Kozan Kalesi Restitüsyon Projesi onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Kozan Kalesi Restitüsyon Projesi onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2020 11:06

Kozan Kalesi Restitüsyon Projesi onaylandı

Haberin Devamı

KOZAN(Adana),(DHA)- KÜLTÜR Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Kozan Kalesi başta olmak üzere Anavarza Kalesi, tarihi sokak ve konaklarda incelemelerde bulundu. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kozan Belediyesinin projesi olan “Kozan Kalesi Restitüsyon Projesini” onayladı.
Devam etmekte olan Kozan Kalesi Restitüsyon projesini yerinde inceleyen kurul üyeleri aylık olağan toplantısını da Arıkan Konağı’nda gerçekleştirdi. Kurula sunulan raporda Kozan Kalesi’nde aslına uygun şekilde, tarihi dokuyu bozmadan yapılacak yenilemeler tüm ayrıntıları ile anlatıldı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kozan Belediyesinin Kozan Kalesi Restitüsyon Projesi’ni onayladı.
Alınan karar ile ilgili açıklama yapan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ilçede yapmayı planladıkları birçok projenin 2014 yılından sonra kesintiye uğradığını ancak tekrar göreve gelir gelmez eski projeler hakkında yeniden çalışmalar düzenlediklerini bildirdi. Çalışmalarının meyve vermeye başladığını kaydeden Özgan, "Kozan Kalesi’ni turizme kazandırmak çok önemsediğimiz konulardan bir tanesiydi ve bu yönde ilk adımı attık. Kalede saraylar, mahzenler, kışlalar ve mağaralar bulunuyor. İnşallah dünya kültür mirasına Kozan Kalesi’ni de kazandıracağız. Tarihi değerlerimizi korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı çok önemsiyoruz" dedi.
TELEFERİK PROJESİ
 Kalede gerçekleştirilmesi planlanan projelerin içeriği hakkında da bilgi veren Başkan Özgan, "Restorasyon uygulamaları tamamlandıktan sonra Kozan Kalesi’nde yürüyüş yolları, seyir terasları, müze, restoran ve kafeler olacak. Kalemizde ayrıca, dizi ya da filmlerin çekilebileceği platolar da yer alacak. Yine çalışmalarını yaptığımız teleferik projesini de Kozan Kalesi restorasyon  çalışmaları içine dahil edeceğiz” diye konuştu.
Restorasyon firma yetkilisi Yavuz Kuytul ise yaptığı değerlendirmede, "Kozan Kalesi rölöve ve restorasyon projesini yapmak üzere 2012 yılında çalışmalarımıza başlamıştık. Daha önce  rölöve onaylandı. Restitüsyon projeleri Koruma Kurulu'ndan geçti. Hocalarımızla restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Kozan'ı daha güzel noktalara getirebilmek için kalede neler yapabiliriz bütün bu çalışmaları değerlendirdik" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!