29 Ekim’de kapılarını açacak

Güncelleme Tarihi:

29 Ekim’de kapılarını açacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2022 15:15

Altındağ’da, 1982 yılında bir inşaatın temel kazısı sırasında bulunan Antik Roma Tiyatrosu’nda, 2020'de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) başlattığı restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Haberin Devamı

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, "Restorasyon çalışmalarımızın çok büyük bir kısmı tamamlanmış durumda. Açılışını, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirmeyi planlıyoruz" dedi. Antik Roma Tiyatrosu’nun milattan sonra 1 veya 2’nci yüzyıl döneminden kalan bir yapı olduğunu belirten Ödemiş, şunları söyledi: "Burası o dönemde yaşayan atalarımıza, Ankaralılara kültür hizmeti vermiş önemli bir merkez. 1982 yılında yapılan bir kazı neticesinde ortaya çıkıyor. Bu olayı bir şans olarak görüyorum. İyi ki üzeri kapatılmış. Açıkta kalsaydı bugün bu tiyatronun parçalarının hiçbirini bulamayabilirdik. Burası aslında 5 bin ila 7 bin kişilik bir tiyatro. Roma döneminin Ankara'daki en önemli eserlerinden birisi. Ancak kentsel yapılaşma içerisinde tiyatronun büyük bir kısmı Hisar Caddesi dediğimiz yolun altında kalıyor.” 

Haberin Devamı

2019’DA PROTOKOL İMZALANMIŞTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABB, Ulus Tarihi Kent Merkezi içerisindeki, Hacı Bayram-ı Veli ile Ankara Kalesi arasında bulunan Antik Roma Tiyatrosu’nun restorasyon ve gün yüzüne çıkarma işlemi için 2019 yılında ortak protokol imzaladı. Bu kapsamda, antik tiyatronun, Koruma Kurulu onayıyla özgün yapısı korunarak ve uygun malzemeler kullanılarak, belediyenin Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yenileme çalışması başladı. Arkeopark Projesi kapsamında 2020’de başlanan restorasyon çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı. Restorasyon projesi tamamlandığında, tiyatro yaklaşık bin 500 seyirci kapasitesine sahip açık hava sahnesi olarak kullanılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!