Dünya AIDS Günü'nde farkındalık için kırmızı kurdela dağıttılar

Güncelleme Tarihi:

Dünya AIDS Gününde farkındalık için kırmızı kurdela dağıttılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 16:39

Dünya AIDS Günü'nde farkındalık için kırmızı kurdela dağıttılar

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- Dünya AIDS günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde stant açıldı.
Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı tarafından yemekhane önünde organizasyon gerçekleştirildi. Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova'nın da katıldığı etkinliğe Türk Tıp Öğrencileri Birliği de (TürkMSIC) destek Verdi. Etkinlikte hekimler, çalışanlar ve hastalara kırmızı kurdele takıldı, bilgilendirici broşürler dağıtıldı.
Konuyla ilgili konuşan Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, Haziran 2017 itibarı ile çoğu Sahra altı Afrika'da olmak üzere, 17,8 milyonunu kadınların, 2,1 milyonunu ise 15 yaş altı çocukların  oluşturduğu toplam 36,7 milyon HIV ile enfekte bireyin olduğunu söyledi.
TÜRKİYE'DE 14 BİN 129 AİDS'Lİ VAR
Başhekim Prof. Dr. Yeşim Taşova ise Avrupa'da her üç hastadan birinin hastalığa yakalandığından habersiz olduğunu söyledi. Bu hastaların yaklaşık yarısına tanı geç konulduğunu, bu nedenle de tedavilerinin başarısız olduğunu açıkladı. Türkiye'de olguların çoğunluğunu erkeklerin olduğunu ve temel bulaşma yolunun ise cinsel ilişkinin oluşturduğunu belirten Taşova, haziran 2017 itibarı ile Türkiye'de HIV ile enfekte birey sayısının 14 bin 126 olduğunu belirtti. Taşova, "HIV'in birçok vücut salgısında bulunduğu ancak sadece kan, meni ve vajinal salgılar aracılığı ile bulaştığı, vücutta yara veya kesi olmadıkça normal deriden virüsün geçmediği unutulmamalıdır. Doğum ve emzirme sırasında bulaşabildiği akılda tutulmalıdır. AIDS henüz aşısı olmayan, ancak korunalabilir bulaşıcı bir hastalıktır. Korunma ise eğitim ile mümkündür. Eğitimde temel noktalar kondom kullanımı, doğru atık yönetimi, riskli durumlardan kaçınmaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!