800 YTL’ye Abdulhamit’in Fermanı

Güncelleme Tarihi:

800 YTL’ye Abdulhamit’in Fermanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 00:00

ANTİQUE Room müzayede kuruluşunun bugün Ankara’da düzenleyeceği bahar müzayedesinde açık arttırmaya çıkacak olan uygun fiyattaki Osmanlı eserleri dikkat çekti. Bu eserler arasında bir hattat makasından II. Abdulhamit’in tuğra ve fermanı da bulunuyor.

Eserler arasında en vurucu olan çok ince kağıtları kesmek için kullanılan altın işlemeli hattat makası. 1850 yılında yapılan ve Osmanlı Sarayı’ndaki bir hattata ait olan makasın açık arttırması bin 400 YTL’den başlayacak. 1876 yılında Osmanlı tahtına çıkan Padişah II. Abdulhamit’in Fermanı 800, el işi tuğrası ise bin 800 YTL’den satışa sunulacak. Bir vezirin kullandığı fil dişi saplı, gümüş kınlı, altın kakmalı Osmanlı kamasının satışı ise bin 500 YTL’den açılacak. Fil dişi işlemesiyle dikkat çeken Osmanlı devlet armalı bastonun açılış fiyatı ise bin 800 YTL. Müzayedenin önemli eserlerinden birisi de ince kıl testeresiyle ahşabın ince ince kesilmesiyle yapılan Osmanlı Hat Levhası. Arttırma fiyatı 2 bin 200 YTL olan Levhada "Emal lafzı senin ismin, şerefinle müsavidir, anın için aşkının zikri, emamdır ya Resul Allah, yaşasın ordu, yaşasın vatan, ihsan emirruddir el mevlevi" yazıyor.

Arttırmada Adnan Turani, Mustafa Ayaz, İbrahim Balaban, Alaattin Aksoy, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Orhan Gürel, Muharrem Pire ve Zeki Faik İzer gibi ressamların tabloları ve porselen eşyalar da satılacak. Müzayere saat 14.00’de Hilton Otel’de gerçekleşecek. Tel: 426 10 18.

Atatürk’ün kızları

HATİCE Hikmet Oğultürk Anadolu Kız Meslek ve Meslek Lisesi Öğrencileri Atatürk’ün 125. doğumyılı etkinlikleri çerçevesinde Atatürk ve Cumhuriyet Kadınları konulu defile düzenlediler. Keçiören Estergon Kalesi’ndeki defileyi izleyenler arasında Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü Emine Kıraç ve Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Şenyurt yerlerini alırken, öğrencilerin tasarladıkları kıyafetler büyük alkış aldı.

Üç aylık bir çalışmayla anlamlı defileyi hazırladıklarını söyleyen Hatice Hikmet Oğultürk Anadolu Kız Meslek ve Meslek Lisesi İngilizce Öğretmeni Mehlika Güneş, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 125. doğumyılıda Cumhuriyet kadınları olarak ona bağlılığımızı sunmak için böyle bir defile düzenledik" dedi. Deniz GÜREL Çok imkanları olan bir okul olmadıkları halde öğretmenlerin ve öğrencilerin gayretiyle hazırlanan defilenenin Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan kıyafet değişimini konu aldığını belirten güneş şöyle konuştu:

"O dönem kullanılan kıyafetlerin aslına sadık kalınarak çizimlerimizi yapıp kıyafetlerimizi hazırladık. Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın ve İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü’nün orjinal kıyafetlerini bize veren ve model çıkarmamıza fırsat tanıyan İnönü Vakfı’na da teşekkür ediyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!