85 dolmuş icradan satılık

Güncelleme Tarihi:

85 dolmuş icradan satılık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2021 01:47

Koronavirüs salgınında dolmuşçular da olumsuz etkilendi. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, banka kredilerini ödemekte zorluk çeken çok sayıda dolmuşçu esnafının icralık olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, koronavirüs salgını dolayısıyla ulaşım sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirtti. 85 dolmuşun kredilerini ödeyemedikleri için icra yoluyla çekilip satılmayı beklediğini aktaran Yılmazer, 400 dolmuşun ise icra takibine düştüğünü söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden(ABB) dolmuş ücretlerine zam istediklerini ifade eden Yılmazer, özetle şunları kaydetti:

85 dolmuş icradan satılık


ESNAFLARIN YÜZDE 80’İ BORÇLU

“Ankara merkez sınırları dahilinde 2 bin 256 dolmuş ile Ankara halkına hizmet vermekteyiz. Ankara Minibüscüler Esnaf Odası olarak 3 bin 4 üye ve 6 bin çalışanımız bulunuyor. COVID-19 salgını nedeni ile birçok sektör olumsuz yönde etkilenmiş olup ulaşım sektörü bunların başında gelmektedir. Bu süreç boyunca yüzde 50 ile yüzde 80 arası iş kaybı yaşanması nedeni ile esnaflarımız banka kredilerini ödemekte zorluk çekmiş birçok esnafımız takibe düşmüş icralık olmuştur. Bu süreçte esnaflarımızın borçları gelir kayıpları nedeni ile katlanarak artmıştır. Esnafların yüzde 80’i borçlu olmakla beraber 85 adeti kredilerini ödeyemedikleri için icra yoluyla çekilip satılmayı beklerken 400 aracımız takibe düşmüştür.

DAYANACAK GÜCÜ KALMAMIŞTIR

2019’da yapılan en son zamla fiyatlarda güncelleme yapılarak minibüslerde indi bindi 3.5 TL olmuştur. 2019’da ortalama 250 TL olan lastik fiyatları şu an 800 TL, araçların periyodik bakımı 800-bin TL iken şu an 3 bin-4 bin TL, araç kasaları 250 bin TL iken şu an 520 bin TL’ye yükselmiştir. Ayrıca akaryakıt fiyatları sürekli artış içinde olup esnafın dayanacak gücü kalmamıştır. Araçlarımızda çalıştıracak şoför sıkıntısı yaşanmakta kazanç sağlayamadıkları için 200 dolmuş kapı önlerinde beklemekte ve çalışmamaktadır. 1965’ten bu zaman zarfına kadar Ankara halkına hizmet veren esnaf teşkilatında tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Artık zam kaçınılmaz hale gelmiştir. Esnafımız evine ekmek parası götürmek bir yana artan maliyetleri karşılayamaz hale gelmiştir. Bu sektörden geçimini sağlayan 9 bin aile sıkıntı içinde kalmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!