Doğan: Üretici borç erteleme müjdesi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Doğan: Üretici borç erteleme müjdesi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2017 10:45

Doğan: Üretici borç erteleme müjdesi bekliyor

Haberin Devamı

ADANA,(DHA) - ADANA'da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnameyi hala gündeme getirmemesinin çiftçiyi darboğaza soktuğunu söyledi.  
Sürecin uzaması halinde çiftçinin sıkıntı yaşayacağını belirten Doğan, bölgede yaşanan afetler nedeniyle üreticinin borçları nedeniyle ekim yapamaz hale geldiğini dile getirdi. Doğan, "Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül itibarı ile başladı. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin kararnameyi henüz açıklamadı. Bakanlıktan beklenen haber gelmeyince, aşırı yağış, dolu, Afrika sıcakları, poyraz ve rekoltedeki düşüşten ötürü zarar gören üretici, ÇKS başvurularını yaptıramadı. Geçen sezon aldığı krediyle tarlasını eken ve ancak afetin vurduğu üreticinin mağduriyeti, borç erteleme kararnamesinin açıklanmamasıyla katlandı" dedi.
ÜRETİCİ 54 GÜNDÜR BEKLİYOR
Üreticinin 54 gündür Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda gelecek müjdeli haberi beklediğini belirten Doğan şöyle konuştu:
"Eylül ayını bitirdik, ekim ayının ortasına geldik ama bakanlıktan hala ses seda yok. 1 Eylül'de başlayan kayıtlar sona ermek üzere. Krediler bu kayıtlara göre veriliyor. Çiftçiler başvurular başladığında önce bankaya gider. Geçtiğimiz yıl kullanılan kredilerin ödeme zamanı geldi. Ancak, yüzde 30 ve üzerinde zarar eden üretici borcunu ödeyecek durumda değil. Bakanlık kararnamesi açıklanmadığı için borcunu erteleyemeyen çiftçimiz büyük mağduriyet yaşıyor. Yeni sezon öncesi üreticilerimizin kredi kullanabilmesi için borcunu kapatması, ya da ertelemesi gerekiyor. Ödeme gücü olmayan üretici kararname açıklanmadığı için borcunu erteleyemiyor ve bankalardan kredi alamıyor. Tarlasını ekmek zorunda olan üretici ya elindeki tarlasını-traktörünü satacak ya da tefecinin kapısını çalmak zorunda kalacak. Bu da daha büyük sorunlar yaşanmasına yol açacak."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!