Yeni model olumlu karşılandı

Geçen hafta piyasaların gündemi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pazartesi açıkladığı ‘döviz garantili TL mevduatı’ hesabı oldu. Tasarruf sahipleri yeni modele olumlu yaklaştı. Zamanla, tasarruf sahipleri daha aşina oldukça sistem oturacaktır. Para ve sermaye piyasalarında da önceki dengeler değişti, son günlerde yeni denge arayışı söz konusu.

Haberin Devamı

2021 yılının son haftasına girerken piyasalar oldukça dalgalı bir seyir izliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından pazartesi akşamı açıklanan ‘döviz garantili mevduat’ hesabının fiyatlamaları devam ediyor. Döviz kurlarındaki sert düşüş aynı ölçüde Borsa İstanbul’a da yansıdı. Dolar/TL kuru 18.00 seviyesinin üzerinden 10.25’e kadar geri çekilirken 2.406 seviyesini test eden Borsa İstanbul 1.726 seviyesini gördü. Son yılların en büyük volatilitelerinden biri olarak kayda geçen bu hareket sonrası gerek borsada gerekse döviz kurlarında tepki yükselişleri görüldü. Borsa İstanbul’un dolar/TL kuru ile uyumu sürüyor. Dolar yukarı borsa yukarı görünümü dolar aşağıya borsa aşağıya gibi bir şekle bürünmüş durumda. Cuma günü borsa ve döviz kurlarında yaşanan tepki çıkışında da yine aynı uyum korundu. Bununla birlikte gösterge tahvil faiz (piyasa) oranındaki yükseliş eğilimi korunuyor. Para ve sermaye piyasalarında önceki dengeler değişti, son günlerde yeni denge arayışı söz konusu. Bu süreç biraz zaman alabilir. Diğer yandan açıklanan mevduat paketiyle ilgili tebliğler gelmeye devam ediyor. Zaman içinde, tasarruf sahipleri daha aşina oldukça sistem oturacaktır. Ancak ilk tepki olarak olumlu bir etkiden söz etmek mümkün. Döviz kurlarındaki düşüş bir rahatlama sağladı ve gerilim düştü. Dileriz devam eder. Bu görünümün sürdürülebilirliği hem piyasalar hem de ekonomik verilerin seyri açısından oldukça önemli olacak.

Haberin Devamı

EKONOMİK VERİLER YAKINDAN İZLENECEK

Yeni mevduat paketiyle önümüzdeki dönem enflasyon, dış ticaret ve TCMB rezerv değişimleri gibi datalar daha yakından izlenecek. Enflasyon beklentilerinde kur geçişkenliğine bağlı bir gerileme görülmesi muhtemeldir. Kur düşüşü şirket finansman giderlerine de olumlu etki edebilir. Borsa İstanbul’da geçen hafta şirket bazında bunun fiyatlamalarını kısmen gördük. TL’nin değer kaybının Türkiye’nin ihracat artışında katkısı olduğu kabul gören bir görüş. Türk ihraç malları bir hafta öncesine göre TL’nin değer kazanmasıyla biraz daha pahalı olacak. Tabi ki ithal mallar da biraz ucuzlayacak. Bunun dış ticaret ve cari denge verilerine yansımaları olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günkü “Kur indi diye daha da indirelim telaşına kapılmamak lazım. Kur inişini hassas sanayici ve ihracatçıyı ürkütmeden yürütmek gerek” açıklaması olayın bu yönüyle ilgili olsa gerek. Bu aşamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki değişim tabi ki önem kazanıyor. Paketin açıklanması sonrası bankalarca yapılan satışlara bağlı biraz gerilese de sisteme girişler nedeniyle önümüzdeki dönemde rezervlerin artması olasıdır. Rezerv gerilemesiyle ilgili Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, “Kamu bankaları müşteri işlemi dışında açık pozisyon ile döviz satışı yapmıyor” dedi

Yeni model olumlu karşılandı

YOL HARİTASI

Haberin Devamı

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun cuma günkü “Kur hızla aşağı inerse bugün değil ama ileride TCMB döviz alınıma başlayabilir. Kur aşağı geldiğinde alımlarla güçlenecek rezerv, bu işin sigortası olacak” açıklamaları ileriye yönelik bir yol haritası veriyor. Ayrıca Kavcıoğlu, ‘Azerbaycan ve Körfez ülkeleriyle swap görüşmesi sürüyor’ diye ilave etti. Son yapılan açıklamalardan yapılacak çıkarım yaklaşık olarak, dış ticaret dengeleri açısından döviz kurunun çok da düşmesi istenmiyor. Merkez Bankası kur düşüşlerinde rezervlerini kuvvetlendirecek ve kur yükselişlerinde faiz silahı değil rezerv kullanılacak. Bir bakıma düşük faiz politikasına devam. Diğer yandan yeni ürüne geçişle bankalardaki yabancı para mevduatlarında haliyle azalma olacaktır.

