Adana’da 3 HDP’li milletvekili hakkında 5 ayrı dava

Güncelleme Tarihi:

Adana’da 3 HDP’li milletvekili hakkında 5 ayrı dava
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2016 11:44

Adana’da 3 HDP’li milletvekili hakkında 5 ayrı dava

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında, 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti, yargı organları, askeri ve Emniyet Teşkilatı'nı alenen aşağılamak' suçlarından 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 5 ayrı iddianame hazırlandı.
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ardından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ile Meral Danış Beştaş hakkında hazırlanan fezlekeler Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na geldi. Yürütülen soruşturmada, 15 Ekim 2011 tarihinde Selahattin Demirtaş’ın,  il kongresinde PKK yandaşlarının terör örgütü lehine attığı sloganlar eşliğinde yaptığı konuşmada terör örgütü propagandası yaptığı belirtildi. Tebligata rağmen müracaat etmeyerek savunma yapmadığı belirtilen Demirtaş’ın, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2’nci maddesi uyarınca ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar cezalandırılması istendi. Hazırlanan iddianame, Adana 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında yürütülen soruşturmada ise 12 Ekim 2015'de Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen basın açıklaması ve cenaze töreni sırasında yaptığı konuşmada, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Aşağılama’ suçu işlediği belirtildi. Figen Yüksekdağ’ın Türk Ceza Kanunu’nun 301/1’inci maddesi uyarında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilen iddianame, Adana Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
BEŞTAŞ HAKKINDA 3 AYRI İDDİANAME
Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Adana Milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş hakkında yürütülen soruşturmada da, Beştaş’ın 14 Ekim 2015’te Ankara patlamasını protesto etmek için Adana İnönü Parkı’nda düzenlenen basın açıklaması ve 9 Şubat 2016’da Güneydoğu bölgesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla yine İnönü Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasında yaptığı konuşmalar ile 2 Şubat 2016 tarihinde sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından bir kişinin polis tarafından katledildiği şeklinde yaptığı paylaşımlarla "Türkiye Cumhuriyet Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Yargı Organlarını, Devletin Askeri ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama" suçunu işlediği iddia edildi.
Hakkında 3 ayrı iddianame hazırlanan Meral Danış Beştaşhakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 301/1 ve 301/2 maddeleri uyarınca 3 kez ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianameler, Adana 2, 8 ve 21’inci Asliye Ceza Mahkemelerine geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!