Piyasalara çift yönlü baskı

Dış borsalarda satış baskısı sürüyor. Piyasalar bir yandan Fed’in faiz arttırımı ve sıkı para politikası diğer yandan ekonomideki durgunluk sinyallerinin etkisi altında. Son gelen veriler de ekonomilerde yavaşlamaya işaret ediyor. ABD ve Japonya ilk çeyrekte küçülürken Çin sanayisi ise daraldı.

Haberin Devamı

Piyasalar baharı biraz sıkıntılı tamamlıyor. ABD borsaları başta olmak üzere dış borsalarda satış baskısı devam ediyor. Merkez bankalarının parasal sıkılaşma politikaları, stagflasyon ve resesyon tartışmaları, yüksek enflasyon borsalarda yaşanan düşüşte öne çıkan gerekçeler. Fed Başkanı Powell’ın geçen hafta yaptığı konuşması oldukça ‘şahin’ bulunmuştu. Powell, enflasyon düşene kadar mücadeleye devam ve her türlü önlemin alınacağı yönünde kararlılık mesajı verirken gerekirse agresif hareket etmekten bahsetmiş, Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Knot ise temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı olasılığına dikkat çekmişti. Parasal sıkılaşmanın devam edeceği beklentisinin yanında son dönemde yayınlanan verilerin ekonomideki yavaşlama tartışmalarını canlandırması borsalara ayrıca olumsuz yansıyan bir gelişme oldu. En yetkili ağızlardan gelen açıklamalar bir bakıma bu görünümü teyit eder mahiyetteydi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “Yüksek gıda ve enerji fiyatlarının tüm dünyada üretim ve harcamaları baskıladığını, enflasyonu yükselttiğini ve stagflasyonist etkilere sahip olduğunu” söyledi. Diğer yandan ABD haftalık işsizlik başvuruları son dört ayın en yükseğine ulaştı ve 218 bin olarak açıklandı. Ayrıca, Walmart gibi büyük perakende firmalarının zayıf bilançoları bu görünüme katkı yaparken, bilanço performanslarındaki zayıflamanın enflasyonun tüketici talebini olumsuz etkilediği şeklinde değerlendirmeleri beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

 Piyasalara çift yönlü baskı

EKONOMİLERDE KÜRESEL DURGUNLUK

Ekonomideki durgunluk beklentileri küresel bir durum. ABD’nin bu yılın ilk çeyrek büyümesi yüzde -1.4 olarak açıklanmıştı. Japonya da sürpriz şekilde yine yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.0 küçülme yaşarken geçen hafta Çin sanayisi yüzde 2.9 daralma gösterdi. Çin’de vaka artışlarına bağlı kapanma ve karantinaların etkisi var tabii ki. Çin ve Japonya merkez bankaları ekonomiye destek vermek için gevşek para politikalarına devam edeceklerini açıkladılar. Çin Merkez Bankası, 5 yıllık kredi ana faiz oranını 15 baz puan düşüşle yüzde 4.45 seviyesine çekerken 1 yıllık kredi ana faiz oranı ise yüzde 3.7 seviyesinde tutuldu. Beklentiler 5-10 baz puan indirim yönündeydi. Çin ile ilgili diğer kayda değer gelişme, Şanghay’da salgın hastalığa bağlı kısıtlama ve kapanma tedbirlerinin yumuşatılması sokağa çıkma yasağının kaldırılması oldu. Bu durum son günlerde düşüş yaşayan petrol fiyatlarını biraz yükseltirken, Brent Petrol tekrar 110 dolar seviyesini test etti. Ancak ekonomideki durgunluk beklentileri nedeniyle yükseliş denemesi oldukça sınırlı kaldı. Ayrıca aynı gerekçe ile çelik, bakır gibi bir çok emtia fiyatında düşüşler söz konusu. Olay sadece söylemlerde kalmamış piyasalar tarafından fiyatlanmaya başlamış. Son ekonomik veriler de bu yönde sinyal vermeye başlamış görülüyor. Bir özel durum olarak, faiz indirimi ve Çin’deki karantina tedbirlerinin gevşetilmesi Cuma günü Asya Borsalarına alım olarak yansırken bu durum ABD ve Almanya borsalarında da tepki alımlarına neden oldu. Fakat tek başına bu gelişmenin dış borsaları taşıması çok zor. Piyasalarda temkinli görünüm korunuyor.

