20 yıldır nakil müjdesi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

20 yıldır nakil müjdesi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2020 09:12

Mustafa Hancı, nadir görülen hastalıklardan sistinozis nedeniyle iki böbreğini ve kısmi görme yetisini kaybetti, 20 yıldır haftada üç gün diyalize bağlı yaşamını sürdürüyor. Gelecek için tek hayalinin böbrek nakli olduğunu belirten Hancı, “20 yıldır, nakil için telefonun çalmasını bekliyorum” diyor.

Haberin Devamı

Nadir hastalıklar içinde yer alan sistinozis tanısını henüz 1 yaşındayken alan 31 yaşındaki Mustafa Hancı, boy gelişiminin yaşıtlarının çok altında olduğunu, çok sayıda ilaç kullanmak zorunda kaldığından böbreklerinde sorun çıktığını, gözlerinde ışığa karşı hassasiyet geliştiğini ve görme sorunları yaşamaya başladığını söyledi. Fiziksel gelişimi, yaşıtlarının seviyesinde olmadığından ilkokula 8 yaşında gittiğini kaydeden Hancı, 11 yaşındayken diyaliz tedavisine başladığını belirterek yaşadıklarını şöyle anlattı:

11 YAŞINDA DİYALİZE BAŞLANDI

İlkokul 4. sınıftayken böbrek yetmezliği gelişti, 10 yaşından bu yana iki böbreğim de çalışmıyor. Zaten doktorlar, hastalığa bağlı önce böbrek sorunu yaşayacağımı söylemişlerdi ve bunun sonucunda 11 yaşındayken diyaliz tedavisine başlandı. Diyaliz tedavisine başladığım sürece kadar asosyal bir kişiydim. Çünkü küçüktüm ve tüm arkadaşlarım beni farklı buluyordu. Boyunuz kısa, fiziksel görüntünüz farklı, güneş gözlüğüyle gezmek zorundasınız. Güneşe bakamıyorsunuz, görmede sorun yaşıyorsunuz. Diyaliz tedavisi sürecinde yaşça daha büyük kişilerle birlikte daha çok zaman geçirdim ve yaşıtlarımdan daha olgun bir kişi oldum.

HAYALLERİM KÜÇÜLMEYE BAŞLADI

10 yaşındayken futbolcu olabilmeyi, tarih profesörü olmayı isterdim. 20 yaşına geldiğimde ‘acaba memur olabilir miyim, evlenebilir miyim, çocuğum olabilir mi’ demeye başladım. Yaşım 30 olduğunda ise ‘daha fazla yaşayabilir miyim veya bu şekilde hayatıma daha ne kadar devam edebileceğim’ diye soruyorum. Gün geçtikçe hayallerim küçülmeye başladı. İleriyi umursamıyorsun, bugünü yaşayım da ilerisini düşünemiyorum. Bu genç yaşta kendimi bir emekli gibi hissediyorum. Çünkü çalışamıyorum, sadece günü geçiriyorum.

TELEFONUN UCUNDA BEKLİYORUZ

Düşünün ki 20 yıldır diyalize giriyorum. Avrupa ülkelerine baktığınızda 20 sene diyalize giren bir kişi yok çünkü organ nakli oluyorlar. Ülkemizde organ bağışının artması lazım. 20 yıldır nakil için bekleme listesinde ilk sıralarda bekliyorum. 20 yıldır, nakil için telefonun çalmasını bekliyorum. Nakil listesine alındığımda, annem sürekli evde olurdu telefon çalacak diye. Cep telefonları çıktığında iki telefon numarasını verdik. Yine çalmadı. Şimdi hepimizde telefon var, yine hepimiz telefonun ucunda o haberi bekliyoruz. Telefonlar çalmıyor.”

ORGAN BAĞIŞÇI SAYISI ARTMALI

Haberin Devamı

Oğlu da sistinozis hastası olan Sistinozis Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülnur Gökmen de “25 yıldır diyaliz tedavisi gören hastalar var. İvedilikle organ bağışçı sayısının artırılması gerekiyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!