98 yıllık büyük gurur

Güncelleme Tarihi:

98 yıllık büyük gurur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2021 01:42

Tarih 13 Ekim 1923... O gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği tek maddelik yasa ile Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen bozkır kasabası Ankara artık Türkiye Devleti’nin başkentiydi. ‘Türkiye’nin kalbi’ Ankara, başkentlik vasfını ve sorumluluğunu 98 yıldır büyük bir onurla taşıyor.

Haberin Devamı

Ankara, 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal’i coşkuyla bağrına basmış, Ata’yı karşılayan Ankaralılar, “Vatanı ve milleti düşmandan kurtarmak için hepimiz ölmeye hazırız, emrini bekliyoruz” diye haykırmışlardı. O günden sonra Ankara, Milli Mücadele’nin merkeziydi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara’da toplanmış ve yeni devletin yönetimi burada üstlenilmiş, düşman istilası Ankara önlerinde durdurulmuştu.

BAĞIMSIZLIK HAREKETİNİN SEMBOLÜ

Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen bozkır kasabası Ankara’nın yeni devletin başkenti olması için İsmet(İnönü) Paşa ve 14 milletvekili, 9 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifinde bulundu. Tek maddelik kanun teklifinde, “Türkiye devletinin makarr-ı idaresi Ankara şehridir” denildi. Cumhuriyet’in ilanından 16 altı gün önce 13 Ekim 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Ankara, Türkiye’nin başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce benimsenen Anayasa’nın 2. maddesinde ‘Türkiye devletinin başkentinin Ankara’ olduğu belirtildi.

ATATÜRK NUTUK’TA BÖYLE ANLATTI

Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’nın neden başkent oluşunu Nutuk’ta şu satırlarla anlatmıştı: “Efendiler, Lozan Antlaşması’nın eklerinden olan düşman işgali altındaki topraklarımızı boşaltma protokolü uygulandıktan sonra, yabancı işgalinden tamamen kurtulan Türkiye’nin toprak bütünlüğü fiili olarak sağlanmıştı. Artık yeni Türkiye Devleti’nin başkentini bir kanunla tespit etmek gerekiyordu. Bütün düşünceler, Yeni Türkiye’nin başkenti Anadolu’da ve Ankara şehri olarak seçme lüzumunda birleşiyordu. Bu seçimde, coğrafi durum ve askeri strateji en büyük önemi taşıyordu. Devletin başkentini bir an önce tespit ederek, içten ve dıştan gelen kararsızlıklara bir son vermek şarttı...”
Milli egemenliğin sembolü olan Ankara, Türkiye’nin kalbi olmanın gururuyla, başkentlik vasfını ve sorumluluğunu 98 yıldır büyük bir onurla taşıyor...

98 yıllık büyük gurur


PROGRAMLARLA KUTLANACAK

Ankara’nın başkent oluşunun 98’inci yıldönümü kapsamında bugün kentte çeşitli kutlama programları da gerçekleştirilecek. Kutlama programı saat 10.00’da Anıtkabir’de çelenk koyma töreni ile başlayacak. Saat 11.00’de İkinci Meclis binasında kutlama töreni gerçekleştirilecek. İkinci Meclis önünde saat 10.30’da Ankara Kalesi’nde ise saat 11.00’de seymen gösterileri yapılacak. Kalede ayrıca bayrak göndere çekilecek.

98 yıllık büyük gurur


ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Haberin Devamı

Atatürk Spor Salonu’nda saat 20.00’deki kutlama programında Ankara Kent Orkestrası sezon açılışı konseri verecek. Orkestraya ünlü sanatçı Sümer Ezgü solist olarak eşlik edecek. FOMGET Halk Dansları Topluluğu da özel gösterilerini sunacak.

98 yıllık büyük gurur


MAMAK BELEDİYESİ

Haberin Devamı

Mamak Belediyesi Orkestrası, saat 19.00’da Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde ‘Ankara Türküleri Konseri’nde türküler seslendirecek. Halk oyunları ekibinin gösteriler sunacağı programın ardından fener alayı ile yürüyüş gerçekleştirilecek.

