Altınok: 'Burası ağlama duvarı değil'

Güncelleme Tarihi:

Altınok: Burası ağlama duvarı değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2020 22:02

Hürriyet Ankara Kent Masası’na çarpıcı açıklamalar yapan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Burası ağlama duvarı değil” dedi ve ekledi: “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin artık şikâyeti bırakması, ortaya proje ve eser koyması lazım.”

Haberin Devamı

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlattı ve belediyenin mali durumunu paylaştı. Başkan Altınok, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde ise çarpıcı açıklamalar yaptı.

Altınok: Burası ağlama duvarı değil


Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk olan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, belediye çalışmalarının yanı sıra kent gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

ANKARA DÜNYA BAŞKENTİ OLUR

(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) “AK Parti döneminde büyükşehir belediyeleri hem yetki hem de ekonomik olarak çok güçlendirildi. İlçe belediyelerinin birçok yetkisi o zaman alındı. Ben hatta o zaman ‘büyükşehir belediyeleri imparator oldu’ demiştim. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bunu iyi değerlendirdiği takdirde Ankara bir dünya başkenti olur.

BURASI AĞLAMA DUVARI DEĞİL

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin artık şikâyeti bırakması, ortaya proje ve eser koyması lazım. Burası ağlama duvarı değil. Ya yapacaksın ya da bırakıp gideceksin. Biz şikâyet makamı değiliz, icra ve çözüm makamıyız. Aldığın tabloyu söyleyeceksin, ama hep onunla gidilmez. Ankara başkent ama Ankara’ya baktığımızda en çok ihmal edilen illerin başında geliyor.

Haberin Devamı

Altınok: Burası ağlama duvarı değil

Kent Masası’nda Hürriyet Ankara Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve muhabirimiz Murat Yılmaz sordu, Başkan Turgut Altınok yanıtladı.

KREDİ KULLANMADAN YÖNETİLİR

Ankara Büyükşehir Belediyesi kredi kullanmadan rahat yönetilir. Herkes ağlamayı bırakacak, elindeki imkânı kullanacak. 15 yıllık belediye başkanlığımızın 9 yılını muhalefette yaptık. Meclis üyelerinde de azınlıktık, hiçbir dönem böyle bir destek görmedik.

KAYNAK KULLANIMINDA PROBLEM VAR

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Ankara’nın hayrına ne varsa tamamı destekleniyor, hepsi oy birliği ile geçiyor. AK Parti engellemiyor, aksine destekliyor. Hiçbir dönemde muhalefetin vermediği desteği veriyoruz. Büyükşehir’de kaynak kullanımında problem var. Delik varsa kapatacaksın. Hep borçlanma ile de bu iş olmaz, böyle bir şey yok. 

Altınok: Burası ağlama duvarı değil


TRAFİK CİDDİ PROBLEM OLACAK

Büyükşehir’de bir yılda ortada bir şey gözükmüyor. Benim görmediğim bir şey varsa göstersinler. Çok ciddi kaynakları var. Mesele kaynakları düzgün, yerinde kullanmak. Bakın Ankara’da trafik ciddi problem olacak. Metroların hızlandırılması lazım, yatırımların bir an önce yapılması lazım. Büyükşehir Belediyesi doğru düzgün yönetilirse kaynak problemi olmaz."

KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANMANIN BAŞARISI

(Keçiören Belediyesi’nin mali durumu) “Belediyelerin önemli kaynaklarından birisi, merkezi bütçeden gelen pay. Bu düştü, ama bizim hazırlığımız vardı, sıkıntı olmadı. Bazıları ‘para gelmedi’ diye bunun arkasına sığınıyor. Hükümet, koronavirüs sürecinde yüzde 40 kesintiyi kaldırdı, parti ayrımı yapmaksızın herkesin gelirini böylece arttırdı. Emlak vergisi tahsilatında düşüş var. Olağanüstü durum var, ancak belediyeler buna hazır olmalı. 90 milyonluk araç alımı yaptık geldiğimizden beri. Son aldığımız 40 araç var, kredisiz nakit aldık. Çöpü kendimiz topluyoruz. Aylık en az 4 milyon TL belediyenin tasarrufu var. Şu anda Keçiören Belediyesi’nde kiralık araç yok. Piyasaya 5 milyon lira gibi bir borcumuz var. Bir ayda aldığımız malın parasını bir ayda ödüyoruz. 220 milyon borç ödedik. SGK, vergi gibi kamuya olan borcumuz var onlar için gayrimenkulleri çıkardık takas yapacağız, onları da sıfırlayacağız. Bir tek borçlu şirketimiz kalıyor. Çöple ilgili bir borcumuz var. Sayıştay şu anda inceleme yapıyor, 23 milyon gibi bir fazla ödeme gözüküyor. Ekonomik yönden en rahat olan belediyeyiz. Dışarıdan para almadık, piyangodan para çıkmadı, ekstra bir gelirimiz de yok. Gelirler düşmüş, ruhsat geliri neredeyse yok ama tüm bunlara rağmen kaynakları verimli kullanmanın başarısı bu.”

