GeriSeyahat Yazı KKTC’de karşılayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yazı KKTC’de karşılayın

Yazı KKTC’de karşılayın

Tatil planlarına başladıysanız listenizin ilk sıralarına KKTC’yi mutlaka alın. "Çok alternatifim olsun, güneş, deniz, kum, eğlence, tarih, doğa ve casino isterim" derseniz Kıbrıs adasını tarif ediyorsunuz demektir. Haziranda güneşin batmadığı Afrodit’in zeytin adası her zevke hitap ediyor.

DENİZ / EĞLENCE

Ege tipi koylar adanın kuzeyinde, sığ kumsallar güney sahilinde


KKTC; deniz, kum, tarih, eğlence, doğa sporları, scuba diving gibi farklı seçenekleri bir arada bulabileceğiniz bir tatil mekanı. 24 saati, dolu dolu yaşayabilirsiniz. Kışın canlanan Kıbrıs florası haziranda da canlılığını koruyor. Caddelerdeki akasya kokuları bugünlerde yerini yasemine bıraktı. Uçsuz bucaksız sahillerde deniz suyu sıcaklığı geçen hafta 22 dereceye ulaştı. Haziran boyunca hızla yükselecek.

Osmanlı sisteminden kalması nedeniyle adada il bulunmuyor. 5 adet ilçeden oluşuyor: Lefkoşa, Magosa, Girne, Güzelyurt ve İskele... Her ilçede farklı sahiller, keşfetmekten zevk alacağınız mekanlar, lezzetler bulacaksınız.

Adada toplu ulaşım yetersiz. Bu nedenle keşfe çıkacaksanız otomobil kiralamanızda yarar var. Ercan Havaalanı’na indiğinizde tek araç kiralama şirketi ile karşılaşacaksınız. Konaklayacağınız ilçelerde ise onlarcasını bulacaksınız. Belirli bir fiyat tarifesi yok, bu nedenle mutlaka pazarlık edin. Çok makul fiyatlara otomobil kiralayabilirsiniz.

Türkiyelilerin dışında adaya en fazla İngiliz turistler geliyor. Ve tüm turistlerin ilk uğrak yeri Girne. Beş Parmak Dağları’nın eteklerindeki eski Rum sahil kasabası, Akdeniz’in İncisi kabul ediliyor. Çok yıldızlı otellerden, tatil köylerine, pansiyonlardan tatil villalarına varıncaya kadar konaklamak için bir çok alternatif mevcut.

Adanın kuzeyinde deniz derin ve taşlık, küçük koylardan denize giriliyor. Denize girilebilecek koy ve plajlar şöyle: Alagadi Caretta Caretta Kaplumbağa Plajı, Acapulco, Alagadi, Alsancak, Camelot, Mare Monte, Mermaid, Sunset, Kervansaray, Escape, Alsancak, Lara, Denizkızı. Bizden size bir tavsiye, Alagadi Caretta Caretta Kaplumbağa Plajı’na mutlaka gidin. Pişman olmazsınız.

GENCİM DİYENLERE PLAJ DİSKOLARI

Geceleri, plajların bir çoğunda açıkhava diskoları faaliyete geçiyor. Müzik sabahın ilk saatlerine kadar sürüyor. Gündüz deniz, akşam hareket isteyenlere muhteşem bir eğlence sunuyor. Girne eski limandan tekne turları ve Beş Parmakların zirvesinden yamaç paraşütü sezonu da başladı. Lisanslı eğitmenler eşliğinde Beş Parmak Dağları’nın zirvelerinden Akdeniz’e doğru kuş uçuşu bir seyahat kaçırılmaz fırsat. Eşlik eden eğitmenler de profesyonel bir rehber bilgisiyle merak ettiğiniz her soruya cevap veriyor, gökyüzünden adayı tanıtıyor.

GİRNE’NİN SUALTI SHARM EL SEYH’LE YARIŞIYOR

Mısır’ın Kızıldeniz kıyısındaki Sharm El- Seyh kenti dünyanın belirli başlı dalış yerlerinden biri olduğunu akıllara kazıttı. Sharm El- Seyh ile yarışacak yer arıyorsanız tam yerine geldiniz demektir. Bilen azdır, özellikle Girne çevresi, dünyanın belirli sayıdaki dalış yapılabilecek deniz altı zenginliğine sahip ender bölgelerindendir. Girne kıyılarında 20’den fazla dalış noktası bulunuyor. Sadece Girne değil, Magosa ve çevresi de su altı ve batık turizminin merkezlerinden. Ada çevresinde su içinde görüş mesafesi 30 metrenin üzerinde.