Haberin Devamı

Piyasalara çift yönlü baskı

SIKI PARA POLİTİKASI ALTIN FİYATINI SINIRLADI

Piyasaların önemli referans parametrelerinden biri olan ABD 10 yıllık bono faiz oranı yakından takip ediliyor. Son günlerde yüzde 3.00 seviyesinin altında ve yüzde 2.80 seviyesine yakın işlem görüyor. Bu durum için hisse senetlerinden çıkan paranın tahvil ve bonolara yöneldiği şeklindeki değerlendirmeler yapıldı. ABD ekonomisindeki resesyon endişelerine bağlı olarak dolardaki zayıflama ve tahvil faiz düşüşü altının ons fiyatına tepki çıkışı olarak yansıdı. Ayrıca risk iştahında azalma ve yüksek enflasyon etkisi de var. Altının ons fiyatı 1.800 doların altını test ettikten sonra cuma günü 1.840 seviyesinin üzerine çıktı. Fed’in sıkı para politikası altın fiyatındaki yükselişi sınırlayan bir gelişme olarak görülüyor. Altının bu dönem en fazla duyarlı olduğu parametre ABD tahvil bono faiz oranları. Ancak önümüzdeki dönemde, güvenli liman ihtiyacını arttıran gelişmeler söz konusu olursa veya Fed resesyon tehlikesine istinaden faiz arttırımlarında vites küçültürse bu durum altın fiyatına yükseliş yönlü etki edebilir. Fed Başkanı Powell konuşmalarında faiz konusunda her ihtimale bir açık kapı bırakıyor. Enflasyon ve ekonominin seyrine göre daha agresif veya gevşek bir politika olasılığını gündemde tutuyor. Beklenildiği üzere küresel ekonomi yavaşlarsa Fed faiz arttırım ve parasal sıkılaşma konusunda bu kadar kararlı olabilecek mi sorusunun cevabını zamanla görebileceğiz.

Haberin Devamı

Piyasalara çift yönlü baskı

DİKKATLER TCMB TOPLANTISINDA

İç ekonomik gündemin önemli satır başlıklarından biri perşembe günkü TCMB toplantısı olacak. Faiz değişimi beklenmiyor. Ancak para politikasına ilişkin değerlendirmeler açısından toplantı metni daha yakından takip edilecek. Dış dünyadaki faiz artış furyası yanında içeride yüzde 70’e dayanan enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş TCMB’yi bir politika değişimine zorlar mı? Gerçi ekonomi yönetiminin tavrı belli. Ancak döviz kurları oldukça önemli bir done. Dolar/TL kurunda 16.00 seviyesi son günlerde çıpa işlevi görmeye başladı. Rezervlerin durumu malum. Diğer yandan piyasalar bir süredir hazırlığı yapıldığı söylenen “enflasyona endeksli tahvil” bekleyişini sürdürüyor. Getirisi yüksek olursa borsa ve döviz kurları için alternatif olabilir mi, TL’nin cazibesi artar, TL’ye değer kazandırır mı türünden değerlendirmeler yapılıyor. Enflasyona endeksli olacağına göre getirisi muhtemelen yüksek olacak. Bu yönde henüz bir açıklama gelmiş değil.

Haberin Devamı

BORSADA TEPKİ ZAYIF KALDI

Borsada tepki alım denemeleri güç kazanamadı, düşüş hareketi sürüyor. İlk destekler 2.360 ve 2.320-2.300 seviyelerinde. 2.320-2.300 daha önemli. Bu seviyenin altında verilecek sonraki destekler 2.250-2.200 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 2.425 ve 2.460 olarak görülüyor. Sonraki dirençler 2.500 ve 2.560 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı korunuyor.

BANKALARDAKİ DÖVİZ MEVDUATI YATAYDA

Bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatı son bir süredir yatay bir seyir izliyor. Şubat ayından bu yana birkaç milyar dolarlık değişimlerle 215 milyar dolar civarında küçük çaplı dalgalanmalar görülüyor. 13 Mayıs haftasında 214 milyar dolar olarak açıklandı. Diğer yandan TCMB verilerine göre yine 13 Mayıs haftasında; TCMB brüt rezervleri bir önceki haftaya göre 5.7 milyar dolar gerileme ile 101,9 milyar dolar olurken Borsa İstanbul’da yabancı çıkışı aynı hafta hisse senetlerinde 766.9 milyon dolar, tahvil bonoda (DİBS) 298,1 milyon dolar olarak kaydedildi. Borsa İstanbul’da hisse senetlerinde yabancı payındaki gerilme sürerken %35 seviyesinin üzerinde tutunma çabası görülüyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı (risk primi) ise 700 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Haberin Devamı

YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

Yazarın Tüm Yazıları