Şevkin: Adana'nın havası kirli

Güncelleme Tarihi:

Şevkin: Adananın havası kirli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 11:23

Şevkin: Adana'nın havası kirli

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- CHP Adana Milletvekili  Müzeyyen Şevkin, Plan ve Bütçe Komisyonu kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Türkiye’nin ve Adana’nın çevre ve gürültü kirliliğine, çarpık kentleşmeye, anız yangınlarına ve bilinçsiz enerji kullanımına dikkat çekti.
Dünya nüfusuna paralel olarak Türkiye nüfusunun da hızla arttığını kaydeden Müzeyyen Şevkin, 2025 yılında nüfusu 92 milyona ulaşması beklenen ülkemizdeki nüfus artışının beraberinde plansız sanayileşme, sağlıksız kentleşme, yapay gübre kullanımı, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları ve kimyasal maddelerin artışını ve dolayısıyla kirlenen hava, su ve topraktaki mikroorganizmaların yaşamını olumsuz etkileyen sonuçları doğurduğunu vurguladı.
Türkiye’de temel insan gereksinimi olan konut ve barınma sorununun gecekondulaşma ve betonlaşma yoluyla çözüme kavuşturulma girişiminin çevre sorunlarının başında yer alan kentsel çevre sorununu oluşturduğunu ifade eden Şevkin, "Plansız kentleşme ve betonlaşmayla birlikte gelen altyapı yetersizlikleri insanımızı önemli çevre sorunlarıyla karşı karşıya getirmiştir. Plansız kentleşme beraberinde plansız bir endüstri modelini de ortaya çıkarmıştır. Maalesef önleyici tedbirler ve çalışmalar yetersiz kalmaktadır. Endüstri atıklarının düzenli bertaraf edilmemesi ve düzenli denetlenmemesi çevre sorunlarını her geçen gün daha çok ürkütücü boyutlara ulaştırmaktadır"dedi.
ADANA, HAVASI EN KİRLİ 3. KENT
Adana başta olmak üzere kalitesiz yakıt kullanımından dolayı hava kirliliğinin de büyük boyutlara ulaştığını ifade eden Şevkin, "Bu nedenle doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması önem arzetmektedir. Adana, 81 ili oluşturan Türkiye genelinde havası en kirli 3. kent olmuştur. Üzülerek belirtmek istiyorum ki; kentimiz gürültü kirliliğinde ise birinci sırada yer almaktadır. Araştırmalar 81 ilden sadece 6’sının havasının temiz olduğunu göstermiştir" diye konuştu.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’de her an farklı sanayi tesislerinden tonlarca tehlikeli atık oluşturulduğunu, yapılan akademik çalışmalarda Türkiye`de son 10 yılda ortalama 7,2 milyon ton tehlikeli atık oluştuğunu ve bu süre içinde yaklaşık olarak toplam 51 milyon ton tehlikeli atık üretildiğini ifade eden Dr. Şevkin, "Bu korkunç rakamlar tehlikeli atıkların yönetiminde de dikkatli davranmamız gerektiği gerçeğini doğurmuştur. Hava, çevre ve gürültü kirliliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her geçen gün artan kirlilik hastalıkların boyutunu da arttırmıştır. Uzmanların açıklamalarına göre hava kirliliği ölüm sebebi olarak değerlendirilmese de akciğer, kalp ve sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Astım, kronik bronşit, kalp krizi, kalp yetmezliği ve solunum yolları enfeksiyonu gibi hastalıklar da oluşmaktadır. Adana 2015 ve 2016 yıllarında yapılan ölçümlerde partikül madde toleranslı yasal limit değeri yaklaşık 100 kez aşılmıştır" diye konuştu.
ANIZ YANGINLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Adana ve çevre illeri yakından ilgilendiren ve toprakları gelecek açısından olumsuz etkileyen anız yangınlarının da ayrı bir sorun teşkil ettiğine işaret eden Şevkin, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çukurova bölgemizde genelde yıl içerisinde iki ürün alınmakta ise de, ülke topraklarımızın büyük kısmı organik madde içeriği bakımından fakir olup, yüzde 65’inde organik madde içeriği azdır. Anız ise; toprak için önemli bir organik madde kaynağıdır. Zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı düşünülse de anız yangınları, aslında ülke topraklarına büyük zarar vermektedir. Ayrıca saatlerce süren yangınlarla birlikte oluşan dumanlar hava kirliliğine neden olmaktadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!