Vali Çuhadar, Palanlı Mağarasını inceledi

Güncelleme Tarihi:

Vali Çuhadar, Palanlı Mağarasını inceledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 12:36

Vali Çuhadar, Palanlı Mağarasını inceledi

Haberin Devamı

Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN Valisi Mahmut Çuhadar, tarihi 40 bin yıl öncesine dayanan ve defineciler tarafından tahrip edilen Palanlı Mağarasını inceledi.
Adıyaman–Çelikhan Karayolunun 10'uncu kilometresinde bulunan ve defineciler tarafından sprey boyalar ile tahrip edilen mağara içinde kaçak kazı yapanlar tarafından duvarlarındaki geyik, dağ keçileri ve insan figürleri de sökülerek çalınan Palanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan ve arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Palanlı Mağarası'nda Vali Mahmut Çuhadar, incelemede bulunarak Müze Müdürü Mehmet Alkan’dan bilgi aldı.
Palanlı vadisinde yer alan mağaraya ulaşmak için 200 metrelik dik ve sarp kayalıkları tırmanarak çıkan Vali Mahmut Çuhadar, mağarada çizilen keçi figürlerini inceledi. 
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaparak bu uygarlıkların kalıntılarını taşıyan, zengin tarihi,  doğal ve kültürel değerleri ile tarih sahnesindeki yerini alan Adıyaman’ın il geneline yayılmış 
Adıyaman'da 300'e yakın kültür varlıkları ile adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu belirten Vali Mahmut Çuhadar,"Adıyaman, Anadolu coğrafyasında birçok uygarlığın büyüleyici kalıntılarına ev sahipliği yapan bir kültür ve turizm kentidir. Bu önemli tarihi merkezlerden biride bugün ziyaret ettiğimiz ve 40 bin yıllık bir geçmişi olduğu rivayet edilen tarihi Palanlı Mağarasıdır. Paleolotik döneme ait olan ve arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Palanlı Mağarasını turizme kazandırmak ve burayı bir çekim merkezi haline getirebilmek amacıyla Adıyaman’da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi (İPA)  kapsamında, tarihi alanın çevre düzenleme çalışmalarını,  ziyaretçi karşılama merkezi ile patika yollar yapacağız. Bu proje kapsamında ayrıca, ilimizdeki 9 tarihi ören yerinin de çevre düzenlemesi çalışmalarını yapıyoruz. Böylece Adıyaman'da turizmden elde edilen katma değerin artırılmasını hedefliyoruz. Yerli ve yabancı turistlerimizi sevginin, kardeşliğin ve barışın timsali Adıyaman’ın tarihi ve doğal güzelliklerini görmeye davet ediyorum"diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!