Piyasalar temkinli

Borsada zayıf hacimli tepki yükselişi güçlenemeyince, gelen satışlar derinlik kazandı.

Haberin Devamı

Döviz kurları ve gösterge faiz oranlarında ise yükseliş eğilimi hakim. Geçen hafta yoğun bir veri akışı vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna harekat açıklaması, Hazine’nin dolar ve Euro cinsinden bireysel yatırımcıya tahvil ihracı kararı, henüz teyit edilmezse de Varlık Fonu’nun uluslararası fonlardan 1 milyar dolar borç alacağı haberleri, Merkez Bankası faiz kararı, üçüncü çeyrek büyümesi (GSYH), dış borsalar, Avrupa Merkez Bankası toplantısı, Brexit sürecindeki belirsizlik ve ABD-Çin ticaret savaşındaki gelişmeler yakından izlenen konu başlıkları. Oldukça kalabalık gündemin piyasalara yansımaları pek de iyi olmadı. Merkez Bankası beklendiği üzere faiz oranlarını sabit tutarken parasal sıkılaştırmaya devam açıklaması yaptı. Üçüncü çeyrek büyümesi de yine beklentilere paralel gerçekleşti.

Piyasalar temkinli

Haberin Devamı

JEOPOLİTİK GELİŞMELER

Ekonomideki daralma sinyalleri cari denge fazla vererek kendini göstermişti. Merkez Bankası’nın enflasyondaki düşüşün kalıcı olduğunu görmeden veya düşüşte istikrar sağlamadan faiz indirimi zaten çok zordu. Enflasyon Merkez Bankası’nın faiz oranının altına çekilmesine rağmen (Merkez Bankası gösterge faiz yüzde 24, enflasyon-TÜFE 21.62) yüksek reel faiz, finansman ihtiyacındaki Türkiye için hala gerekli. 2019 için enflasyon hedefini Hazine ve Maliye Bakanı Beret Albayrak 15.8 olarak açıklarken Merkez Bankası’nın yüzde 5 seviyelerini işaret etmesi piyasalarda biraz kafa karışıklığı yaratmadı değil. İç gündemin piyasalar üzerindeki en belirgin etkisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna askeri harekat açıklaması oldu. Daha önceki Suriye ve Fırat’ın batısına yapılan operasyonların piyasalara olumsuz bir etkisi olmamıştı. Cuma akşamı gelen “Erdoğan ve Trump, Suriye bağlamında daha etkin bir koordinasyon sağlanması konusunda mutabakata vardı” açıklaması önemliydi.

MALİYET AÇISINDAN OLUMLU

Bir diğer sıkıntı dış piyasalar. Bir süredir ABD ve Almanya borsaları başta olmak üzere dışarıdan gelen bir baskı vardı. ABD-Çin ticaret savaşı ara soluklanma şeklinde yumuşamalar olsa da sorun olarak duruyor. Küresel durgunluk bekleyenlere Avrupa Merkez Bankası da eklendi. Banka, 2019 büyüme ve enflasyon beklentilerini yüzde 1.8’den 1.7’ye çekerken varlık alımlarını 2018 sonunda bitireceğini teyit etti. Ayrıca 2019 yazına kadar düşük faiz devam edileceği açıklandı. Gecikmeli olarak ABD Merkez Bankası’nı takip ediyor. Genelde süreç öyle işliyor. Düşük büyüme ve enflasyona bağlı olarak faiz oranlarının da düşük kalması dış finansman ihtiyacındaki Türkiye gibi ülkeler için kaynak maliyetleri açısından olumlu. Ancak piyasaya yeni para verilmeyecek olması ve bilanço küçültmeler de olayın olumsuz tarafı. İngiltere ayağında ise Brexit sıkıntısı ve belirsizliği devam ediyor. İngiltere parlamentosunda yapılacak oylamanın tarihinden, çıkacak sonuca, ayrılmanın anlaşmalı mı anlaşmasız mı olacağına dair bir çok belirsizliğin sterlin ve Euro üzerinde olumsuz etkileri hissediliyor. Fitch beklendiği üzere Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü korudu. İç ve dış gündemin baskısı altında piyasalarda zayıf görünüm sürüyor.

Piyasalar temkinli

Haberin Devamı

BORSA DESTEK KIRDI

BORSADA yatay hareket yerini düşüşe bıraktı. 91.300 seviyesinin altına salınım gerçekleşmesiyle simetrik üçgen aşağı yönlü kırıldı. Sonraki destek 88.500 seviyesinde görülürken bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla birlikte sonraki destekler 85.000-84.000 seviyelerinde. İlk direnç ise 91.500 seviyesinde. Borsada toparlanmadan söz etmek için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 93.700-96.000 seviyelerinde. Destek noktalarından tepki alımları görülse de satış baskısı korunuyor.

Piyasalar temkinli

DOLAR/TL TEPKİ ÇIKIŞI

DOLAR/TL kurunda düşüş trendinin kırılmasıyla başlayan tepki çıkışı devam ediyor. İlk dirençler 5.42-5.45 seviyelerinde. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda 5.63 ve 5.87-5.90 sonraki direnç seviyeleri. İlk destek ise 5.26 seviyesinde. Sonraki destekler 5.14-5.00 seviyelerinde bulunuyor. Tepki hareketi gücünü koruyabilir.

Haberin Devamı

Piyasalar temkinli

Piyasalar temkinli

Piyasalar temkinli

Yazarın Tüm Yazıları