Karataş ve Yumurtalık'ta örnek yaşam modeli

Güncelleme Tarihi:

Karataş ve Yumurtalıkta örnek yaşam modeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2018 10:42

Karataş ve Yumurtalık'ta örnek yaşam modeli

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- ADANA'nın Karataş ve Yumurtalık İlçelerine bağlı bitişik 6 köyde oluşturulan yaşam modeli, kız çocuklarının spor yapması ve şampiyonlar çıkarmasıyla örnek oldu.
Uzun yıllar Almanya'da çalışan köyün kanaat önderlerinden Mehmet Güven, edindiği birikimleri ile günlerini tarla veya bahçede geçiren kız çocuklarının spor yapmaları için 2008 yılında büyük bir salon yaptırdı. Köylülerle konuşan Güven, kız çocuklarına okulda başarılı olmaları durumunda düzenli olarak spor yapabileceklerini söyledi. Kısa süre içinde çevre köylerden de kız çocukları Yeşilköy'e gelerek muay thai, karate, judo, taekwando gibi sporlar yapmaya başladı. Yaşları 8 ile 17 arasında değişen yaklaşık 500 kız çocuğunun spor yaptığı köylerden Türkiye Avrupa ve Balkan şampiyonları çıktı. Köylü kızlardan 2'si de dünya şampiyonasına hazırlanıyor. OKULLARIN TADİLATI İMECE USULÜ YAPILIYOR
Bölgedeki tüm okulların ihtiyaç ve tadilatları yine köylüler tarafından imece usulü yapılırken, Karataş merkezinde bulunan bir ilk okulun istinat duvarı yaklaşık bin kişinin yanında birer tuğla getirerek imece usulü 1 günde bitirildi. Son olarak Yumurtalık İlçesi'ne bağlı Yeşilköy'de bulunan Ganime Erzenci İlkokulu'nun atıl durumdaki ek binasının yıkılarak yenilenmesine karar veren köylüler inşaata 15 Şubat'ta start verdi. Kadınlı erkekli yüzlerce kişinin çalıştığı tadilat işine Yumurtalık Kaymakamı Asalet Karabulut da tuğla taşıyarak yardım etti. Köylülerin tadilat işi tam bir şenliğe dönüştü. 

YARDIM MARKET VE GİYİM EVİ
Köye yapılan yardım market ile Karataş ve Yumurtalık'a bağlı bitişik 6 köyün dar gelirlilerine yardımcı olunurken, okul çağı gelen çocukların kıyafetleri ve okul ihtiyaçları bu marketten karşılanıyor. Ayrıca ihtiyacı olanlara da düzenli olarak gıda yardımı yapılıyor. Üniversitede okuyan köydeki başta kız çocukları olmak üzere öğrencilere karşılıksız burs veriliyor. Köylülerin birinin sorunu tüm köyün sorunu olarak kabul ediliyor. Uzun süredir Almanya'da sürdürdüğü çalışma yaşamı boyunca elde ettiği kazancını, yörede hayır işleri için harcayan Mehmet Güven'in katkıları ile bugüne kadar başta çocuklar olmak üzere binlerce kişiye yardım ediliyor. 

HERKES KAZANIR AMA HARCAYAMAZ
Köylülere öncülük eden ve tüm kazancını hayır işlerine harcayan Mehmet Güven, şunları söyledi:
"Herkes para kazanır ama parasını harcamaya kıymaz. Ben paramı harcarım. Hz. Ali ve ehlibeyt sevgisiyle paramı harcıyorum. Çocuklar okutuyorum. Almanya'da ben ve çocuklarım çalışıyor. Kendi olanaklarımla yapıyorum. Ama bölgemizdeki okulların onarılması gibi işlerde katkı sunmak isteyenler olursa onları geri çevirmiyorum. Yıllar önce bir rüya gördüm ve o rüyadan sonra hayatımı, kazancımı hayır işlerine harcamaya karar verdim. Hiçbir karşılık beklemiyorum." 

​DHA (BK/   ) (17.2.2018, FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!