Borsalar toparlanmakta zorlanıyor! Tedirginliğin geçmesi zaman alacak

Dış piyasalar oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalara tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. Piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.

Haberin Devamı

Dış piyasalarda son dönemin en hareketli haftaları yaşanıyor. Fiyatlamalarda merkez bankalarının faiz kararları ve ekonomik veriler öne çıkmıştı. Fakat geçen haftaya ABD ve Avrupa’daki bankacılık sektörüne ilişkin gelişmeler damga vurdu. ABD’deki Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflası ve ardından krizin Credit Suisse ile Avrupa’ya yayılma endişesi, sonrasında yine ABD’de California merkezli First Republic Bank’ın benzer süreci yaşaması piyasalara olumsuz yansıdı. Ancak Credit Suisse’e İsviçre Merkez Bankası’nın 54 milyar dolarlık likidite desteği sağlayacağını açıklamasının da piyasalarda karşılık bulduğunun altını çizmek lazım.

‘BANKALAR DİRENÇLİ’ MESAJI

ABD’de California merkezli First Republic Bank’a aralarında JPMorgan, Citigroup, Bank of America ve Morgan Stanley’nin de bulunduğu 11 bankanın 30 milyar dolar mevduat yatırma kararı olumlu karşılanan bir başka gelişmeydi. Bankalara zorlandığında yapılan müdahaleler güven verme açısından önemliydi. İsviçre’de bu görevi merkez bankası üstlenirken ABD’de ise özel sektördeki bankalar destek sağladı.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın açıklamaları destek açısından kayda değer gelişmelerdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin bankacılık sisteminin sağlam kalmaya devam ettiğini belirtirken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ise “Finansal piyasalardaki gerilimi yakından takip ediyoruz. Euro Bölgesi bankacılık sektörü oldukça dirençli ve bankalarda likidite sıkıntısı yok. Bir likidite krizi yaşanması durumuna dair önemli kararlar aldık ve gerektiğinde yetkimiz dahilinde tüm araçları kullanacağımızı belirtmek isterim” dedi.

Borsalar toparlanmakta zorlanıyor Tedirginliğin geçmesi zaman alacak

TEPKİ ALIMLARINA DİKKAT ETMELİ

Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalarda tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. “Zorda başka banka var mı, olay başka ülkelere de bulaşır mı” soruları tamamen kaybolmuş değil. Bu açıdan piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.   

Haberin Devamı

FAİZ KARARINDA ENFLASYON ETKİLİ OLDU

- Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki toplantısında bankacılık sektöründe yaşanan son gelişmeler üzerine 25 baz puanlık artırım beklentileri öne çıkmıştı. 50 baz puanlık artırımı geldi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda; “Enflasyon çok yüksek, bankacılık sektörü dirençli, verilere bağlı yaklaşım gerekli, sanayi üretimi toparlanacaktır, bankaların likidite pozisyonları güçlü” vurguları dikkat çekti.

Faiz kararlarında “enflasyonun” öncelikli olduğu açıkça beyan edildi. Euro Bölgesi şubat enflasyonu (TÜFE) yüzde 8.5 olarak açıklandı. Geçen ay yüzde 8.6 idi. Almanya’da son TÜFE verisi ise yüzde 8.7 gelmişti. Önceki ay bu oran yüzde 8.7 seviyesindeydi. ABD’de olduğu gibi enflasyon halen en büyük ekonomik sorunların başında geliyor ve düşüşe direnç gösteriyor. Bu durum doğal olarak merkez bankalarının faiz kararlarına da yansıyor. 22 Mart’ta yapılacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına ilişkin 50 baz puanlık artırım beklentisi değişti. 25 baz puanlık artırım ağırlıklı olmak üzere sabit tutulması yönünde beklentiler de mevcut. Merkez bankaları kararlarında gündem ve ekonomik verilere göre değişen algılar daha önemli hale geldi. Merkez bankaları piyasaların en önemli oyuncuları. Karar verici, politika belirleyici. Aldıkları kararlar piyasalar tarafından dikkatle takip edilip fiyatlanıyor. Önümüzdeki hafta ayrıca Çin ve İngiltere merkez bankaları kararları açıklanacak.

