Ankara ayazı onlar için tropikal iklim

Güncelleme Tarihi:

Ankara ayazı onlar için tropikal iklim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2022 15:13

Ankara’nın simgelerinden Kuğulu Park’taki süs havuzunun buz tutmasının ardından parka gelen bazı misafirler, “Kuğular, kazlar ya da ördekler bu havalarda üşür mü?” sorusunu sormaya başladı. Parktaki hayvanların bakımından sorumlu uzman veteriner Onur Yüksel, “Parktaki hayvanlar eksi 30-40 derecede yaşamlarını normal bir şekilde geçirdiği için Ankara’yı tropikal iklim gibi hissederler” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’nın simgelerinden Kuğulu Park’taki süs havuzu, kentte etkili olan soğuk ve kar yağışlı hava ile birlikte bir kez daha buz tuttu. Parktaki kaz, kuğu ve ördekler buz üzerinde gezerken, parkı gezmeye gelen bazı kentliler ise özellikle sosyal medya üzerinden, “Peki kuğular, kazlar ya da ördekler bu havalarda üşür mü?” sorusunu sormaya başladı. Hürriyet Ankara, Kuğulu Park’a ismini veren hayvanların kış koşullarındaki yaşamını araştırdı. Çankaya Belediyesi Veteriner işleri Müdürlüğü’nden uzman veteriner hekim Onur Yüksel, “Parktaki hayvanlar için ‘eksi derecelerde donar’ diye yanlış bir düşünce var. Buradaki hayvanlar eksi 30-40 derece de yaşamlarını normal bir şekilde geçirdiği için Ankara’yı tropikal iklim gibi hissederler” değerlendirmesi yaptı. Yüksel, şu bilgileri verdi:

Ankara ayazı onlar için tropikal iklim


HİÇBİR ZAMAN DONMADILAR

“Havalar eksi dereceleri gördüğünde ve havuz buz tuttuğunda parka gelen Ankaralılar, görevli arkadaşlara ‘bu hayvanlar üşümüyor mu, donmuyor mu?’ sorularını yöneltiyor. Sosyal medyada da böyle paylaşımlar var. Ankara’da hiçbir zaman bu parktaki hayvanların donduğu bir olay yaşanmadı. Çünkü kuğu, kaz ve ördeklerin gerek tüy yapıları gerekse deri altındaki yağ kütleleri bu mevsimlerde yaşayabilmelerine uygun. Bulundukları ortam temiz tutulduğu ve kaliteli yemlerle beslendiği sürece soğuktan olumsuz etkilenmezler.

Ankara ayazı onlar için tropikal iklim


KIŞ KOŞULLARINDA İKİ BESLEME

Bizlerde bu doğrultuda çalışma ve kontrollerimizi yapıyoruz. Günlük beslenmeleri soğuğa karşı bir diğer koruyucuları. Taze yeşillikler, yağlı tohumlar ve özel yapılmış pelet yemlerle besleme yapılıyor. Genel besleme sabah 10.30 civarıdır ama kış koşullarında saat 16.00’da ikinci besleme de yapılıyor. Ayrıca parkta görevli arkadaşlar yaz-kış demeden hayvanların yaşam alanlarını profesyonel bir şekilde temiz tutmaya gayret ediyor.”

EKMEK VE SİMİTLE BESLEME YAPMAYIN

Kuğulu Park’ta görevli belediye çalışanlarının ise parka gelen misafirlerden bir beklentisi var: “Gelen vatandaşlarımızdan tek isteğimiz; kendilerinin getirdikleri ekmek ve simitleri besleme amacıyla havuza atmamaları. Çünkü ekmek ve simitle karnını doyuran hayvanlar onların asıl ihtiyacı olan yemleri yemiyorlar. Herkes emin olsun ki Kuğulu Park’taki hayvanlar yeteri kadar besleniyor. Onlara iyilik yapayım derken, besin dengelerine zarar vermiş olabilirsiniz.”

Ankara ayazı onlar için tropikal iklim

Parkta altı kuğu, iki kaz ve 32 ördek yaşıyor.

BAKMADAN GEÇME!