98 yıllık büyük gurur


ALTINDAĞ BELEDİYESİ

Ünlü caz sanatçısı Bozkurt İlham Gencer, çocukları İlhan, Bora ve kızı Ayşe Gencer, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda saat 20.00’de gerçekleşecek olan konserde aynı sahnede bir araya gelecek. Altındağ Belediyesi ile Ankara Seymenler Kulübü Derneği tarafından hazırlanan etkinlik kapsamında da seymenler Hamamönü Saat Kulesi önünde saat 13.30’da gösteri yapacak.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KALBİ

Ankara’nın başkent oluşunun 98’inci yılı dolayısıyla yayımlanan mesajlar ise şöyle:

98 yıllık büyük gurur


Ankara Valisi Vasip Şahin: “Ankara’nın başkent oluşu, Samsun’dan başlatılan direniş sürecinin bir parçasıdır. Gazi Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye ile birlikte 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelerek jeopolitik durumu ve coğrafi konumu sebebiyle burayı Millî Mücadele’nin karargâhı yapmış, milletimizin mukadderatını belirleyen stratejik kararlar burada alınmıştır. Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclis’ine verilen yasa önerisinin kabulüyle 13 Ekim 1923’te yeni kurulacak devletin başkenti olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi olma onur ve övüncünü taşıyan Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bugüne kadar Ankara’nın imarına hizmet etmiş devlet adamlarımızı minnet, rahmet, şükranla anıyorum.”

98 yıllık büyük gurur


‘BAŞKENT’ OLARAK TAÇLANDIRDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Binlerce yıllık medeniyet beşiği olan Ankara’mız, asıl hüviyetini kurtuluş mücadelesinde kazanmış, ‘son kale’ olması vasfını ‘başkent’ olarak taçlandırmış kadim bir merkezdir. Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Ankara’ya verilen bu kutlu değer, bizlerin sorumluluğunu arttırmakla birlikte Cumhuriyetimizin Başkent’ini dünya başkentleriyle birçok alanda rekabet eder hale getirmek için de bizlere güç vermektedir. Bu sorumluluk duygusuyla, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ankara’da hemşehrilerimizin yanında olacak, insana değer veren projelerimizi uygulamaya devam edeceğiz. Tarihimizden aldığımız bu ilham, bizleri geleceğe Ankara halkının ortak iradesi ve aklıyla taşıyacaktır.”

98 yıllık büyük gurur


UNVANINI LAYIKIYLA TAŞIMAKTADIR

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: “Binlerce yıllık tarihinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan, Milli Mücadele’nin sevk ve idare merkezi olarak bir milletin kaderini değiştiren Ankara, bugün ticarette, sanayide, bilimde ve teknolojide öncü bir şehir olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti unvanını layıkıyla taşımaktadır. Bu önemli günün yıl dönümü kutlu olsun.Bozkır kasabasıyken Türkiye Cumhuriyeti’ne merkez olan Ankara, bugün ticaretin, sanayinin, bilimin, teknolojinin, turizmin, tarımın da başkenti durumunda. Ankara’nın başkent oluşunun 98. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize bu toprakları vatan yapan, vatan kalması için canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

98 yıllık büyük gurur


HER METREKARESİNDE KAHRAMANLIK

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz: “Mustafa Kemal Atatürk Milli Mücadele’nin karargâhı olarak bu kenti seçti. Gazi Meclis Ankara’da kuruldu, İstiklal Marşı Taceddin Dergâhı’nda yazıldı. Binlerce seymen 27 Aralık’ta Mustafa Kemal Atatürk’ü Dikmen sırtlarında karşıladı. Kahramanlık ve özgürlük bu kentin her metrekaresine işlenmiştir. Ankara’nın başkent oluşu Duatepe’de, Mangal ve Çal Dağları’nda tescil edilmiş, TBMM’de 13 Ekim 1923’te kabul edilmiştir. TBMM’nin kabulü ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikametgâhı olmuştur. Ankara; tarihi geçmişi, doğal güzellikleri en çok da milli mücadele yıllarında sahip olduğu hikâyesi ile dünya başkentleri arasında yerini almayı hak ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!