'Borç ertelemesi üreticiye nefes aldıracak'

Güncelleme Tarihi:

Borç ertelemesi üreticiye nefes aldıracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 13:10

'Borç ertelemesi üreticiye nefes aldıracak'

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- ADANA'da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığı borç erteleme kararnamesi ile afetten zarar gören üreticinin endişeli bekleyişinin son bulduğunu söyledi.
Çiftçilerin 2017'de maruz kaldıkları afetler nedeniyle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan kredi borçları bir yıl süreyle ertelendi. Konuya ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında, 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında ilgili gerçek ve tüzel kişilerin, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar görenlerin, banka ve TKK tarafından kullandırılan vadesi, taksit vadesi veya hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan tarımsal kredi borçları vade tarihleri, taksit vadeleri veya hesap devrelerinden itibaren bir yıl süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı.
Eylül ayının başından itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının alındığı belirten YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan, "1 Eylül'den bugüne kadar çitçimizin gözü kulağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndaydı. Afetten zarar gören çiftçimizin mağduriyeti kararnamenin açıklanmaması nedeniyle katlandı. Ancak afetzede çiftçimizin bakanlıktan beklediği müjdele haber nihayet geldi" dedi.
 ÜRÜNLER TARLADA KALDI
Borç erteleme kararnamesinin açıklanmasıyla birlikte Çukurovalı üreticilerin endişeli bekleyişinin son bulduğunu dile getiren Başkan Doğan, "2017'nin Şubat ayında etkili olan soğuk hava limonda yüzde 50-80 arasında verim kaybına neden oldu. Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı başlarında kendini hissettiren Afrika sıcakları ve kuzeyden esen poyrazın etkisiyle karpuz, kavun ve domates başta olmak üzere bölgemizde yetiştirilen bir çok üründe güneş yanığı oluştu. Ürünlerin önemli bir kısmı hasat edilemeden tarlada kaldı" diye konuştu.
ÇKS BAŞVURULARI BAŞLAMADAN AÇIKLANMALI
Açıklanan kararnameyle afetten zarar gören üreticinin borçlarını bir yıl erteleyebileceğini dile getiren Başkan Doğan, borç ertelemeden ÇKS'ye kayıtlı olan ve yaşanan doğal afetlerin yanı sıra verim kayıplarından kaynaklı yüzde 30'un üzerinde zarar gören üreticilerin faydalanabileceğini ifade etti. Bu yıl geç açıklanmasından kaynaklı mağduriyetin gelecek yıllarda da yaşanmaması için yetkililere çağrı yapan Başkan Doğan, borç erteleme kararnamesinin ÇKS başvuruları başlamadan açıklanmasının çiftçinin önünü açacağını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!