yaklaştıkça 3 bin ila 4 bin 500 TL arasında değişen fiyatlara çıkıyor. Pandemi öncesine göre yüzde 50-60 kira bedelleri arttı. Üniversitelere yakın konumdaki evler ise yüzde 100 oranında kira artışıyla döneme başladı. Asgari ücretin üzerinde bir kirayı öğrenci kardeşlerimiz nasıl ödeyecek. Fiyat artışlarının yanında öğrencilerimiz şu anda kiralık ev bulmakta zorluk yaşıyor. Yurtların da tamamen dolduğunu ve özel yurtların da fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Ankara’da öğrenciye verilebilecek dairelerin de yüzde 100’ü de dolmuş durumda. Yani şu an ev bulamamış bir öğrencinin barınacak yeri yok. Parası olsa bile yer kalmadı. Kiraya verilen evlerin çoğu da oturulamayacak durumda. Öğrenciler için şu an boş ev Ankara’da yok. ‘Nasıl bulamazsın’ diye bize bile tepki gösteriyorlar.

Ankara Emlakçılar Odası’ndan ilginç öneri: Evsiz öğrencilere evimizi açalım


ORTADA KALAN ÖĞRENCİLER VAR VATANDAŞLARA GÖREV DÜŞÜYOR

Ev sahipleri yüz yüze eğitime ara verildiği ve evlerin boş kaldığı günlerdeki kayıplarını şu an kiralara eklediler. Fırsatçı ev sahipleri, çocukların bizim geleceğimiz olduğunu unutmamalı. ‘Nasılsa öğrenci oturacak’ diye evini tadilattan geçirmeyenler var. Ev sahipleri kendini emlakçı gibi gösterip öğrenciden komisyon istiyor. Öğrenciye verilen evlerin yaşanabilir olması ve kiranın daha düşük olması lazım. Ortada kalan öğrenciler var. Yer bulamayıp eğitimden vazgeçen çocuklar duyuyoruz. Ben Eryaman’da parkta kalan üniversite öğrencileri görüyorum. Bu bize yakışmıyor. Hükümetimizin bu soruna bir çare bulacağını biliyoruz. Ama kısa döngüde burada bazı vatandaşlara görev düşüyor. Geniş evlerde oturan ve buralarda az kişi yaşayan aileler var. Boş odaları ihtiyacı olan öğrencilere verebilirler. Paylaşmak bizim kültürümüzde var. Aileler yanlarına öğrenci alsınlar. Tüm yurttaşlarımızın şu zamanda elini taşın altına koyması lazım, yurtsuz ve evsiz kalan öğrenci çocuklarımıza destek olmak amacıyla hepimiz imkânlarımız çerçevesinde evimizi açalım. Ben Eryaman’da oturuyorum. Evime bir öğrenci arkadaşımızı aldım. Üç kişi yaşıyorduk dört kişi olduk. Öğrencimiz, bu sene bizimle okuyacak, isterse okulu bitene kadar bize kalabilir. Aynısı başkalarından da bekliyorum.”

YETKİ BELGESİNE DİKKAT EDİN

Haberin Devamı

EV kiralama veya satın alma işlemi yapacak vatandaşlara ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ bulunan kişilerden hizmet almaları uyarısında bulunan Rıfat, “Bugün bir ev kiralayacak, kiraya verecek veya satıp, satın alacak vatandaşlarımız tüm alışverişlerini yetki belgeleri olan arkadaşlarımızdan yapsınlar. Her emlak ofisi yazan yer, emlakçı değildir. Mutlak suretle bu belge olması lazım. Biz gerekli denetimleri yapıyoruz ama vatandaşlar da dikkat etsin. Mağduriyet olmasın. Bize gelen şikâyetlerin yüzde 99’u kaçak emlakçılık yapanlardan geliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!