Atık zirvesi başladı

Güncelleme Tarihi:

Atık zirvesi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 13:18

Atık zirvesi başladı

Haberin Devamı

ADANA Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 2. Uluslararası Özel Atık Zirvesi, bilim insanları ve aktivistlerin katılımıyla başladı.
Hilton Oteli'nde 2 gün sürecek olan zirvenin açılışına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Eski Direktörü, Klima 2020 CEO'su Svein Tveitdal, uzman ekolog ve sanatçı Ediz Hun, eski Çevre Bakanları Işılay Saygın, İmren Aykut ve Fevzi Aytekin, EMBA Enerji CEO'su Mete Bülgün ve çok sayıda davetli katıldı.
'Elektronik Atıklar' temasının işlendiği zirvede konuşan Başkan Sözlü, dünyanın en büyük problemlerinden birinin 'atık' olduğunu, 21'nci yüzyılın en büyük değerlerinden birin 'çevre'nin oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Yaşadığımız çevre, dünyanın bize sunduğu nimetlerle yaşıyor olmamızın anlamını daha iyi idrak etmemize vesile olacaktır. Bugün bizden öncekilerin bıraktıklarıyla, emanet ettikleriyle yaşıyoruz. Biz de gelecek nesillere, yaşanabilir bir dünya, çevre kullanılabilir bir tabiat bırakmak durumundayız. Ülkemiz dünyada sorumluluklarını yerine getirme noktasında hassas en kolektif çalışma ortamına uyan ülkeler içindedir. Bugün yaşadığımız şehir merkezinde 1 milyon 600 bin nüfus var ve atıkları arıtılıyor. Katı atıkları elektriğe çevriliyor, kanalizasyon atıkları ise sıvı atık tesislerinde tabiatla uyumlu hale getirilerek tabiata salınıyor. Gerek ülkemiz, gerek Adana, eksiklerini tamamlanma noktasında gayret gösteriyor. Belki dünyanın en iyisi değiliz ama iyilerin ortasında olduğu noktasında da ülkemizin hakkını yememek lazım."
TVEİTDAL: EVRENİ KURTARMAK İÇİN ÇOK AZ VAKİT VAR
BM Çevre Programı Eski Direktörü, Klima 2020 CEO'su Svein Tveitdal ise evreni kurtarmak için 'çok az vakit kaldığını' bu nedenle herkesin birlikte çalışması gerektiğini belirtti. Tveitdal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Neslimiz için evreni kurtarmak ve çocuklarımız, torunlarımız için güvenli bir evren bırakmak için çok az vaktimiz kaldı. Son yıllarda özellikle atmosferdeki karbondioksit çok ciddi artıyor ve son 15 yılda gözlemlenen küresel iklim 3- 5 derece daha fazla ısınmıştır. Deniz seviyesinin 40- 60 metre yükseldiğini gördük. Küresel ısınma maalesef giderek şiddetlenmekte. Paris'te geçen aralık ayında dünyadaki neredeyse tüm ülkeler Türkiye de dahil olmak üzere küresel ısınmanın önüne geçebilmek için her yıl devam eden sıcaklık artışını 1.5 santigrat derecede tutma mutabakatına vardılar. Ülkelerin mutabakata vardığı bu taahhütler maalesef iklim değişikliğinin tehlikeli çıktılarını bertaraf etmiyor. Özellikle Paris'teki toplantıda 2030 yılına kadar emisyonların artacağı dile getirilmekteydi. Bu şekilde artarsa açıkçası 20 yıl içerisinde küresel ısınmayı 2 derecelerde tutmak mümkün olmayacak. Bu muazzam hedefleri gerçekleştirmek için tüm kömür petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 70- 80'inin yeryüzünde çıkartılmaması ve yenilenebilir enerji alternatiflerinin artırılması gerekiyor. Yeşil enerjiye geçiş, pozitif sonuçları getirecektir. Daha az kirlenme ve milyonlarca kişiye istihdam sağlayacaktır. Türkiye'nin güneş enerjisi ve hidro konusunda iyi projeler yürüttüğünü dile getirmem gerekir. Mevcut gelişmelerle birlikte söz konusu enerjilerin kömür kadar etkin hale geleceğini düşünüyorum."
HUN: NÜFUS ARTTIKÇA PROBLEMLER ARTIYOR
Uzman ekolog ve sanatçı Ediz Hun ise yaptığı konuşmada "İnsanoğlu kaynaklarını gelecek nesillerin imkanlarını hedef alarak çözümlemeye ve değerlendirmeye çalışmalıdır. Günümüzde çevre, yaşamın ve üretimin en önemli kaynağını ve sınırını teşkil ediyor" ifadesini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ediz Hun ve Svein Tveitdal'e katkılarından dolayı plaket verdi. Daha sonra zirvenin ilk oturumuna geçildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer'in moderatörlüğündeki oturumda; TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü'nden Uzman Araştırmacı Volkan Pelitli, TÜBİSAD'dan Selen Tanner, HP Bilgisayar Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu, Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nilgün Cılız, Akademi Çevre'den Ezgi Şahin ve Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Atık ve Geri Dönüşüm Şube Müdürü Çağrı Ün söz aldı. Konuşmacılar, 'Türkiye ve Dünyadaki Elektrikli ve Elektronik Atık Uygulamaları' konulu panelde görüşlerini anlattı.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)
(19.04.2016/FOTOĞRAF)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!