Tur firmaları eski Girne limanında, cafe ve barlarla süslü tarihi kalenin yakınında. Burada hem yamaç paraşütü hem dalış rezervasyonları hem de grup ya da özel gemi turlarını bulacaksınız. Eğer tarihi alanları merak ediyorsanız, Beş Parmak Dağları’nın zirvesindeki St. Hillarion ve Buffavento kaleleri, Bellapais Manastırı, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın başladığı "Çıkarma Plajı"na ulaşım konusunda liman yakınındaki Turizm Enformasyon Bürosu’ndan bilgi alabilirsiniz.

MAGOSA FESTİVALİ 21 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Girne sahillerinde Ege tipi koylar bulunurken KKTC’nin güney sahilleri ise, kilometrelerce göz alabildiğince uzanan turkuaz rengi denizle buluşan plajlarla süslü. Kumsalları, sığ suları sevenler için Magosa sahilleri ideal tatil mekanı. Magosa aynı zamanda buram buram tarih kokan bir kent. Haçlı seferleri sonrasında Kudüs’ten kaçan Lusinyanlar ve Venedik döneminden kalan Magosa Kalesi, surları, eski Kilise, Namık Kemal ile ünlenen zindanı, Otello Kalesi, St. Nikolas Manastırı, Lala Mustafa Paşa Camisi, antik tiyatrosu, mermer sütunlarıyla ünlü Salamis Harabeleri gezilecek en önemli yerler.

Shakespeare’in ünlü eseri Otello’yu yazdığı kaleyi mutlaka gezin. Magosa denince akla gelen en ilginç tarihi yapı tabii ki taş işçiliğinin ve mimari dokunun en ilginç örneği olan kent merkezindeki Gotik tarzı St. Nikolas katedralidir. Lusinyanların yaptığı bu ünlü katedral, Haçlı seferlerine çıkmış nice kralların uğrak yerlerinden biri. Katedral şimdi Lala Mustafa Paşa Cami adıyla ibadete açık. Katedralin karşısındaki ünlü vatan şairi Namık Kemal’in zindanını ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin. Kıbrıs’ın kapalı şehri Maraş’ı da görebilirsiniz.

Magosa’nın Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali bu yıl 21 Haziran - 12 Temmuz arasında. Salamis Antik Tiyatrosu’nda, Boney M, MFÖ, Nil Karaibrahimgil, Funda Arar, Martin Lubenov Tango ve Roman Orkestrası gibi solist ve topluluklar sahneye çıkacak. Salamis, Bafra, Bediz ve Galapsides plajları, denize girilebilecek ideal yerler.

2700 YILLIK KENT LEFKOŞA

KKTC’nin başkenti Lefkoşa, Asurların M.Ö 7’nci yüzyıldaki kayıtlarında da yer alıyor. Yani 2 bin 700 yıllık bir kent. Antik Mısır’dan Haçlı Seferleri’nin ünlü Kralı Aslan Yürekli Richard’a, Bizans, Venedik, Lusinyan ve Osmanlılara varıncaya kadar bir çok medeniyete sahne olmuş bir kent. Halen Kıbrıslı Rumlara ve Türklerin ortak başkenti ve dünyanın ender açık hava müzelerinden biri. Kıbrıs Barış Harekatı ile kesin çizgilerle bölünen Lefkoşa’yı gezmek için bir gün yetmez. 1974 sonrasında Selimiye Camii adını alan kent merkezindeki Aya Sofya Katedrali Lusinyan krallarının yaptığı Gotik tarzı göz alıcı en önemli tarihi yapılardan biri.

Kulak aşinası olduğumuz, Yeşil Hat, BM askerleri, ara bölge gibi kavramların ne demek olduğunu gözlerinizle görebileceğiniz, yüzlerce tarihi eseri gezebileceğiniz bir başkenttir Lefkoşa.

Adanın en verimli, sulak bölgesi Güzelyurt yeşil ile doğanın içiçe girdiği küçük bir kasaba. Portakal ve mandalina bahçeleri göz alabildiğince uzanıyor. Haziranda Portakal Festivali düzenleniyor. St. Mamas İkon Kilisesi görülmesi gereken yerlerden, çevrede yürüyüş ve piknik de yapabilirsiniz.