Haberin Devamı

Açıklanan döviz garantili mevduat paketine yabancı yatırımcının tavrı ne olacağı izlenecek gelişmeler arasında. Bilindiği üzere son dönemde gerek hisse senetleri gerekse tahvil bonoda yabancı çıkışları söz konusu. Son dört haftadır art arda satış yapmışlardı. Tekrar geri dönüş başlayacak mı? Döviz garantili mevduatın başarısı Türkiye’nin makro ekonomik verilerini destekleyeceği gibi piyasalar üzerinde de daha kalıcı etkiler bırakabilir.

ALTINDA TEPKİ YÜKSELİŞİ

İç piyasalarda dolar/TL kurundaki düşüşle birlikte altının gram/TL fiyatında sert bir geri çekilme yaşandı. Ancak dış piyasalarda ons fiyatında bir tepki yükselişi görülüyor. 1.800 doların üzerinde işlem gören ons fiyatı henüz güç kazanmış değil. ABD dolarının (Dolar Endeksi) değer kazanımının bir kısmını vermesi ve ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki geri çekilme altının ons fiyatına tepki çıkışı olarak yansımıştı. Ayrıca ABD eski Hazine Bakanı Summers’ın ABD ekonomisinde resesyon ve ekonomik durgunluk beklentilerinden söz etmesi altın fiyatındaki tepki yükselişine katkı yapmıştı. Summers ayrıca ekonomideki aşırı ısınmanın enflasyonda sürekli artışa neden olduğunu söylerken ‘endişem, resesyona neden olmadan enflasyonu indirmenin zor olacağı bir noktaya doğru ilerliyor olmamız’ dedi. Daha sonra ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki yükseliş altında tepki çıkışını zayıflattı. Daha geniş ölçekte bakacak olursak, yüksek enflasyon altın fiyatını desteklese de ABD Merkez Bankası (Fed) parasal genişleme sürecini kasım ayındaki toplantıda bitirdi ve tahvil alımlarını azaltma sürecini başlattı. 2022 yılında Fed’den üç faiz artırımı bekleniyor. Bu durum altının ons fiyatı üzerine baskı yapacak gelişmeler. Ancak resesyon, durgunluk, Omikron varyantı gibi özel sebepler ortaya çıkarsa “güvenli liman” özelliğinin öne çıkmasıyla altın tekrar parlamaya başlayabilir.

Haberin Devamı

BORSADA TEPKİ ALIMLARI GÖRÜLÜYOR

Yeni model olumlu karşılandı

Borsa sert düşüş sonrası tepki yükselişi denemesinde. İlk destekler 1.800 ve 1.720 seviyelerinde. Bu noktalar kısa dönem için önem kazanabilir. Aksi takdirde sonraki destekler 1.600 ve 1.500 seviyelerinde bulunuyor. Tepki yükselişinin ilk direnç ise 1.900’de. Bu seviyenin üzerinde sonraki ve daha önemli dirençler 1.990-2.000 ve 2.100-2.150 olarak görülüyor. Endeks tepki yükselişine rağmen zirve seviyesinin oldukça gerisinde. Bu açıdan tepki çıkışının biraz daha marjı var görünüyor. Ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığını dikkatte tutmakta yarar var.

Yeni model olumlu karşılandı

DIŞARIYLA UYUMSUZLUK SÜRÜYOR

ABD ve Almanya gibi öncü dış borsalarda kısa süreli kâr satışlarına rağmen çıkış trendleri korunuyor. Borsa İstanbul’da ise dış borsalarla ayrışma devam ediyor. Ayrışma birkaç hafta önce Borsa İstanbul lehine pozitif iken iç ekonomik gündeme bağlı olarak geçen hafta olumsuza döndü. Omicron varyantına bağlı endişelerin azalması ve ekonomik verilerin olumlu gelmesi dış borsaları destekliyor. Ancak ABD ve Almanya borsalarının zirvelerine yakın seyrettiği konusunu da dikkatte tutmakta yarar var. Yılın son haftasına girilirken olumlu seyrin korunduğu dış piyasalarda “Noel tatili” nedeniyle bazı ülkeler tatilde olacak. Borsa İstanbul ise sert düşüş sonrası toparlanma çabasında.

Haberin Devamı

Yeni model olumlu karşılandı

YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

Yazarın Tüm Yazıları