AlışveriÅŸ merkezi sayısında Avrupa’yı açık ara solladık tek rakibimiz yine kendimiz

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezi sayısında Avrupa’yı açık ara solladık tek rakibimiz yine kendimiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 00:00

Başkent’te peş peşe açılan alışveriş merkezlerinin sayısı 31’e yükselirken, kişi başına düşen AVM alanı pek çok Avrupa ülkesini geride bırakıyor. Ankara’da 2011 yılında 7 AVM daha açılması planlanıyor.

Haberin Devamı

MEMUR ve öğrenci kenti olarak adlandırılan,  yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı Başkent Ankara, alışveriş merkezi (AVM)  yatırımcılarının da gözdesi.
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nden alınan bilgiye göre, ilki 1989 yılında açılmak üzere bugün 31 AVM’nin bulunduğu Ankara,  kişi başına düşen AVM alanı açısından pek çok Avrupa ülkesini geride bırakıyor.
Türkiye genelinde her bin kişiye ortalama 82 metrekare AVM alanı  düşerken, kiralanabilir alanı 997 bin 791 metrekare olan 31 AVM nedeniyle  Başkentte her bin kişiye 215 metrekare kiralanabilir AVM alanı düşüyor. Ankara bu  özelliğiyle Avrupa’nın kişi başına en fazla AVM alanı düşen kentleri arasına  giriyor. Ankara’da 2011 yılında ayrıca 7 AVM’nin daha açılması planlanıyor.
Ziyaretçilerine alışveriÅŸin yanı sıra eÄŸlence, spor, sinema gibi imkanlar  da sunan AVM’ler, Ankaralılara Türk ve dünya markalarına bir arada bulma imkanı  veriyor.   Â
-   Armada: Eskişehir yolu sögütözü mevkisinde 85 bin metrekare alanda  kurulan Armada, 25 bin 560 metrekare kiralanabilir alana sahip. İçinde 101 mağaza  bulunduğu alışveriş merkezinin 4 bin 509 metrekarelik bölümü eğlence merkezi  olarak hizmet verirken, bin araçlık da otoparkı bulunuyor.
-   FTZ Alışveriş Merkezi:  Keçiören ilçesinde bulunan AVM, 40’tan fazla  mağaza, sinema, çocuklar için oyun merkezi ve gıda sektörünün en kaliteli  kuruluşlarını bünyesinde barındırıyor. 98 bin 100 metrekare alanda inşaa edilen  FTZ AVM, 31 bin metrekare kapalı alana sahip.
-   Karum İş ve Alışveriş Merkezi: 1991 yılında hizmete açılan ve kadın,  erkek ve çocuk giyimi, ev eşyası, kuyumcu, hediyelik eşya, çanta, ayakkabı,  parfümeri, banka, saat, seyahat şirketleri, spor mağazaları, müzik, elektronik  mağazalarından oluşan Karum’da toplam 368 mağazada hem pek çok ürünü hem de  ürünün farklı çeşitlerini bulmak mümkün. Toplam inşaat alanı 62 bin metrekare  olan Karum’un 12 bin metrekaresi otopark, 23 bin mertekaresi ortak alan ve 27 bin  metrekaresi de kullanılabilir alandır.
-  Minasera Alışveriş ve Yaşam Merkezi: Çayyolu’nda kurulu bulunan bu AVM’de  22 bin metrekare kapalı alan, 10.978 metrekare kiralanabilir alanda, 42 mağazayla hizmet veriyor.
-   Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi: 40  bin metrekarelik bir arazi  üzerine kurulan zengin bitki örtüsüne sahip yeşil alanının yanında, yürüyüş  parkurları, amfi tiyatro, süs havuzları, su oyunları, çocuklara yönelik eğlence  ve eğitim sahaları bulunuyor. Toplam kiralabilir alanı 80 bin metrekare olan  AVM’de 2 bin 500 araçlık otopark, 10 bin metrekarelik hipermarket, 12 salonlu  sinema kompleksi, 6 bin 500 metrekare eğlence merkezi ve 5 bin metrekare spor  merkezi bulunuyor.