ALTIN SAHİL

Kıbrıs haritasına baktığınızda, doğuya doğru işaret parmağı gibi uzanan yarımada Karpaz. İskele ilçesine bağlı olan bu bölge aynı zamanda bir milli park. Ünlü Kıbrıs eşeklerinin özgürce gezdiği bölgenin en güzel yeri, Altın Sahil. Magosa’dan karayoluyla yaklaşık bir saatte ulaşmak mümkün. Kumsal Caretta Caretta’ların doğal yaşam alanlarından. El değmemiş kilometrelerce uzanan altın rengindeki kumsalla karşılaşınca buranın neden dünyanın en güzel plajlarından biri olduğunu anlayacaksanız. Tatil yerlerinde alışık olduğunuz beton yığınlarını göremeyeceksiniz. Tamamen doğayla başbaşa, muhteşem bir sahil. Küçük balık restoranları ve onlarca kilise sizi başka bir dünyaya adım attıracak. Adanın en ucundaki Apostolos Andreas Manastırı hálá Kıbrıslı Rumların kutsal kabul ettiği ve sürekli gelerek ibadet ettiği yerlerden.

Bu yazın trendi Kıbrıs

Bu yıl yurtdışından gelen erken rezarvasyonlara bakılırsa, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki tatil yöreleri iyi bir sezon geçirecek. Turizmciler otellerin doluluğunun yerli tatilcileri KKTC’ye yönlendirmesini bekliyor. Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerinden ETS’nin Kıbrıs Sorumlusu Emre Kaya "Talepte yaklaşık yüzde 50 artış öngörüyoruz" diyor. Bu gelişmede, İngiltere pazarında bu yıl aradığını bulamayan Kıbrıslı turizm işletmecilerinin otel fiyatlarını yüzde 15 civarında aşağı çekmesi de etkili olacak. Girme ve Magosa’nın yanı sıra turizme yeni açılan Bafra bölgesinin cazibe merkezine dönüşeceği tahmin ediliyor. KKTC’yi cazip hale getirecek bir başka etken uçak biletlerinin ucuzlaması. Emre Kaya "Geçtiğimiz yıllarda ortalama 400 YTL’ye satılan gidiş-dönüş biletini şu anda ortalama 250 YTL’ye sağlayabiliyoruz" diyor.

Uçak biletinizi önceden alın

Tatiliniz sınırlıysa adaya gidiş ve dönüşte mutlaka havayolunu tercih edin. THY, KTHY Pegasus ve Atlasjet havayolları her gün birden fazla sefer düzenliyor. Uçak biletini son güne bırakmazsanız, çok makul fiyatlara bilet bulmanız mümkün. Denizyoluyla, Anamur, Taşucu ve Mersin’den de adaya ulaşılabiliyor. Otel rezervasyonunu telefonun yanısıra internetten de yapabilirsiniz.

KIBRIS LEZZETLERİ

Yemeğe hellim peyniriyle başlayın, şeftali kebabında şeftali aramayın


KKTC’de tatil yaparken, yabancısı olmadığınız bir mutfakla karşılaşacaksınız. Ada olduğu için deniz ürünleri açısından zengin olduğunu düşünürseniz yanılırsınız. Adanın Rum ve Türk tarafında ağırlık et ürünlerinde. Restoranlarda kebabın envai çeşidiyle karşılaşacaksınız. Ancak bu Kıbrıs’a has yemek ve mezelerin bulunmadığı anlamına gelmesin. İşte Kıbrıs mutfağından birkaç örnek...

Hellim: Kıbrıs’a has hellim peyniri kahvaltıdan akşam yemeğine tüm öğünlerin vazgeçilmez parçası. Sert bir peynir. Restoranda ızgarada pişirilerek servis yapılmasını isteyin.

Hırsız kebabı: Geçmişte koyun ve keçi hırsızlarının yaptığına inanıldığı için bu adı almış. Büyük bir parça koyun ya da keçi etinin saatlerce toprak fırında pişirilmesi ile yapılıyor. Patates kızartması ve yeşil sebzelerle servis ediliyor. Diğer adı kuyu kebabı.

Şeftali kebabı: Adının "Şef Ali’nin Kebabı"ndan geldiği söyleniyor. KKTC’nin en özgün kebap türlerinden. Koyun bağırsağına sarılı köfteler kömür ateşinde pişiriliyor.

Molehiya ve Galokas: Molehiya, sadece Nil Nehri kıyısında ve Kıbrıs’ta yetişen bir sebze. Kemikli kırmızı etle pişiriliyor. Sebzenin en lezzetli zamanı sonbahar. Türkiye’de bilinmeyen bir başka sebze ise galokas. Patatese benziyor, tatlı. Fırında pişiriliyor, et yemeklerinin yanında sunuluyor.

Kıbrıs’ın macun adı verilen bir çok çeşit tatlısı bulunuyor. Sönmüş kirece yatırılarak yapılan bu macunlardan en ünlüsü yeşil ceviz macunu. Patlıcan, karpuz, turunç, badem, ayva, kabak çeşitleri var. Sadece restoranlarda değil, marketlerde de bulunuyor. Alışveriş listenize eklemeyi unutmayın.

CASINO DÜNYASI

Akdeniz’in Las Vegas’ı


Beş yıldızlı otellerde beş yıldızlı konfor ve eğlence veren casinolar, KKTC turizminin en önemli cazibe merkezleri arasında. İşletmeler neredeyse 24 saat açık. Ancak casinolar para kazanılan, kaybedilen merkezler değil sadece. Eğlencenin ve sosyal hayatın da bir parçası.

Kıbrıslılar restoranlarda müzik eşliğinde yemeğini yer, gece yarısına doğru casinolara yönelir. Türkiye’nin ünlü sanatçıları, özellikle hafta sonlarında özel programlar yapar. Işıl ışıl, rengarenk dünyada birçok tanıdık sima, ünlü isimle karşılaşmak mümkün.

Casinolarda yüksek miktarlarda oynamanız gerekmez. Kumar alışkanlığım yok, eğlenmek istiyorum diyenlerdenseniz, "kollu makine"lerde, küçük bir bütçeyle saatlerce sıkılmadan eğlenebilirsiniz. Hırslıysanız, adrenalin patlaması yaşamak istiyorsanız rulet ve oyun masaları da mevcut.

Casinolar ancak beş yıldızlı otellere kurulabiliyor. Beş yıldızlı otellerin yoğunlaştığı Girne ve Magosa bölgesi aynı zamanda casino merkezi.

Casinolardan faydalanabilmeniz için beş yıldızlı otel müşterisi olmanıza da gerek yok. Dışarıdan girişlere de açık. Casinolar, sabahın erken saatlerine kadar size doyumsuz bir eğlence sunarken, doğal olarak gündüzlerden feragat etmenizi gerektiriyor. Enerjinize güveniyorsanız, tabii ki mümkün ancak casinolarda zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Bu nedenle tatil seçeneklerinizde casinoların yerini ayrı tutmanızda fayda var.

BİLMENİZ GEREKENLER

Adada trafik ters, sola değil, sağa bakın

Adada toplu ulaşım sistemi yok. Araç kiralayacaksanız, trafiğin Türkiye’ye göre ters aktığını unutmayın. Araçların direksiyonları sağda. Ne kadar usta şoför olursanız olun, "sağ şerit refleksi" tehlike yaratıyor. Adadaki ölümlü trafik kazalarının en büyük nedeni bu refleks.

Yolda yürürken de aynı kural geçerli. Trafik sağdan akar. Bu nedenle karşıdan karşıya geçerken, sağa bakın. Alışamam, derseniz en iyisi iki yöne de en az ikişer kez bakmak. Aksi halde bir araçla burun buruna gelebilirsiniz.

KKTC’yi sadece Türkiye tanısa da ayrı bir ülke, unutmayın. Kıbrıs aksanı size tuhaf gelebilir. Kıbrıslıların yanında taklit etmeye çalışmayın, alınganlığa neden oluyor.

Adaya pasaportun yanı sıra nüfus cüzdanı ile de giriliyor. Ehliyet ve diğer kimlikler pasaport yerine geçmiyor.

Fiyatlar Türkiye’ye göre daha pahalı. KKTC’nin ada olması nedeniyle maliyetler daha yüksek. Ayrıca milli gelir 12 bin doların üzerinde, yani alım gücü de yüksek. Aynı para birimini kullansak da her ürünün fiyatını Türkiye ile karşılaştırmayın. Siz yine de pazarlığınızı yapın.

Yaz aylarında kamu kuruluşlarının çalışma saatleri farklı. Pazartesi hariç mesai 13.00’te biter. Siesta nedeniyle öğlen saatlerinde açık eczane bulamazsanız şaşırmayın.

Bavullarıza en ince, açık renkli giysilerinizi, güneş gözlüğü, şapka, yüksek faktörlü güneş yağını koymayı unutmayın.
False