ABB deposundan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne

Güncelleme Tarihi:

ABB deposundan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2021 00:07

Dünyaca ünlü İslam Bilim Tarihçisi merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hazırladığı özel sandıklarla 7 yıl önce Ankara’ya getirilen 850 parçalık koleksiyon, ABB tarafından kurulması planlanan ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ yapılamayınca Cumhurbaşkanlığı’na devredildi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük İslam bilim tarihçilerinden biri olarak kabul edilen merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan, İslam alimleri tarafından insanlığa miras bırakılan icatların birebir aynısından oluşan 850 parça ve 600 objenin yer aldığı özel koleksiyon, 2014 yılında Almanya’dan Ankara’ya getirildi. Koleksiyonun sergileneceği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin kurulması için Türkiye Diyanet Vakfı ile ABB arasında aynı yıl protokol imzalandı. Protokolde ‘ABB’nin 5 yıl içinde müzeyi yapma’ şartı yer aldı. Ancak 2019 yılında müze yapılamayınca ABB, Türkiye Diyanet Vakfı’ndan sürenin bir yıl daha uzatılmasını istedi, talep kabul gördü.

ABB deposundan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne


2014’TEN BU YANA DEPODAYDI

Müzenin kurulumu için gerekli araştırma ve fizibilite çalışmalarına başlayan ABB’ye ait ANFA şirketi, ‘hukuki bir takım ihtilaflar meydana gelmesi’ sebebiyle müzeyi kuramadı. Bunun üzerine Türkiye Diyanet Vakfı, eserlerin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na devredilmesini istedi. ABB Meclisi, bu ayki toplantısında müze kurulamadığı için koleksiyonun Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesini oy birliğiyle kabul etti. Almanya’dan özel sandıklarla 4 parti halinde Ankara’ya getirilen eserler, 2014’ten bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ANFA şirketine ait depolarda saklanıyordu.

ABB deposundan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne


ASTRONOMİDEN DENİZCİLİĞE

Haberin Devamı

Ankara’ya kurulması planlanan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin ilki Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan konsept ile 2008 yılında İstanbul’da açıldı. Müzede astronomiden geometriye, mimariden denizciliğe kadar 700’den fazla eser sergileniyor.

ABB deposundan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!