-  Galleria Ankara AlışveriÅŸ Merkezi: Ãœmitköy–Çayyolu mevkisinde  inÅŸa edilen 20 bin metrekare kullanım alanına sahip Galeria, toplam 103 maÄŸazada  giysiden ayakkabıya, mefruÅŸattan mobilyaya, beyaz eÅŸyadan hediyelik eÅŸyaya,  parfümeriden kuaföre kadar müşterilerin aradığı her ÅŸeyi kolayca bulabileceÄŸi  geniÅŸ bir yelpazede hizmet veriyor.
-   KC Göksu Alışveriş Merkezi: Eryaman’da bulunan bu AVM’de giyim ve  tekstil, gıda, bankacılık, kozmetik, hediyelik eşya, sağlık ve diğer pek çok  sektöre ayrılmış iş yerleri bulunuyor. KC Göksu Alışveriş Merkezi’nde 35 bin 365  metrekarelik kapalı alanda, Türk ve dünya markalarından oluşan 129 mağaza  bulunuyor.
-   ODC Center Alışveriş Merkezi: 8 bin metrekarelik kapalı alanda,  Eskişehir yolunun güneyinde Konya Devlet Yolu ile ODTÜ arasındaki konut gelişme  bölgesinde yer alan ODC,4 kat ve 1 teras katından oluşuyor. En alt katta ücretsiz  kapalı otopark mevcut.
-   Bilkent Center Alışveriş Merkezi: 99 bin 751 metrekare üzerinde  faaliyet gösteren alışveriş merkezi, içerisinde faaliyet gösteren farklı  sektörlerden 23 ayrı firma ile uyum içerisinde müşterilerine hizmet vermektedir.  Haftada 200 bin kişi tarafından ziyaret edilen Bilkent Center Alışveriş Merkezi,  her yaş gurubuna alışveriş ve eğlence olanağı sağlıyor.
-   ANKAmall Alışveriş Merkezi: Eskişehir Yolu 7, kilometrede dünyanın  seçkin markalarından oluşan 172 bin 107 metrekare kapalı alana sahip Ankamall, 75  bin 760 metrekare kiralanabilir alana sahip. AVM’de 188 mağaza ve 4 bin 400  araçlık ücretsiz otopark bulunuyor.
-   Arcadium: Toplam 40 bin metrekare kapalı alana oturan Arcadium  Alışveriş Merkezi 85 mağaza, hipermarket, restoranlar, fast-foodlar, eğlence  merkezi ve 7 sinema salonu ile hizmet veriyor.
-   Gordion Alışveriş Merkezi: Toplamda 50 bin metrekarelik kiralanabilir  alanda 150’den fazla mağaza, alışveriş yapmak, yemek yemek ve eğlenmek için  birçok cazip fırsat sunuyor. Alışveriş merkezinin hemen altında ve üstünde  bulunan yeni park tesisleri merkezin çalışma saatleri boyunca açık olup toplam 2  bin 400 araçlık yer sunuyor.
-   Dekocity Alışveriş ve İş Merkezi: Eskişehir Yolu üzerinde konsept AVM  anlayışının başarılı örneklerinden biri olmaya aday Dekocity Alışveriş ve İş  Merkezi’nde, 50 özel dekorasyon mağazası bulunuyor. Toplam 30 bin metrekare  kapalı alan üzerine kurulu olan bu avm 17 bin metrekare kiralanabilir alanında,  86 bağımsız bölümden oluşuyor. Bin  araç kapasitesine sahip kapalı ve açık  otoparkı, 400 merterake alanda kurulu çocuk oyun sahası, 500 metrekarelik sergi  alanı bulunuyor.
-   Via Life Fashion Outlet Center: Ankara Söğütözü’nde bulunan Via Life  toplam 36 bin metrekare kapalı, 18 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. 60  mağazanın yer aldığı AVM’nin 750 araçlık otoparkı bulunuyor.
-  Malltepe Park AVM: 2008 yılında hizmete açılan Malltepe Park Alışveriş  ve Eğlence Merkezi, 20 bin metrekare yeşil alan, 45 bin metrekarelik kapalı alan,  21 bin metrekare dolaşım alanı ve kiralanabilir alandan oluşmaktadır. 750 araç  kapasiteli otoparkı, oto yıkama, 4 adet sinema salonu, 1 adet çok amaçlı salon,  seçkin mağaza, cafe ve restorantları ile Ankara;nın gözde merkezi Kızılay’da  alışveriş ve eğlence keyfini bir araya getiriyor.
Başkentte ayrıca Ankuva Bilkent, Planet, Keyf-i Divan, Beysupark,  Carrefoursa Batıkent alışveriş merkezleri de bulunuyor.

