Aile içinde yayılım artıyor

Güncelleme Tarihi:

Aile içinde yayılım artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2020 23:47

Aile içindeki temasın koronavirüsün yayılımını artırdığına dikkat çeken Ankara Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İhsan Ateş, “Hastaların hikâyelerini dinlediğimiz ya da takipli gelen hastalara bakıldığı zaman hastaların daha çok aile ortamında bulaş olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Birçok kurumun yeterli düzeyde tedbir almaya başladığını belirten Ateş, şunları söyledi: “Esnek mesai sistemlerine geçildi. Maske kuralı çok iyi uygulanmaya başlandı. Aynı odadaki çalışan sayısı düşürülmeye başlandı. Aile ortamında bu riskin daha fazla olduğunu görmeye başladık. Her kliniğe baktığınız zaman aynı soy isimden bir iki kişi bulabiliyorsunuz. 5 aydır yatağından çıkmayan 104 yaşında bir hastamızın, onu sadece 10 dakika ziyaret eden torunundan bulaşı aldığını tespit ettik. Herkesin bireysel olarak kendi ailesinde tedbirleri sıkı bir şekilde uygulaması gerekiyor.

Aile içinde yayılım artıyor


ORTA YAŞTAN KORKUYORUM

Haberin Devamı

Bize şu anda yaşlı bir hasta geldiği zaman o hastadan ziyade orta yaştan daha çok korkmaya başlıyorum. Orta yaş grubunda bağışıklık sistemi daha iyi oluyor. Virüse karşı vücudun gösterdiği aşırı tepki ortaya çıkıyor. Ateş yanıtı daha yoğun oluyor, daha semptomatik oluyor. Vücudun virüse aşırı tepkisi oluyor ve tepkiyi kırmak istiyoruz. Virüsten ziyade belli bir süreden sonra aşırı tepki vücuda zarar vermeye başlıyor. Sadece risk grubunda olan ileri yaştaki hastalar değil orta yaş hastalar ve çocuk hastaları da risk grubunda kabul etmek, sıkı tedbirler uygulamak gerekiyor. Bizim üçlü dediğimiz maske, her alanda mesafe ve her yerde temizlik kuralı geçerli.” Duygu YENER/AA

ALTI SAATTE TESPİT EDİLİYOR

Ankara'daki filyasyon ekibinin, pozitif saptanan olguların temaslılarını ortalama 6 saat gibi bir sürede tespit ettiğine dikkat çeken Ateş, bu sayede hastaların dışarıya çıkmasının engellendiğini, izolasyona alınmasının sağlandığını ve hastalığın kaynağında toparlanmaya çalışıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!