Haberin Devamı

Borsalar toparlanmakta zorlanıyor Tedirginliğin geçmesi zaman alacak

ALTIN GÜCÜNÜ KORUYOR

- Bankacılıkla ilgili son gelişmeler güvenli limanların tekrar hatırlanmasına neden oldu. Ayrıca; merkez bankalarının faiz artırım beklentilerinin değişmesiyle piyasa faiz oranlarının (ABD, Almanya tahvil bono faiz oranları) geri çekilmesi altının ons fiyatındaki yükselişi destekledi. Zirve seviyelerine yaklaşan ve kısa sürede sert çıkış nedeniyle kâr satış olasılığını dikkate almakta yarar var. Ancak yükseliş hareketi bu aşamada gücünü koruyor. Diğer yandan, Euro’daki değer kazanımı, dolardaki zayıflama ivme kaybetmiş durumda. Euro/dolar paritesi 1.06, dolar endeksi 104 seviyelerinde yatay seyre dönmeye başladı. Bir bekleyiş havası hâkim. Benzer şekilde piyasaların referans olarak gördüğü ABD ve Almanya 10 yıllık bono faiz oranındaki düşüş eğilimleri sürmekle birlikte yavaşladı. ABD 10 yıllıklar yüzde 3.40-3.50, Almanya yüzde 2.10-2.30 bandında denge bulmaya çalışıyor. Sert düşüş yaşayan bir diğer emtia ise petrol. Brent petrol 71 doları gördükten sonra yukarı tepki verdi. ABD ve Avrupa bankalarındaki gelişmeler resesyon olasılığını artırınca petrol fiyatındaki düşüş hız kazandı. Bu çerçevede OPEC+ Grubu’nun bir hamle yapıp yapmayacağı konusu belirsiz. OPEC’in petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeyle ilgili olarak arz ve talep arasındaki dengesizlikten çok, finansal tedirginlikten kaynaklandığı, karşılık vermek için piyasanın istikrar kazanmasının beklendiği görüşü hakim. Ancak 70 doların altına düşerse OPEC’in harekete geçebileceği de dillendirilen bir durum.  

Haberin Devamı

Borsalar toparlanmakta zorlanıyor Tedirginliğin geçmesi zaman alacak

BORSADA TEPKİ ZAYIF

- Borsada düşüş sonrası yaşanan tepki çıkışı henüz güç kazanmış görünmüyor. İlk destekler 5.050 ve 4.980 seviyelerinde. Kısa dönem için bu seviyeler önem kazanabilir. Sonraki destekler 4.800-4.850 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 5.300-5.350 noktalarında görülüyor. Tepki yükselişinin güç kazanması için ilk aşamada bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 5.500-5.600 seviyelerinde. Endekste dalgalı seyrin devamıyla birlikte geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü, ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı piyasa görünümü korunabilir. Daha çok destek ve denge oluşturma çabaları öne çıkabilir.

Haberin Devamı

TCMB’DEN FAİZ DEĞİŞİMİ BEKLENMİYOR

- 23 Mart’ta yapılacak TCMB toplantısında faizin yüzde 8.5 olarak sabit bırakılması bekleniyor. Enflasyondan çok ekonomik büyümeyi öne alan politikalar nedeniyle enflasyon ile TCMB faiz oranları arasındaki korelasyon uzun zaman önce kopmuştu. Bu açıdan TCMB faiz kararlarının piyasalar üzerindeki etkisi çok sınırlı veya yok. Diğer yandan yaşanan deprem sonrası konut sektörüne ilişkin gelişmeler daha yakından izleniyor. Şubat ayında konut satışları ocak ayına ve geçen yılın şubat ayına göre geriledi. Şubat 2023’te 80 bin konut satılırken geçen bu rakam bir önceki şubatta 97 bin, Ocak 2023’te ise yine 97 bindi. Depremin etkisini ölçmek için bir aylık veri yeterli olmayabilir.

Borsalar toparlanmakta zorlanıyor Tedirginliğin geçmesi zaman alacak

TCMB tarafından açıklanan Ocak 2023 Konut Fiyat Endeksi, yıllık bazda Türkiye genelinde ortalama yüzde 153, İstanbul’da yüzde 154 arttı. Büyük depremin yaşandığı şubat verileri henüz açıklanmadı. Yine TCMB verilerine göre 10 Mart ile biten haftada; Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 53.5 milyon dolarlık satış yaptılar. Bir önceki hafta 136.9 milyon dolarlık alım yapmışlardı. Hisse senetlerindeki yabancı payı tekrar yüzde 29’un altına geriledi. Tahvil bonodaki (DİBS) satışları ise 56.2 milyon dolar oldu. Bir önceki haftaya göre TCMB brüt rezervlerindeki düşüş eğilimi yavaşlarken bankalardaki döviz mevduatlarında hafif artış var. Tasarruflar açısından, borsa dahil yatırım araçları arasında bu aşamada ciddi bir yer değiştirme görülmüyor, daha çok bir bekleyiş havası hakim. Seçim öncesi bir pozisyon değişikliği olur mu? Veya ne ölçüde olur? Bunu bekleyip göreceğiz. 

Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, yatırımcı profilinize uymayabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları