Yemek kültür ödülüm

Geçen gün, ABD’nin önde gelen yemek yazarlarından "Bir Yemek Masalı" adlı kitabımı ve beni kutlayan mesajlar aldım.

Yozgat’ın yüzyıllardır anlatılan testi kebabı hikayesi, Meftune’nin öyküsü ve yer gök dolmasının Orta Asya’ya uzanan tarihi onları çok etkilemişti. Dünyanın en iyi yöresel yemek kitabı ödülünü aldığım törende İsveç kültür bakanının sözleri de benim için unutulmazdı. "Yemek öğesini kullanarak ülkenizin kültürünü çok başarılı bir şekilde ifade etmişsiniz. Sizi tebrik ediyorum" demişti. Bir kez daha anladım ki, farklı olmak istiyorsak, geleneksel değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkmalıyız. Yine bir kez daha anladım ki, yabancılar kültür değerlerine önem veren ve bunları hiçbir komplekse kapılmadan ifade edebilen çağdaş Türk kadınına çok değer veriyorlar.

Bulgur pilavlı tavuk ciğeri

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

500 gr tavuk ciğeri

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

2 su bardağı iri bulgur

2 tatlı kaşığı biber salçası

2 adet orta boy kuru soğan

1 tatlı kaşığı pul biber, kuru reyhan

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

Kuru soğanları incecik doğrayın. Margarini orta boy tencereye alıp kuş başı doğradıktan sonra, yıkayıp süzdüğünüz tavuk ciğerlerini ve soğanı ilave edin. Soğanlı ciğeri orta ısılı ateşte karıştırarak 10 dk. kadar kavurun. Üzerine salça ekleyip birkaç sefer daha karıştırın. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ciğerlerin üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra 4 su bardağı sıcak su ilave edin. Tuz, karabiber, kuru reyhan ve pul biberi serpiştirip kısık ateşte bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencere kapağını açmadan 15-20 dk. dinlendirin. Servisten önce hafif karıştırın.

Portakallı krep pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

2 adet portakal

1 su bardağı toz şeker

Muhallebisi için

2 yemek kaşığı mısır nişastası

3 su bardağı süt

8 yemek kaşığı toz şeker

2 adet yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

Krep için

1 su bardağı süt

3 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

Portakal kabuklarını kibrit çöpü gibi doğrayıp sularını sıkın. Şekeri tavaya aktarıp kısık ateşte karıştırarak kahverengiye dönene kadar pişirin. Ağda kıvamına gelince portakal suyu ve kabukları ekleyip 2-3 dk. daha pişirin. Diğer tarafta; mısır nişastası, yumurta sarısı, şeker, süt ve vanilyayı orta boy tencereye aktarıp, orta ısıda karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca alıp soğuması için bekletin. Karışımı mikser kabına aktarıp, karamel sosun yarısını ekleyerek 5 dk. çırpın. Krep hamuru için; yumurta, un, zeytinyağı, süt ve tuzu çırptıktan sonra 15-20 dk. oda sıcaklığında dinlendirin. Hamurdan kahve fincanının ağzında bir parmak boşluk kalacak kadar alıp kızgın teflon tavada önlü arkalı pişirin. Krebi servis tabağına yerleştirip üzerine 2 yemek kaşığı muhallebi sürün. Üzerine, sostan gezdirip bir kat daha krep koyun. Malzemeler bitene kadar işlemi tekrarlayıp pastayı hazırlayın. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra portakal dilimleriyle süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları