Yeni bir YouTube davası mı?

Geçen günlerde DailyMotion'ın kapatılmasıyla Türk mahkemelerinin video siteleriyle imtihanı yeniden gündeme geldi. DailyMotoin’ın kapatılma olayını konuşmadan önce 2008 yılında YouTube'un Türkiye'de dikkat çekecek düzeyde kullanıcıya ulaşmaya başladığı dönemleri hatırlamak gerekiyor. Ankara Cumhuriyet Savcısı’nın Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak Atatürk'e hakaret edilen bir video bulunan Youtube.com'a erişimin engellenmesini istemesi üzerine, siteye erişim durdurulmuştu. Kapatılma nedeni Türkiye'de yaşayanları incitecek düzeyde olsa da o dönemde Türk devletin kurumları YouTube'un ne olduğuna dair hiçbir fikri bulunmuyordu. Hatta İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki Bilişim ve Teknoloji Hukuku yüksek lisans programından bir öğretim görevlisi söz konusu dönemde karar veren yargıcın torunları tarafından bile YouTube'un kapatıldığı için tepki gördüğünü anlatmıştı.

Haberin Devamı

Durum böyle olunca YouTube'un bir Google servisi olduğunu bilmeyen yargıçlar tarafından verilen kararlar sonrasında yaklaşık 5 yıl geçti ve YouTube aradan geçen bu zaman içinde bir musluk misali açılıp kapanmaya devam etti. Ancak YouTube'un Türkiye'deki Google ofisinin içinde yer almasıyla yeni bir dönem başladı. Ancak Türk mahkemelerinin online video siteleriyle olan sorunlar kaldığı yerden farklı bir şirketle devam etti. Dünya çapında yaklaşık 120 milyon kullanıcısı bulunan DailyMotoin bu sitelerden biri oldu.

Geçen pazartesi günü DailyMotoin’a girmek isteyenler 24 Mart 2009 tarihli Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın aldığı karara göre sitenin kapatıldığı mesajını aldı. Ancak yaklaşık 1 saat sonra söz konusu kapatma mesajı Adana 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 08.11.2013 tarihli kararıyla değiştirildi. Aradaki farkın ne olduğuna dair hiçbir açıklama yapılmazken, sitenin neden kapatıldığına dair hiçbir bildiri de yayınlanmadı.

İşin aslına bakacaksak 1 saat sonra yapılan değişiklik DailyMotion’ın neden kapatıldığını açıklıyor. Kararın 'Sulh Ceza Mahkemesi' tarafından verilmesi kapatma kararının bir hakaret davasından dolayı açıldığını gösteriyor. Telif hakları yüzünden açılan davalar ise Fikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemesi tarafından veriliyor. Bu yüzden DailyMotoin, yeni bir YouTube benzeri bir kapatma davasıyla karşı karşıya olabilir.

Ancak bu noktada önemli bir fark bulunuyor. DailyMotoin.com, Türkiye'de ofisi ve ticaret kaydı bulunan bir şirket. Bu yüzden sitenin Türkiye sürümü, şirketin editörleri tarafından kontrol ediliyor. Uygunsuz içerikler ve yorumlar kaldırılıyor. Söz konusu yorumlarda veya içeriklerde herhangi bir siyasi lidere veya Türkiye Cumhuriyeti alehinde bir yorum olsaydı, DailyMotoin.com editörleri tarafından kaldırıldı. Ancak buradaki durum, biraz daha farklı görünüyor. Şirketten yapılacak açıklamayı beklemek gerekiyor. Ancak Türkiye’yi yeni bir YouTube davasının beklediği kesin.

Yazarın Tüm Yazıları