ABB’nin ilçelere zemin tahrip borcu 264 milyon 625 bin TL

Güncelleme Tarihi:

ABB’nin ilçelere zemin tahrip borcu 264 milyon 625 bin TL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2021 15:59

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) ilçe belediyelerinin sorumluluk alanlarındaki yerlerde yapılan altyapı kazı çalışmalarından elde ettiği zemin tahrip bedellerini ilçe belediyelerine aktarmaması, 2020 yılı Sayıştay raporunda yine yer aldı. Bu tespit 2019’daki raporda da vardı.

Haberin Devamı

24 Aralık 2020 tarihinde ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle ilçe belediyelerinin sorumluluğuna bırakılan yerlerde yapılacak tüm kazılardan elde edilecek gelirlerin doğrudan ilgili ilçe belediyesince gelir olarak kaydedilmesi kararlaştırıldı. Sayıştay, ABB ile ilgili hazırladığı 2020 denetim raporunda, bu tarihten önce ABB hesaplarına yatırılmış bulunan ve sokaklarda yapılan kazı çalışmalarına ilişkin olarak tahsil edilen zemin tahrip bedellerinin ilgili ilçe belediyelerine aktarılmasının yasal bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

ABB’nin ilçelere zemin tahrip borcu 264 milyon 625 bin TL


İLÇE BELEDİYELERİNE AKTARILMALI

Raporda, “Bazı ilçe belediyelerine aktarılması gereken zemin tahrip bedellerinin yıllar itibari ile arttığı ve 2020 yıl sonu itibari ile ilgili belediyelerin 264 milyon 625 bin 935 TL tutarında zemin tahrip payı alacağı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yönetmelik hükmünün değişiklik tarihine kadar Büyükşehir Belediyesi tarafından, ilçe belediyelerinin sorumluluk alanlarına ilişkin olarak tahsil edilmiş bulunan zemin tahrip bedellerinin, mevzuat gereği ilgili ilçe belediyelerine aktarılması gerekmektedir” denildi.

ABB MECLİSİ’NDE GÜNDEME GELMİŞTİ

Haberin Devamı

İLçe belediyelerinin zemin tahrip bedeli alacağı konusu ABB Meclisi’ndeki toplantılarda da gündeme geldi. Geçen ayki bütçe görüşmelerinde söz alan Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, “Kahramankazan Belediyesi’nin şu anda altyapı alacağı 10 milyon TL. Burada ilgililerinden peşin olarak tahsil edilmiş bir paradan bahsediyoruz. Kanun gereği bu para Büyükşehir Belediyesi’nin kasasına giriyor. Siz de bu parayı distribütör gibi hakkı olan ilçelere dağıtmakla mükellefsiniz. Kanun gereği de 15 gün içinde dağıtmanız gerekiyor” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!