Yemeklerin dili olsaydı

Yemeklerin dili olsaydı size, "Beni seveceğim, uyum sağlayacağım malzemelerle pişirin lütfen" diyecekti.

Onların hislerine biraz tercüman olmak isterim. Yeşil mercimeğin, kuru reyhanı; kuru fasulyenin kırmızı pul biberi; patlıcanın sarımsağı; makarnanın fesleğeni; paskalya çöreğinin muhallebiyi; muhallebinin damla sakızını tercih edeceğini düşünüyorum.

Tıpkı karı-koca uyumunun aile yaşamındaki; bir şirketin yönetimindeki uyumun şirketin geleceği açısından önemi gibi yiyecekleri harmanlarken sağlanan lezzet arttırıcı uyumu bulabilmek çok önemlidir. Eğer Türk mutfağını incelersek; tüm sebzelerin soğan ve kıymadan hoşlandığını, sütlü tatlıların tarçını sevdiğini, çorbaların kuru nane ve fesleğeni tercih ettiğini söyleyebiliriz.

İnce noktalar

Domatesin kabuğunun kolay soyulması için sıcak suyun altından geçirin.


Greyfurtlu egzotik salata

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet göbek salata

1 adet greyfurt

2 su bardağı haşlanmış karides

1 tatlı kaşığı tuz

5 su bardağı su

1 yemek kaşığı sirke

2 yemek kaşığı kapari

Sosu için

3 yemek kaşığı mayonez

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı ketçap

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

Önce, su, tuz ve sirkeyi bir tencereye aktarıp kaynatın. Kabuklu çiğ karidesleri bu suda 12-15 dakika kadar haşlayıp süzün. Baş ve kuyruk kısımlarından tutarak kabuklarını ayıklayın. Dondurulmuş karides kullanacaksanız, buzunun çözülmesi yeterli olacaktır. Pişirmenize gerek yoktur. Göbek salatayı yıkayıp dörde bölün. Salata tabağına yerleştirip haşlanmış karidesleri ve kapariyi ekleyin. Greyfurdun kabuğunu soyup dilimlere ayırarak dilimler üzerindeki ince kabukları da ayıkladıktan sonra salatanın üzerine serpiştirin. Mayonez, limon suyu, ketçap, zeytinyağı ve tuzu bir kasede çırpın. Hazırladığınız bu sosu, salatayı servise sunmadan önce salatanın üzerinde gezdirin. Salatanın sosu çekmesi için birkaç dakika bekledikten sonra servise sunun.

Ekonomik semizotu salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 demet semizotu

2 su bardağı yoğurt

4 diş sarımsak dövülmüş

5 dilim bayat ekmek

6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Semizotunu ayıklayıp, sap kısımlarını ayırdıktan sonra sadece yapraklarını yıkayıp süzün. Ekmek dilimlerini tavla zarı formunda doğrayıp servis tabağına alın. Sarımsak ve yoğurdu bir kasede karıştırıp her tarafına gelecek şekilde ekmeklerin üzerinde gezdirin. Ekmeklerin orta kısmına yıkayıp süzdüğünüz semizotu yapraklarını yerleştirip tuz ve karabiberi serpiştirin. Son olarak kırmızı pul biberi de serpip zeytinyağını da üzerinde gezdirin. Sosunu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyip servise sunarken karıştırın. İsterseniz, önce kuş başı doğradığınız ekmeklerle semizotunu karıştırıp üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirebilirsiniz. Bu durumda baharatları ve zeytinyağını da en son eklemeniz gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları