2. Şehir Tiyatroları Buluşması Adana’da Başladı

Güncelleme Tarihi:

2. Şehir Tiyatroları Buluşması Adana’da Başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 13:09

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARININ DÜZENLEDİĞİ “2. ŞEHİR TİYATROLARI BULUŞMASI” SLAVOMİR MROZEK'İN YAZIP RAGIP YAVUZ’UN YÖNETTİĞİ “TERZİ” İSİMLİ OYUNLA BAŞLADI.

Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının düzenlediği “2. Şehir Tiyatroları Buluşması” İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenecek olan, Slavomir Mrozek’in yazıp Ragıp Yavuz’un yönettiği “Terzi” isimli oyunla başladı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen açılışın konukları arasında, İstanbul Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, İstanbul Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurahman Şen ve İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu da vardı.
Adana Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni ve Tiyatro Şube Müdürü İsmail Dikilitaş, açılış konuşmasında, Şehir Tiyatroları’nın bir şehrin barometre gibi kültürel düzeyinin göstergesi gelişiminin öncüsü olduğunu belirterek, “Şehir tiyatroları milli, kolektif şuur ve kültürel düzeyin göstergesidir. Yani gelişiminin öncüsüdür. Göreve geldiğimizden bu yana bu bilinçle çalışıyoruz. Bu yüzden şehir tiyatrolarının deneyiminin birbirleriyle paylaşılması ve şehir tiyatrolarının ürünlerinin diğer şehirlerle paylaşılması giderek daha önem kazanmaktadır. Sanatla yoğrulan bir şehir, biliyoruz ki kentsel estetik anlayışında da gelişim sağlayacaktır. Biliyoruz ki; yaşadığımız şehirlerin, şehir tiyatrolarına ihtiyacı var. Bu bilinçle aramızda olan İstanbul, Antalya, Denizli, Seyhan, Bakırköy, Fethiye, Kıbrıs Beyarmudu, Alanya, Mersin, Bursa, Sarıyer, Kayseri, Giresun ve Manisa Şehir Tiyatroları’na teşekkür ediyoruz” dedi.
"BULUŞMAYI GERÇEKLEŞTİREN TEK ŞEHİR ADANA"
Şehir Tiyatroları Buluşması’nı gerçekleştiren tek şehrin Adana olduğunu ifade eden Dikilitaş, “İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan sonra ülkemizin en eski şehir tiyatrosu Adana Şehir Tiyatroları’dır. Doğal olarak bu önemli buluşmaya ev sahipliği yapmak tabii ki bize düşecekti. Buluşmaların ilkine de Adana Şehir Tiyatroları 7 yıl önce ev sahipliği yaptı. Adana Şehir Tiyatroları 58 yıldır perde açmasının dışında yetiştirdiği onlarca sanatçı ile yine ülkemizin en önemli sanat kurumları arasındadır. Şu ana kadar 100’ü aşkın oyun, sayısız temsille, Adana Şehir Tiyatroları şehrimizin en önemli sanat kurumu olarak varlığını sürdürmektedir. Bize desteğini hiç bir zaman esirgemeyen ve biz sanatçıların en büyük şansı olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü Bey’e minnettarlıklarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni-Ünlü Oyuncu Erhan Yazıcıoğlu da tiyatroya, sanata değer veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye ve Adanalılara sevgilerini sunarak başladığı konuşmasında önemli mesajlar verdi. Yazıcıoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 102 yıldır perde açıyor ve son yıllarda bu perdenin açılmasında büyük katkısı olan tiyatromuzun çok değerli kadrosuyla geniş bir aile olarak, kardeş ailelerimizin yanında bulunmak bizim için büyük bir onur. Bunun yanında ülkemizin içinde bulunduğu durum hepinizce malum. Ama sanat, perdelerini açmaya devam ediyor. Bu anlamda bize katkıda bulunan tiyatroseverlere, Türkiye’nin her yerinde bu birleşimi sağlayan sevgili Adana Şehir Tiyatrosu’na gerçekten sonsuz teşekkürler. Çünkü bir çok akil insanın başaramadığını Adana Şehir Tiyatrosu başardı ve 10’a yakın tiyatroyu bir araya getirdi. Demek ki biz istediğimiz zaman birleşebiliyoruz. Tiyatrodaki bu birleşmenin, bu kardeşliğin yayılarak, dalga dalga Türkiye’yi sarmasını gönülden istiyorum” diye konuştu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de. 2. Şehir Tiyatroları Buluşması gibi özel bir sanat birlikteliğine ev sahipliği yapmaktan dolayı bahtiyar olduğunu vurguladı. Başkan Sözlü, şunları söyledi:
“Azerbaycan’da güzel sanatlara, ince sanatlar diye bir ifade kazandırılır. Sanat toplumun ruhunu inceltir. Başta tiyatro olmak üzere sanatın her dalını çok önemsiyoruz. Tiyatronun vesanatın insanların ruhunu inceltme, zerafetini olumlu etkileme özelliklerini kavrayıp gerekli önemi verirsek, Erhan Yazıcıoğlu Bey’in söylediği gibi, birbirimizi daha çok anlar, daha çok severiz. İnceliğin ve zerafetin olduğu yerde, karşı tarafa saygı oluşur ve görüşlere katılmadığınız yerde dahi sorunlar azalır. Onun için sanata her zaman ülkemizin ihtiyacı var.”
"İSTANBUL’UN IŞIĞI YÜKSELDİĞİNDE TÜRK MİLLETİNİN IŞIĞI YÜKSELECEKTİR"
İstanbul’un Türk modernleşmesinin merkezi olduğunu kaydeden Başkan Sözlü, şöyle devam etti:
“İstanbul, Türkiye’nin modernleşme, Batılılaşma açılımlarının Osmanlı’dan bu zamana kadar, zamanı yakalayabilmek açısından hep merkezi olmuştur. İstanbul’un ışığı yükseldikte Türk milletinin hatta Türk dünyasının ışığı yükselecektir. Bir büyüğümüzün, Türk dünyasının diyaloğunun, işbirliğinin artması için İstanbul’dan, Taşkent’ten, Buhara’dan, Aşkabat’tan, Kazan’dan aynı anda ses ve ışık yükselmesi durumunda, bir gün bahtımızın, geleceğimizin daha aydınlık olacağına dair ifadesi vardır. Tabii ki bu şehir Anadolu’da İstanbul’dur. Bugün içinde bulunduğumuz bu tarihi bina da Türkiye’nin, Anadolu’daki modern tarzda yapılmış en eski tiyatro binalarından bir tanesidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal’in güzel sanatlara verdiği öneme binaen yapılmış bir halkevi binasıdır aslında bu binanın bütünü. O günkü Adana’nın nüfusu düşünüldüğünde, böylesine komplike bir binanın inşa edilmiş olması, Cumhuriyetin yokluk yıllarında bile sanata, tiyatroya vermiş olduğu önemi ifade eder. Böylesine önemli bir buluşmayı şereflendiren sanatçılarımızı, sanatseverleri tebrik ediyorum. Her birinize çok teşekkür ediyorum.Adana Şehir Tiyatrosu, 200 yıllık tiyatro geleneğinden gelen bir ailenin evladı olan Prof. Dr. Cihangir Nevruzov’un da himayesindedir ve ondan önemli destek görüyor. Ona da katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Başkan Hüseyin Sözlü, katılımcı konuklara plaket verdi.
Daha sonra "Terzi" isimli oyun sahnelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!