Antares

Haberin Devamı

-  Etlik-Kasalar bölgesinde kurulan ve 82 bin 750 metrekarelik  kiralanabilir alanı bulunan Artares’te 178 mağaza yer alıyor. Toplam inşaat alanı  ise 440 bin metrekare olan avm’nin otopark kapasitesi ise 5 bin. 150 metre  genişliğinde 340 metre uzunluğunda 2 ana kata ve 3 ara kata sahip olan Antares  Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin toplam kapalı alanı 222 bin metrekare.

Ankara’nın ilk AVM’si Atakule

Haberin Devamı

-  Mesa Plaza Alışveriş Merkezi: Ankara-Çayyolu yerleşim alanı içerisinde  ve aynı zamanda ODTÜ, Bilkent, Hacettepe ve Başkent üniversite kampüslerinin ve  kamu kuruluşlarının yer aldığı Eskişehir yolu üzerinde kurulan AVM 55 mağazanın  yer aldığı 14 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip.
-   365 Alışveriş Merkezi: Çankaya semtinde toplam 60 bin metrekarelik alan  üzerine kurulan 365 Alışveriş Merkezinde, 100’ü aşkın mağaza yer alıyor.
-   Anse Ev Gereçleri Alışveriş Merkezi: 70 bin metrekarelik kapalı alanı,  çift atriumu, 2 blok ve 6 kattan oluşan estetik mimarisi, cam köprüleri, Mimarlar  Sokağı;nda kişisel tasarımların gerçeğe dönüşümü, çocuk restoranları, özel  projelendirilmiş çocuk şehri, nefes aldıran ferah alanları, konforu ve güvenliği  ile tüketicilerin ilgisini çeken Anse Ev Gereçleri Alışveriş Merkezi, Eskişehir  Yolu üzerinde bulunuyor.
-   Millenium Outlet Park: Türk ve dünya markalarının en uygun fiyatlara  sunulduğu alışveriş merkezi, toplam 15 bin metrekare kapalı alan ve 2 bin araçlık  açık kapasiteli otopark alanına sahip. Merkez 87 mağazayla hizmet veriyor.
-  Acity Outlet AVM: İstanbulyolu 5. kilometrede 50 bin metrekarelik bir  alanda hizmet veren Acity’de 141 mağaza bulunuyor. Bin 250 araçlık açık, 450  kapalı araç otopark kapasitesine sahip olan Acity Outlet Avm alışverişin yanısıra  etkinlik ve aktiviteleriyle sosyal yaaşam alanı oluşturyor.
-  Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi:  Tüketicilerin tüm ihtiyaçlarına  cevap veren bir alışveriş merkezi olan Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi, 70.000  m2’lik kapalı bir alana sahiptir. Bunun yanı sıra; 1 yapımarket, 1 hipermarket, 1  elektronik market, 9 salonlu sinema, buz pateni pisti, 12 metre yüksekliğinde tırmanma duvarı ve bowling salonu ile Ankara’nın en büyük kapalı eğlence  parkurlarından birine ev sahipliği yapmaktadır.
-   Kentpark Alışveriş Merkezi: Kentpark Alışveriş Merkezi’nde ofisler  dahil 230 bin metrekarelik kapalı alanın, 80 bin metrekaresi kiralanabilir  alandır. Toplam 230 mağazanın yer alacağı Kentpark Alışveriş Merkezi genel alanın  11 bin metrekare ofisler için ayrılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!