Haberin Devamı

180’İNCİ METREDE SEYİR TERASI VAR

Altınok: Burası ağlama duvarı değil


(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek)
Cumhuriyet Kulesi’ni önümüzdeki yıl 29 Ekim 2021 Cumhuriyet Bayramı’nda açmış olacağız. Kulenin altında minik bir AVM var. 20’nci metrede uluslararası sergilerin yapılacağı çok güzel bir sanat galerimiz var. 180’inci metrede seyir terası var, hediyelik eşya satış yeri, onun üstünde restoran ve kafe olacak. Uzay ve bilim merkezi, en üst katta da nikâh salonu. Kırmızı beyaz üstte LED Türk Bayrağı’mız olacak. Atlama kulesi de var, projeyi geliştirdik.
- Bu sene 200 bin ton asfalt atacağız. Keçiören’de asfaltsız yer bırakmayacağız.
- 4 köyümüz var, organik tarım üssü yapıyoruz. Ücretsiz buğday ve 40 bin fide verdik. Üretilen ürünleri belediyemizin belirlediği yerlerde satacağız.
- 100 bin metrekare Yükseltepe’ye yeni büyük bir park yapıyoruz.
- Kent meydanımızın ihalesini yaptık gül ve su meydanı olacak ses ve ışık gösterisi bulunacak, altındaki otoparkın inşaatı devam ediyor.
- Gençlik ve Spor Bakanı’mıza da teşekkür ediyorum, bu yıl 40 milyonluk spor tesisi ihalesini yapıyoruz. Bağlum Stadımız virane onu yıkıyoruz sadece 17 milyon o tutuyor.
- Halı sahaların tamamını ücretsiz yapacağız. Bizden sonra bunları birilerine vermişler bunların çoğunu aldık şu an çocuklar ücretsiz oynuyor.
- Bağlum bölgesine 331 dönüm millet bahçesi projesi devam ediyor.
- Kapalı spor salonu ihalesi, 10 konak ihalesi yapıyoruz bunların tamamı bu sene devreye girer.
- Yeni kütüphanelerimizin kreşlerimizin ihalesini yapacağız.
- 3 pazar yerinin ihalesini yapıyoruz üstü kapanacak.
- İller Bankası ve Dünya Bankası destekli 1 megavatlık Güneş enerjisi santrali (GES) projemiz var. Çatılara, pazar yerlerine kuruyoruz. Belediyenin elektrik giderlerini karşılıyoruz, aylık 1 milyon lira gibi gelir sağlayacağız.
- Eskiyen kentimizi kentsel dönüşümlerle yenileyeceğiz dokuz mahallemizin planını yaptık Büyükşehir’e gönderdik.
- Bin 500 gecekondu ve metruk bina yıktık. Bağlum, Ovacık, Haçıl ve Karakaya’da kentsel dönüşümlerimizi başlattık.
- Deniz dünyası aktif çalışmıyordu yeniden faaliyete geçirdik.
- Parklarımıza pazarlarımıza huzur ortamı geri geldi. Bıraktığımızda Keçiören Ankara’da yaşam tercihinde birinci sıradaydı, geldiğimizde 6’ydı yeniden bu standarta yükselteceğiz.
- Botanik bahçemizin yanında 17 dönüm yer vardı, Milli Emlak’tan aldık. Bizden sonra plan yapılmış belediyeden almışlardı AVM ve yüksek katlı rezidans yapmışlardı planı iptal ettirdik.
- Atatürk Ankara’ya geldiğinde Milli Mücadele’nin merkezi Keçiören’dir, bunu ön plana çıkaracağız. Çoban Mektebi’ni restore için ihale edeceğiz, müze yapıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!