80 yıl sonra yeniden uçacak

Güncelleme Tarihi:

80 yıl sonra yeniden uçacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2018 09:35

Etimesgut’ta 1938’de imal edilen ve 1940’ta pilotaj eğitimlerinde kullanılan THK-4 planörü yeniden uçacak. THK, o dönem kullanılan malzemeleri birebir kullanacak.

Haberin Devamı

Türk Hava Kurumu (THK), 1938’de Etimesgut’ta imal edilen THK-4 planörüne yeniden hayat verecek. Rusya’da bulunan planları sayesinde zamanında kullanılan malzemelerin aynılarıyla birebir olarak yeniden yapılacak olan planörün, 2020 Dünya Hava Oyunları’nın açılış seremonisinde uçurulması planlanıyor. Gelecek ay başlanacak projeyle ilgili konuşan THK Ankara Havacılık Kulübü Başkanı Mustafa Çelik, THK, THK Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ile TAİ ve özel sektörden mühendislerin projeye destek verdiğini belirterek, şunları söyledi:

HAVA OYUNLARI’NDA UÇURULACAK

“THK, pilotaj eğitimlerinde 1930’lu yıllarda kendi yaptığı THK-1 ve THK-2 planörlerini kullanmış. 1940’da ise THK-3 ve THK-4 planörlerini kullanmış. Etimesgut ve Akköprü tesislerinde üretim yapılmış. Biz şimdi bu planörün sadece resimlerini ve müzemizdeki model heykelini görüyoruz. Planlarımızı bulduk, kısmet olursa aynı planörü tekrar inşa edeceğiz. Mühendis arkadaşlarımız üç boyutlu çizimleri yapıyor. Birebir aynısı, zamanında kullanılan malzemelerin aynısı kullanılarak yapılacak. Bir yılda bitireceğiz, 2020’de THK-4 planörümüzü Dünya Hava Oyunları’nın açılış seremonisinde uçurmayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

GENÇLER İÇİN FAYDALI VİRÜS

THK-4 planörüyle uçmayı öğrenerek, havacılığa başlayan emekli pilotlar Hayati Köklükaya(84) ve Ömer Faruk Özer(83), projeyle ilgili duygularını paylaştı. Köklükaya, “O benim kendi tanımlamama göre bir çocuğun ilk ayakta duruşu. ‘Tay tay’ deriz, o tay tay planörüdür. Yenilenmesi fevkalade bir şey” diye konuştu. Özer ise, “Planörle uçarken ses yapmaz, kanatların tellerindeki ıslık sesini duyarsınız. Harika bir zevk. THK 4’ler gençleri yetiştirmede çok iyi bir vasıta. Faydalı virüsü, gençlerin kanına verecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!